Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie

 

Orzechy brazylijskie to jadalne nasiono 50 metrowego drzewa tropikalnego – Bertolecji, czyli Orzesznicy wyniosłej. Uważane za najcenniejsze orzechy świata, zawierają do 50% tłuszczu. Pochodzenie orzechów brazylijskich to miejsca występowania drzewa Orzesznicy wyniosłej. Nasiona pozyskiwane są w Lasach Amazonii w Brazylii, Boliwii i Peru.

Właściwości orzechów brazylijskich

Wpływ orzechów brazylijskich na organizm jest ogromny, ponieważ nasiona wyróżniają się dużą ilością węglowodanów, witaminy E (witaminy młodości), witaminy B2, błonnika, kwasów organicznych, omega-6 i omega-3, selenu oraz innych składników mineralnych, jak magnez, żelazo, cynk, wapń, potas i fosfor. Ponadto orzechy brazylijskie są bardzo pożywne oraz posiadają aż 650 kcal w 100 gramach nasion.

Orzechy najlepiej smakują w stanie naturalnym, ale dodawane są do mieszanek z innymi bakaliami, do musli, czekolad z orzechami, deserów, słodyczy i ciast.

Orzechy pozytywnie wpływają na zdrowie, poprawiając pracę mózgu, libido, zwiększając odporność organizmu, zmniejszając ryzyko nowotworów i poprawiając metabolizm hormonów tarczycy.

Zbyt duża ilość orzechów brazylijskich może powodować alergie pokarmową, zmiany skórne lub katar. Jest to związane z dużą ilością składników, które orzechy posiadają w swoim składzie.

Zalecane dzienne spożycie orzechów brazylijskich to jedna porcja 20 gram nasion. Badania wykazały, że taka dawka najlepiej wpływa na organizm i obniżenie tzw. “złego” cholesterolu.