Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowe szaszłyki, w których mięso otacza nabite na szpikulec warzywa i dodatki.

Składniki

5 plastrów schabu
5 kawałków boczku
10 małych pieczarek
1 żółta papryka
1 zielona papryka
5 szalotek
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka majeranku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Sezon grillowy coraz bliżej, zatem warto zadbać o odpowiednie menu. Na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki wieprzowe z warzywami i boczkiem.

Opis przygotowania:

  1. Plastry boczku rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek posyp wędzoną papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
  2. Papryki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Szalotki, w zależności od wielkości, przetnij na połówki lub ćwiartki.
  3. Na szpikulec nabij pieczarkę, paprykę, boczek, szalotkę, paprykę i pieczarkę.
  4. Plaster schabu ułóż pod kątem do szpikulca i zawijaj wokół pokrywając wszystkie nabite składniki. Dociśnij mięso, aby stworzyć zwartą otoczkę.
  5. Szaszłyki grilluj na tackach przez około 20-25 minut. Czas grillowania może się wydłużyć w zależności od grubości plastra mięsa.

TIP:

  • Szaszłyki podawaj ściągnięte że szpikulca i przekrojone wzdłuż. Dzięki temu środek z warzyw i boczku będzie widoczny.
  • Nie nabijaj zbyt dużej ilości składników na szpikulec. Dostosuj ich ilość do wielkości rozbitych plastrów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Sezon 2024 otwarty 🙂pyszne ❤️
Patrycja Lewandowska
fajny przepis