Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Placki ziemniaczane z cukinią po węgiersku

Placki ziemniaczane z cukinią po węgiersku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywne i sycące danie na jesień.

Składniki

4 plastry schabu wieprzowego bez kości
6-8 ziemniaków
1 cukinia
1 jajko
1 cebula
1 opakowanie pomidorów z puszki
4 świeże pieczarki
1 papryka czerwona
5 łyżek mąki (gryczanej lub pszennej, najlepiej pełnoziarnistej)
5 łyżek oleju rzepakowego uniwersalnego
Szczypta soli, pieprzu czarnego, oregano, estragonu, tymianku, jałowca, gałki muszkatołowej

Opis wykonania

To danie kojarzy się z rozgrzewającą kolacją po długim, popołudniowym spacerze albo wycieczce rowerowej w jesiennie wyglądającym lesie. Placuszki i sos można przygotować wcześniej, a po powrocie prędko odgrzać sos i podawać na plackach.

Opis przygotowania:

  1. Mięso i paprykę oraz pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli, pieprzu, pozostałych przypraw.
  2. Do mięsa z papryką i pieczarkami dodaj posiekane pomidory, gotuj kilka minut i odstaw na bok.
  3. W międzyczasie ziemniaki, cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach.
  4. Warzywa połącz z mąką, jajkiem i dopraw.
  5. Masę na placki wylewaj partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.
  6. Smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do podrumienienia.
  7. Po podaniu obłóż sosem z mięsem, posyp koperkiem lub natką pietruszki.

TIP

  • Zamiast schabu wieprzowego możesz wybrać inne mięso, takie jakie lubisz. Pamiętaj jednak, że pozostałe części wieprzowiny są bardziej zasobne w kalorie i tłuszcz. Schab należy do najchudszych części wieprzowiny – około 130 kcal w 100 g. Dobrym pomysłem może być chuda wołowina lub mięso z piersi indyka czy kurczaka. Zawierają one około 100 kcal w 100 g - trochę mniej niż schab wieprzowy.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy