Terrina rybna ze szpinakiem i łososiem
Opis wykonania
Pasztet z sandacza ze szpinakiem i łososiem.
Filet z sandacza pokroić drobno, doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Miksować porcjami ze śmietaną i białkiem. Rybny farsz natychmiast schłodzić. Szpinak umyć, przelać wrzątkiem, wyłożyć na inny ręcznik papierowy i osuszyć. Filet z łososia pokroić w poprzek na paski i przyprawić. Paski ryby zawijać pojedynczo w liście szpinaku. Pozostały szpinak drobno posiekać. Do farszu rybnego dodać szczypiorek i siekany szpinak i dobrze wymieszać. Połowę farszu włożyć do natłuszczonej formy do terriny o pojemności 1,2 I. Na wierzchu ułożyć zawinięte paski łososia. Lekko przycisnąć, aby nieco weszły w farsz. Wylać na wierzch pozostały farsz. Naczynie zamknąć pokrywką i gotować według przepisu. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 40 minut.