Pasta z awokado
Meksykańska pasta z awokado, nazywana także sosem lub dipem, to guacamole. Potrawa pochodzi z Meksyku, a jej początki sięgają czasów Azteków. Pasta z awokado – w różnych wariantach –...
Czytaj więcej
Meksykańska pasta z awokado, nazywana także sosem lub dipem, to guacamole. Potrawa pochodzi z Meksyku, a jej początki sięgają czasów Azteków. Pasta z awokado – w różnych wariantach – jest bardzo popularna w USA i na całym świecie, będąc jednym z podstawowych produktów kuchni wegańskiej.
Przepisy na pastę z awokado
Podstawowy przepis na awokado składa się z roztartego awokado, soku z limonki lub cytryny oraz szczypty soli.
Pasta z awokado i jajkiem oraz pasta z awokado i czosnkiem są chętnie przygotowywanymi pastami w Polsce. Do przepisów na słono dodatkami mogą być również pomidory, kolendra, cebula, papryka chili i przyprawy. W niektórych krajach, m.in. USA, do wypełnienia pasty stosuje się majonez lub kwaśną śmietanę, które zwiększają ilość sosu.
Można przygotować również pastę z awokado na słodko. Czekoladowa pasta z awokado jest ulubionym przepisem, po który sięgają miłośnicy kuchni, szczególnie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Słodki krem można wykonać poprzez połączenie awokado, kakao, szczypty soli i słodkiego syropu, np. syropu ryżowego, klonowego, agawy czy po prostu miodu.
Jak przygotować pastę z awokado?
Po upewnieniu się, że awokado jest dojrzałe, należy je przekroić i wyciągnąć pestkę. Po usunięciu pestki miąższ można rozetrzeć widelcem w miseczce, a następnie dodać sok z limonki i inne składniki według własnego uznania.