Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pasta z awokado

Pasta z awokado

Meksykańska pasta z awokado, nazywana także sosem lub dipem, to guacamole. Potrawa pochodzi z Meksyku, a jej początki sięgają czasów Azteków. Pasta z awokado – w różnych wariantach –...

Czytaj więcej
Pasta z awokado
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Meksykańska pasta z awokado, nazywana także sosem lub dipem, to guacamole. Potrawa pochodzi z Meksyku, a jej początki sięgają czasów Azteków. Pasta z awokado – w różnych wariantach – jest bardzo popularna w USA i na całym świecie, będąc jednym z podstawowych produktów kuchni wegańskiej. 

Przepisy na pastę z awokado

Podstawowy przepis na awokado składa się z roztartego awokado, soku z limonki lub cytryny oraz szczypty soli.

Pasta z awokado i jajkiem oraz pasta z awokado i czosnkiem są chętnie przygotowywanymi pastami w Polsce. Do przepisów na słono dodatkami mogą być również pomidory, kolendra, cebula, papryka chili i przyprawy. W niektórych krajach, m.in. USA, do wypełnienia pasty stosuje się majonez lub kwaśną śmietanę, które zwiększają ilość sosu.

Można przygotować również pastę z awokado na słodko. Czekoladowa pasta z awokado jest ulubionym przepisem, po który sięgają miłośnicy kuchni, szczególnie kuchni wegańskiej i wegetariańskiej. Słodki krem można wykonać poprzez połączenie awokado, kakao, szczypty soli i słodkiego syropu, np. syropu ryżowego, klonowego, agawy czy po prostu miodu.

Jak przygotować pastę z awokado?

Po upewnieniu się, że awokado jest dojrzałe, należy je przekroić i wyciągnąć pestkę. Po usunięciu pestki miąższ można rozetrzeć widelcem w miseczce, a następnie dodać sok z limonki i inne składniki według własnego uznania.