Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Placki ziemniaczane z cukinią po węgiersku

Placki ziemniaczane z cukinią po węgiersku
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pożywne i sycące danie na jesień.

Składniki

4 plastry schabu wieprzowego bez kości
6-8 ziemniaków
1 cukinia
1 jajko
1 cebula
1 opakowanie pomidorów z puszki
4 świeże pieczarki
1 papryka czerwona
5 łyżek mąki (gryczanej lub pszennej, najlepiej pełnoziarnistej)
5 łyżek oleju rzepakowego uniwersalnego
Szczypta soli, pieprzu czarnego, oregano, estragonu, tymianku, jałowca, gałki muszkatołowej

Opis wykonania

To danie kojarzy się z rozgrzewającą kolacją po długim, popołudniowym spacerze albo wycieczce rowerowej w jesiennie wyglądającym lesie. Placuszki i sos można przygotować wcześniej, a po powrocie prędko odgrzać sos i podawać na plackach.

Opis przygotowania:

  1. Mięso i paprykę oraz pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli, pieprzu, pozostałych przypraw.
  2. Do mięsa z papryką i pieczarkami dodaj posiekane pomidory, gotuj kilka minut i odstaw na bok.
  3. W międzyczasie ziemniaki, cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach.
  4. Warzywa połącz z mąką, jajkiem i dopraw.
  5. Masę na placki wylewaj partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.
  6. Smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do podrumienienia.
  7. Po podaniu obłóż sosem z mięsem, posyp koperkiem lub natką pietruszki.

TIP

  • Zamiast schabu wieprzowego możesz wybrać inne mięso, takie jakie lubisz. Pamiętaj jednak, że pozostałe części wieprzowiny są bardziej zasobne w kalorie i tłuszcz. Schab należy do najchudszych części wieprzowiny – około 130 kcal w 100 g. Dobrym pomysłem może być chuda wołowina lub mięso z piersi indyka czy kurczaka. Zawierają one około 100 kcal w 100 g - trochę mniej niż schab wieprzowy.

TIP TECHNICZNY

  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Gdyby mąż miałby wybrać ostatnie danie jakie zje. Byłby to ten placek po węgiersku!
Lalaxo
Chrupiące, pełne smaku, idealne placki ziemniaczane do sosu.. poezja!
bsylvia
Chrupiące placki - bardzo dobre. Polecam!