Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowe szaszłyki, w których mięso otacza nabite na szpikulec warzywa i dodatki.

Składniki

5 plastrów schabu
5 kawałków boczku
10 małych pieczarek
1 żółta papryka
1 zielona papryka
5 szalotek
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sezon grillowy coraz bliżej, zatem warto zadbać o odpowiednie menu. Na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki wieprzowe z warzywami i boczkiem.

Opis przygotowania:

  1. Plastry boczku rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek posyp wędzoną papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  2. Papryki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Szalotki, w zależności od wielkości, przetnij na połówki lub ćwiartki.
  3. Na szpikulec nabij pieczarkę, paprykę, boczek, szalotkę, paprykę i pieczarkę.
  4. Plaster schabu ułóż pod kątem do szpikulca i zawijaj wokół pokrywając wszystkie nabite składniki. Dociśnij mięso, aby stworzyć zwartą otoczkę.
  5. Szaszłyki grilluj na tackach przez około 20-25 minut. Czas grillowania może się wydłużyć w zależności od grubości plastra mięsa.

TIP:

  • Szaszłyki podawaj ściągnięte że szpikulca i przekrojone wzdłuż. Dzięki temu środek z warzyw i boczku będzie widoczny.
  • Nie nabijaj zbyt dużej ilości składników na szpikulec. Dostosuj ich ilość do wielkości rozbitych plastrów.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Sezon 2024 otwarty 🙂pyszne ❤️
Patrycja Lewandowska
fajny przepis
Monka
Cała rodzina kocha szaszłyki u mnie więc półmetrowe już czekają
Monka
U mnie porcja dużej rodziny