Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaglany drip cake z bakaliami - bezglutenowy, bezlaktozowy, bez cukru

Jaglany drip cake z bakaliami - bezglutenowy, bezlaktozowy, bez cukru
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne i bardzo efektowne ciasto z kaszy jaglanej, wegańskie, bezglutenowe i nie zawierające laktozy. Zdrowe i pyszne!

Składniki

70 g * błyskawiczne płatki jaglane
0,5 szklanka migdały
1,5 szklanka orzechy nerkowce
1 łyżka olej kokosowy
2 łyżka prawdziwe, dobrej jakości kakao
2,5 szklanka daktyle
1 szklanka kasza jaglana
3 szklanka mleko sojowe
1 łyżka miód wielokwiatowy
0,5 szklanka suszone morele
2 łyżka rodzynki
2 łyżka żurawina
2 łyżka orzechy laskowe
2 łyżka orzechy brazylijskie
50 g suszone figi
30 g orzechy włoskie
1 łyżka chia
1 łyżka sezam
1 garść kokos
1 łyżka karob
25 g olej orzechowy
20 g cukier brzozowy

Opis wykonania

SPÓD: 100 g daktyli zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na ok. 15 minut, odcedzamy. 1 szklankę nerkowców i 0,5 szklanki migdałów mielimy bardzo drobno, dodajemy namoczone daktyle, kakao, płatki jaglane oraz 1 łyżkę oleju kokosowego – wszystko razem miksujemy. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy wyłożonej papierem i wstawiamy do lodówki. MASA: Wypłukaną dokładnie kaszę jaglaną zalewamy mlekiem, dodajemy miód, 0,5 szklanki daktyli oraz morele i gotujemy do miękkości ( ok. 20 minut ). Blendujemy. Dodajemy po 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych i brazylijskich oraz suszone owoce – mieszamy, wylewamy na schłodzony spód. Wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. PRALINY: Namoczone wcześniej w ciepłej wodzie daktyle ( 100g ) odsączamy i miksujemy razem z nerkowcami ( 70g )i orzechami włoskimi ( 30g )oraz nasionami chia i sezamu. Z masy formujemy pralinki, obtaczamy w kokosie. POLEWA: Podgrzewamy olej orzechowy, dodajemy karob, cukier brzozowy oraz odrobinę wody– wszystko razem dokładnie mieszamy ( jeśli jest taka potrzeba zwiększamy ilość wody ). CAŁOŚĆ: Schłodzone ciasto oblewamy polewą i dekorujemy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych