Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Placki ziemniaczane z cukinią po węgiersku

Opis wykonania

Pożywne i sycące danie na jesień.

To danie kojarzy się z rozgrzewającą kolacją po długim, popołudniowym spacerze albo wycieczce rowerowej w jesiennie wyglądającym lesie. Placuszki i sos można przygotować wcześniej, a po powrocie prędko odgrzać sos i podawać na plackach.

Opis przygotowania:

  1. Mięso i paprykę oraz pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli, pieprzu, pozostałych przypraw.
  2. Do mięsa z papryką i pieczarkami dodaj posiekane pomidory, gotuj kilka minut i odstaw na bok.
  3. W międzyczasie ziemniaki, cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach.
  4. Warzywa połącz z mąką, jajkiem i dopraw.
  5. Masę na placki wylewaj partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.
  6. Smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do podrumienienia.
  7. Po podaniu obłóż sosem z mięsem, posyp koperkiem lub natką pietruszki.

TIP

  • Zamiast schabu wieprzowego możesz wybrać inne mięso, takie jakie lubisz. Pamiętaj jednak, że pozostałe części wieprzowiny są bardziej zasobne w kalorie i tłuszcz. Schab należy do najchudszych części wieprzowiny – około 130 kcal w 100 g. Dobrym pomysłem może być chuda wołowina lub mięso z piersi indyka czy kurczaka. Zawierają one około 100 kcal w 100 g - trochę mniej niż schab wieprzowy.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.