Nietypowe szaszłyki, w których mięso otacza nabite na szpikulec warzywa i dodatki.
Sezon grillowy coraz bliżej, zatem warto zadbać o odpowiednie menu. Na grilla świetnie sprawdzą się szaszłyki wieprzowe z warzywami i boczkiem.
Opis przygotowania:
- Plastry boczku rozbij przy pomocy tłuczka do mięsa. Każdy kawałek posyp wędzoną papryką, majerankiem oraz solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
- Papryki umyj, obierz i pokrój w grubą kostkę. Szalotki, w zależności od wielkości, przetnij na połówki lub ćwiartki.
- Na szpikulec nabij pieczarkę, paprykę, boczek, szalotkę, paprykę i pieczarkę.
- Plaster schabu ułóż pod kątem do szpikulca i zawijaj wokół pokrywając wszystkie nabite składniki. Dociśnij mięso, aby stworzyć zwartą otoczkę.
- Szaszłyki grilluj na tackach przez około 20-25 minut. Czas grillowania może się wydłużyć w zależności od grubości plastra mięsa.
TIP:
- Szaszłyki podawaj ściągnięte że szpikulca i przekrojone wzdłuż. Dzięki temu środek z warzyw i boczku będzie widoczny.
- Nie nabijaj zbyt dużej ilości składników na szpikulec. Dostosuj ich ilość do wielkości rozbitych plastrów.