Pasta z zielonego groszku i awokado

1 porcja
10 min
Łatwe
Składniki
Pasta z zielonego groszku i awokado według Mateusza Gesslera
Pasta z zielonego groszku i awokado według Mateusza Gesslera
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Zagotuj wodę w małym garnku. Do wrzątku wsyp zamrożony groszek. Gotuj na średnim ogniu przez 4–5 minut, aż będzie miękki, ale nadal intensywnie zielony.
Odcedź groszek na sitku i odstaw do ostygnięcia. Dobrze odsączony groszek to klucz do uzyskania kremowej konsystencji pasty.
Sprawdż pomysły na pasty kanapkowe zero waste.

W pojemniku blendera umieść ugotowany groszek, obrane awokado, posiekaną miętę, oliwę, czosnek i sok z limonki. Dodaj szczyptę soli.
Zblenduj wszystko na gładką, jednolitą pastę. Możesz zostawić lekko ziarnistą teksturę w zależności od preferencji.
Przygotuj: Wegetariański smalec z fasoli ze skwarkami gryczanymi.

Pastę przełóż do miseczki lub słoika. Przed podaniem posyp różowym pieprzem.
Pasta z zielonego groszku i awokado świetnie smakuje na świeżym pieczywie, z waflami ryżowymi lub jako dip do warzyw.
Dowiedz się, jak zrobić hummus.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Ciekawostki i tipy
- Awokado dostarcza zdrowych tłuszczów i sprawia, że pasta jest kremowa bez dodatku nabiału. Z kolei zielony groszek zawiera dużo błonnika, witaminy C, K oraz białka. Dzięki temu pasta z groszku i awokado jest bardziej sycąca niż klasyczne pasty warzywne.
- Mięta świetnie podbija smak groszku. Nie pomijaj jej, jeśli chcesz uzyskać orzeźwiający efekt.
- Pasta z groszku i awokado świetnie sprawdza się także jako farsz do wrapów lub dodatek do sałatek.
- Wybieraj miękkie awokado, ale nie przejrzałe. Idealne będzie takie, które lekko ugina się pod naciskiem palca. Jeśli awokado jest twarde, włóż je na noc do papierowej torby z jabłkiem. To przyspieszy jego dojrzewanie.
- Sok z limonki lub cytryny zapobiega ciemnieniu awokado. Zawarty w nim kwas askorbinowy (witamina C) spowalnia utlenianie awokado – to dlatego pasta zachowuje świeży wygląd dłużej.
- Podbij smak dodatkami. Świetnie pasują: czosnek, szczypiorek, świeży koperek, starty parmezan, suszone pomidory, uprażone pestki dyni czy słonecznika.
- Zamień oliwę na olej lniany lub z czarnuszki, by dodać więcej kwasów omega-3 – świetny wybór w diecie przeciwzapalnej.
Wypróbuj: Pasta z selera.
Najczęściej zadawane pytania
Czy mogę użyć groszku z puszki?
Tak, ale dobrze go przepłucz pod zimną wodą i odcedź. Jednak mrożony groszek nada paście świeższy smak i kolor.
Jak przechowywać pastę z groszku i awokado?
Pastę z groszku i awokado przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 3–4 dni.
Jakie dodatki pasują do pasty z groszku i awokado?
Świetnie sprawdzą się: pokruszona feta, ugotowane jajko, suszone pomidory lub pestki słonecznika.
Czy można zamrozić pastę z groszku i awokado?
Oczywiście, wystarczy że przełożysz ją do szczelnie zamykanego pojemnika. W zamrażarce przechowuj ją do miesiąca. Trzeba jednak pamiętać, że po rozmrożeniu awokado staje się miękkie i wodniste.
Komentarze