Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kanapki są najprostszą z możliwych do przygotowania potraw. Podstawę stanowi oczywiście chleb lub bułka, jednak składniki możemy już wybierać dowolnie, a ilość smakowitych połączeń jest dosłownie niezliczona. Kanapki robi się szybko, kiedy więc głód bardzo już doskwiera, możemy w bardzo prosty i smaczny sposób go zaspokoić. Proponowany przez nas przepis na kanapki z awokado i jajkiem stanowią nie tylko przepyszny posiłek, ale i wspaniałe źródło zdrowych tłuszczów i białka. Jak zabrać się do ich przygotowania? Już wyjaśniamy.

Składniki

1/2 szt. Dojrzałe awokado
1 garść Orzechy włoskie
1 łyżeczka Olej lniany
1 łyżeczka Sok z limonki
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1 szt. Kromka chleba gryczano-jaglanego
1 szt. Sadzone jajko na wodzie
3 szt. Pomidorki koktajlowe
1 garść Rukola
1 szczypta Czarnuszka

Opis wykonania

Do wykonania kanapki z jajkiem i pastą z awokado, którą można zdecydowanie zaliczyć do potraw z grona „fit” nie potrzebujemy wiele czasu, dlatego jest to właśnie fantastyczna propozycja na pełnowartościowe, sycące śniadanie lub kolację, którymi zadowoli się każdy, zarówno osoba prowadząca normalny, zrównoważony styl życia, jak i podejmująca wzmożoną aktywność fizyczną.

Zobacz: O awokado.

Do pojemnika blendera lub malaksera włożyć obrane i pozbawione pestki awokado, orzechy, a następnie dodać oliwę, sok z limonki i wszystko zmiksować na gładką, jednolitą pastę.

Zobacz też przepis: pasta z awokado i jajka.

Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kromkę chleba posmarować grubą warstwą przygotowanej pasty z orzechów i awokado, na to ułożyć sadzone jajo, pokrojone pomidorki i posypać czarnuszką. Dla wzbogacenia smaku dodajemy orzechy włoskie i polewamy olejem lnianym.

Podanie

Tak przygotowane kanapki, które – jesteśmy w stanie się założyć  – macie ochotę schrupać już teraz, warto udekorować rukolą, która nie dość, że bardzo zdrowa, to posiada również pyszne walory smakowe, znakomicie komponujące się zarówno z jajkiem, jak i awokado. Równie smacznie będzie także z koperkiem.  

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Świetny przepis na fit śniadanie.
Patrycja Lewandowska
Super zdrowe i szybkie danie