Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sandacz z boczkiem, ziemniakami i soczewicą

Opis wykonania

Filet z sandacza z alkoholem Pernod, boczkiem, szałwią, soczewicą i ziemniakami.

Obrać cebulę, czosnek i korzeń pietruszki i pokroić w paseczki. Rozgrzać w garnku 1 łyżkę oleju i poddusić na nim warzywa. Dodać wypłukaną soczewicę, alkohol Pernod, listki bobkowe i goździki. Wlać bulion i wszystko gotować ok. 30 minut na średnim ogniu. Na koniec dodać ocet. W międzyczasie umyć sandacza, osuszyć i ponacinać wielokrotnie po przekątnej po obu stronach. Pokropić sokiem z jednej cytryny z 1 łyżką oleju i osolić. Rybę zawinąć w plasterki boczku. Pod plasterki boczku wsunąć listki szałwii. Rozgrzać komorę gotowania. Obrać ziemniaki i pokroić na ćwiartki, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i posolić.



Pokrojone ziemniaki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Rybę krótko podsmażyć z jednej strony, włożyć na ziemniaki i gotować według przepisu. Wypłukać i otrzepać natkę pietruszki, drobno posiekać. Do soczewicy dodać pozostały sok z cytryny, pietruszkę i wiórki masła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do ryby.



 



Sposób nastawania:



Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze w 200⁰C w rozgrzanym piekarniku, 20-30 minut.



Wskazówka: jeśli do przyrządzania potrawy używa się filetu sandacza czas gotowania redukuje się do ok. 8 minut.