Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Terrina rybna ze szpinakiem i łososiem

Terrina rybna ze szpinakiem i łososiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasztet z sandacza ze szpinakiem i łososiem.

Składniki

forma do terriny 1,2 l
500 g fileta z sandacza lub filet rybny
1 łyżka soku z cytryny
sól, biały pieprz
300 ml śmietany
białko
100 g liści szpinaku
180 g fileta z łososia od cienkiej strony lub fileta pstrąga
pęczek szczypiorku, drobno krojonego

Opis wykonania

Filet z sandacza pokroić drobno, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksować porcjami ze śmietaną i białkiem. Rybny farsz natychmiast schłodzić. Szpinak umyć, przelać wrzątkiem, wyłożyć na inny ręcznik papierowy i osuszyć. Filet z łososia pokroić w poprzek na paski i przyprawić. Paski ryby zawijać pojedynczo w liście szpinaku. Pozostały szpinak drobno posiekać. Do farszu rybnego dodać szczypiorek i siekany szpinak i dobrze wymieszać. Połowę farszu włożyć do natłuszczonej formy do terriny o pojemności 1,2 I. Na wierzchu ułożyć zawinięte paski łososia. Lekko przycisnąć, aby nieco weszły w farsz. Wylać na wierzch pozostały farsz. Naczynie zamknąć pokrywką i gotować według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 40 minut.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych