Pożywne i sycące danie na jesień.
To danie kojarzy się z rozgrzewającą kolacją po długim, popołudniowym spacerze albo wycieczce rowerowej w jesiennie wyglądającym lesie. Placuszki i sos można przygotować wcześniej, a po powrocie prędko odgrzać sos i podawać na plackach.
Opis przygotowania:
- Mięso i paprykę oraz pieczarki pokrój w kostkę, podsmaż na jednej łyżce oleju z dodatkiem soli, pieprzu, pozostałych przypraw.
- Do mięsa z papryką i pieczarkami dodaj posiekane pomidory, gotuj kilka minut i odstaw na bok.
- W międzyczasie ziemniaki, cebulę i cukinię zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach.
- Warzywa połącz z mąką, jajkiem i dopraw.
- Masę na placki wylewaj partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smaż placki ziemniaczane z dwóch stron do podrumienienia.
- Po podaniu obłóż sosem z mięsem, posyp koperkiem lub natką pietruszki.
TIP
- Zamiast schabu wieprzowego możesz wybrać inne mięso, takie jakie lubisz. Pamiętaj jednak, że pozostałe części wieprzowiny są bardziej zasobne w kalorie i tłuszcz. Schab należy do najchudszych części wieprzowiny – około 130 kcal w 100 g. Dobrym pomysłem może być chuda wołowina lub mięso z piersi indyka czy kurczaka. Zawierają one około 100 kcal w 100 g - trochę mniej niż schab wieprzowy.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.