Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sandacz z boczkiem, ziemniakami i soczewicą

Sandacz z boczkiem, ziemniakami i soczewicą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Filet z sandacza z alkoholem Pernod, boczkiem, szałwią, soczewicą i ziemniakami.

Składniki

cebule
ząbek czosnku
300 g korzeni pietruszki
4 łyżka oliwy
200 g brązowej soczewicy górskiej
3 łyżka alkoholu Pernod lub soku jabłkowego
liście laurowe
goźdżiki
2 łyżka octu balsamicznego
3/4 l wywaru warzywnego
1,1 kg wypatroszonego sandacza
cytryny
sól
100 g boczku w bardzo cienkich plasterkach
gałązki szałwii
500 g małych ziemniaków
pęczek natki pietruszki
20 g masła

Opis wykonania

Obrać cebulę, czosnek i korzeń pietruszki i pokroić w paseczki. Rozgrzać w garnku 1 łyżkę oleju i poddusić na nim warzywa. Dodać wypłukaną soczewicę, alkohol Pernod, listki bobkowe i goździki. Wlać bulion i wszystko gotować ok. 30 minut na średnim ogniu. Na koniec dodać ocet. W międzyczasie umyć sandacza, osuszyć i ponacinać wielokrotnie po przekątnej po obu stronach. Pokropić sokiem z jednej cytryny z 1 łyżką oleju i osolić. Rybę zawinąć w plasterki boczku. Pod plasterki boczku wsunąć listki szałwii. Rozgrzać komorę gotowania. Obrać ziemniaki i pokroić na ćwiartki, wymieszać z dwiema łyżkami oleju i posolić.

Pokrojone ziemniaki włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Rybę krótko podsmażyć z jednej strony, włożyć na ziemniaki i gotować według przepisu. Wypłukać i otrzepać natkę pietruszki, drobno posiekać. Do soczewicy dodać pozostały sok z cytryny, pietruszkę i wiórki masła. Doprawić solą i pieprzem. Podawać do ryby.

 

Sposób nastawania:

Piekarnik parowy: gorące powietrze + gotowanie na parze w 200⁰C w rozgrzanym piekarniku, 20-30 minut.

Wskazówka: jeśli do przyrządzania potrawy używa się filetu sandacza czas gotowania redukuje się do ok. 8 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych