Schab
Schab to delikatny i wbrew pozorom chudy kawałek mięsa wieprzowego. Doskonale nadaje się do duszenia, pieczenia, gotowania i smażenia. Dobrze przygotowany i doprawiony smakuje wyśmienicie, zachowując swoją soczystość.
Jak upiec schab?
Aby mięso po upieczeniu było kruche i soczyste, należy je zamarynować. Marynatę najczęściej przygotowuje się z octu z dodatkiem ziół oraz czosnku. Do wieprzowiny najczęściej wykorzystuje się zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, liście laurowe i kminek. Schab marynuje się przez całą noc w lodówce. Zamiast marynaty można przygotować również solankę. Podobnie jak w przypadku marynowania, schab umieszcza się w solance i wkłada do lodówki na całą noc.
Przed pieczeniem mięso należy krótko podsmażyć na patelni z każdej strony. Taki zabieg zamknie pory mięsa i zapobiegnie nadmiernej utracie soków. Następnie mięso umieszcza się w naczyniu żaroodpornym i wkłada do nagrzanego piekarnika. Podczas pieczenia warto polewać mięso marynatą. Nie jest to konieczne w przypadku pieczenia w rękawie.
Przepisy na schab
Schab można przygotować na wiele ciekawych sposobów. Zamiast tradycyjnego schabowego w panierce warto przygotować inne dania ze schabem w roli głównej. Przykładowo delikatne, pieczone roladki schabowe faszerowane nadzieniem ze szpinaku i mozzarelli. Nadzienie ze szpinakiem można zamienić na podsmażone warzywa: cebulę, paprykę oraz marchew. Na uwagę zasługuje również pieczony schab nadziewany suszonymi owocami, np. morelami czy śliwkami – po pokrojeniu mięsa w plastry, w przekroju będzie wyraźnie widać owoce. Schab można również wykorzystać do zrobienia sałatki. Pokrojone i usmażone mięso doskonale sprawdzi się w sałatkach a’la cezar czy gyros. Pieczony schab można wykorzystać także jako dodatek do kanapek.