Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
By nasze ciało nigdy nie opuszczał "power" - warto zaopatrzyć swoją lodówkę w te cuda.

Składniki

1 szklanka Suszone daktyle
1 szklanka Suszona żurawina lub rodzynki
1/2 szklanka Orzechy włoskie
1/2 szklanka Migdały
1 szklanka Orzechy brazylijskie
2 łyżka Olej kokosowy nierafinowany
1 szklanka Kaszka jaglana lub kukurydziana
1 łyżka Miód naturalny, gryczany lub inny

Opis wykonania

Energetyczne kulki polecam przygotować "hurtowo", gdyż długo możemy przechowywać je w zamrażalce. Z podanych proporcji wytszło u mnie 50 kuleczek. 1). Osobno w dwóch miskach zalewamy żurawinę i daktyle wrzącą wodą (tak żeby przykryło całość, ok 1 szkl). Odstawiamy na ok. 1h. 2). Orzechy (u mnie: orzechy włoskie, brazylijskie i migdały) mielimy w młynku. Jeśli macie inne orzechy oczywiście można zastąpić te przeze mnie zaproponowane - w sumie mają być dwie szklanki. 3). W kąpieli wodnej (jeśli to konieczne) rozpuszczamy olej kokosowy i miód. Dodajemy do miski ze zmielonymi orzechami. 4). Dodajemy kaszkę jaglaną (lub inną). 5). Wodę z daktyli i żurawiny odlewamy do szklanek - blendujemy namoczone owoce na jadnolitą masę. 6). Wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy do masy "wody z daktyli" - masa ma być klejąca. 7). Miska z wodą do zwilżania dłoni przed "kulowaniem" - pożądana :) Obtaczamy nasze cuda w np. nasionach Chia, kakao, wiórkach kokosowych, amarantusie ekspandowanym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych