Lepnije Ewy Oranowskiej- Wróbel
4 porcje
120 min
Średnie
Składniki
1kg mąki pszennej
120ml oleju
500ml wrzącej wody
odrobina soli
truskawki
Lepnije Ewy Oranowskiej- Wróbel
Lepnije Ewy Oranowskiej- Wróbel
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przepis na pyszne, regionalne lepnije- serbskie pierogi
Opis przygotowania:
- Mąkę połącz z solą, wrzącą wodą i olejem. Całość wyrób w mikserze.
- Wyłóż ciasto na stolnię (ciasto powinno odchodzić od ręki). Jeśli nie jest dostatecznie wyrobione możesz zagnieść je ręką jeszcze kilka razy.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy.
- Na cieście odciśnij szklanką kółka, wytnij je.
- Kółka nadziej truskawkami, zlep na kształt pierogów.
- Pierogi wrzuć do gotującej się, odrobinę posolnej wody.
- Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię, to znak, że są już gotowe.
- Ugotowane pierogi wrzuć na chwilę do kąpieli w letniej wodzie.
Smacznego!
Komentarze