Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przepis na Sylwestra: mini pizze

Opis wykonania

Doskonałe jako szybka przekąska na każdej imprezie.

Niewielkie kształty pozwalają na szybkie i bezproblemowe zjedzenie pizzy podczas zabawy.

Opis wykonania:
Mąkę, sól, cukier i suche drożdże wymieszaj w naczyniu. Następnie stopniowo dolewaj oliwę i ciepłe mleko, cały czas mieszając i wyrabiając ciasto. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 45 minut.

Gdy ciasto będzie wyrastać sparz i obierz ze skórki pomidora, a następnie pokrój go w plastry lub kostkę. Umyj i pokrój figi, odsącz kukurydzę i oliwki, obierz pieczarki i pokrój w ćwiartki. Szynkę podziel tak, aby otrzymać 15 małych plasterków. Przygotuj sos z koncentratu, soku i przypraw. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży i cienki placek. Przy pomocy szklanki, wycinarki do pierogów lub dużej formy na ciasteczka wycinaj mini spody do pizzy. Każdy oprósz mąką i rozłóż je tak by się nie skleiły ze sobą. Spody podpiecz przez 5 minut w temperaturze 200ºC. Następnie każdy spód posmaruj sosem i ułóż na nich plaster mozzarelli i dodatki. Szynka parmeńska z rukolą i oliwkami, szynka z figami, pomidor z pieczarkami i kukurydzą, pomidor z oliwkami lub inne dowolne kombinacje. Wszystkie mini pizze posyp tartym parmezanem i piecz kolejne 10 minut w 200ºC. 

TIP

Do sosu pomidorowego nie musisz dodawać soku pomarańczowego. Nadaje on lekkiej słodyczy. Zamiast soku możesz dodać drobno posiekany ząbek czosnku.

Dodatki na pizzy możesz dowolnie mieszać i zmieniać w zależności od własnych preferencji smakowych.