Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczony kalafior z aksamitnym sosem

Opis wykonania

Jeżeli kalafior gotowany albo podsmażany z bułką tartą już Wam się znudziły, w to w tym filmie pokażę Wam jak wydobyć z niego zupełnie nowe, zaskakująco pyszne smaki. Tym razem kalafiora upiekę na złoto-brązowy kolor w piekarniku i podam z sezamowo-orzechowym sosem.

Pieczony kalafior z aksamitnym sosem - krok 1

Opłukany kalafior podziel na różyczki, posyp solą i pieprzem, papryką wędzoną, a na koniec dodaj tymianek i kilka ząbków czosnku nieobranych ze skórki, ale za to lekko zgniecionych.

Skrop to wszystko dość obficie oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni z funkcją grilla.

Piecz około 20–30 minut, ale wystarczy, że różyczki nabiorą złoto-brązowego koloru, a niektóre nawet leciutko się przypalą.

Pieczony kalafior z aksamitnym sosem - krok 2

Upieczony na złoty kolor kalafior zyskuje zupełnie nowy smak z orzechową nutą. Jeżeli chodzi o konsystencję, to powinien być jeszcze lekko twardawy i soczysty w środku, a z zewnątrz upieczony na chrupko.

Do pojemnika blendera wrzuć przyprawy, dodaj pastę sezamową, oliwę, sok z cytryny, orzechy i przyprawy, takie jak kolendra, słodka papryka czy czosnek. Zmiksuj na sos o gładkiej konsystencji.

Pieczone różyczki kalafiora możesz serwować na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem.

Bosch do kuchni