Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kanapka z jajkiem i pastą z awokado

Opis wykonania

Kanapki są najprostszą z możliwych do przygotowania potraw. Podstawę stanowi oczywiście chleb lub bułka, jednak składniki możemy już wybierać dowolnie, a ilość smakowitych połączeń jest dosłownie niezliczona. Kanapki robi się szybko, kiedy więc głód bardzo już doskwiera, możemy w bardzo prosty i smaczny sposób go zaspokoić. Proponowany przez nas przepis na kanapki z awokado i jajkiem stanowią nie tylko przepyszny posiłek, ale i wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów i białka. Jak zabrać się do ich przygotowania? Już wyjaśniamy.

  1. Do wykonania kanapki z jajkiem i pastą z awokado, którą można zdecydowanie zaliczyć do potraw z grona „fit” nie potrzebujemy wiele czasu, dlatego jest to właśnie fantastyczna propozycja na pełnowartościowe, sycące śniadanie lub kolację, którymi zadowoli się każdy, zarówno osoba prowadząca normalny, zrównoważony styl życia, jak i podejmująca wzmożoną aktywność fizyczną.

    Zobacz: O awokado.

  2. Do pojemnika blendera lub malaksera włożyć obrane i pozbawione pestki awokado, orzechy, a następnie dodać oliwę, sok z limonki i wszystko zmiksować na gładką, jednolitą pastę.

    Zobacz też przepis: pasta z awokado i jajka.

    Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kromkę chleba posmarować grubą warstwą przygotowanej pasty z orzechów i awokado, na to ułożyć sadzone jajo, pokrojone pomidorki i posypać czarnuszką. Dla wzbogacenia smaku dodajemy orzechy włoskie i polewamy olejem lnianym.

  3. Podanie

    Tak przygotowane kanapki, które – jesteśmy w stanie się założyć  – macie ochotę schrupać już teraz, warto udekorować rukolą, która nie dość, że bardzo zdrowa, to posiada również pyszne walory smakowe, znakomicie komponujące się zarówno z jajkiem, jak i awokado. Równie smacznie będzie także z koperkiem.  

Bosch do kuchni