Pieczony kalafior z aksamitnym sosem
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pieczony kalafior z aksamitnym sosem
Pieczony kalafior z aksamitnym sosem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukany kalafior podziel na różyczki, posyp solą i pieprzem, papryką wędzoną, a na koniec dodaj tymianek i kilka ząbków czosnku nieobranych ze skórki, ale za to lekko zgniecionych.
Skrop to wszystko dość obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla.
Piecz około 20–30 minut, ale wystarczy, że różyczki nabiorą złoto-brązowego koloru, a niektóre nawet leciutko się przypalą.
Upieczony na złoty kolor kalafior zyskuje zupełnie nowy smak z orzechową nutą. Jeżeli chodzi o konsystencję, to powinien być jeszcze lekko twardawy i soczysty w środku, a z zewnątrz upieczony na chrupko.
Do pojemnika blendera wrzuć przyprawy, dodaj pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny, orzechy i przyprawy, takie jak kolendra, słodka papryka czy czosnek. Zmiksuj na sos o gładkiej konsystencji.
Pieczone różyczki kalafiora możesz serwować na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Komentarze