Sos grzybowy
Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów możesz serwować z czymkolwiek, jest tak pyszny i aromatyczny, że nie potrzebuje żadnego specjalnego towarzystwa. Sam natomiast nada smaku nawet nudnym daniom takim...
Czytaj więcej
Sos grzybowy ze świeżych leśnych grzybów możesz serwować z czymkolwiek, jest tak pyszny i aromatyczny, że nie potrzebuje żadnego specjalnego towarzystwa. Sam natomiast nada smaku nawet nudnym daniom takim jak kotlety mielone, pierś z kurczaka, makaron lub młode ziemniaczki.
Szybki sos grzybowy
Przygotujesz go z kurek – nie musisz po nie jechać do lasu, ponieważ w sezonie można kupić kurki w marketach. Oczyszczone i umyte kurki podduś na maśle z odrobiną białego wina, dopraw solą, pieprzem i słodką śmietanką. Sos przygotujesz w pól godziny – doskonale pasuje do grillowanej piersi z kurczaka. Gęsty sos kurkowy to dobry dodatek do placków ziemniaczanych lub makaronu. Danie posyp natką pietruszki i startym parmezanem. Proste, szybkie i bajecznie smaczne.
Jakie grzyby na sos oprócz kurek?
Z maślaków, borowików i podgrzybków przygotujesz sos grzybowy. Przepis jest prosty – uduszone z cebulką grzyby dopraw kwaśną śmietaną, natką pietruszki, solą i pieprzem. W przeciwieństwie do kurek inne leśne grzyby wymagają nieco dłuższego duszenia. Sos grzybowy pasuje do mięs oraz jako dodatek do ziemniaków, makaronu czy ryżu. Świeże i suszone grzyby leśne dodaj do gulaszu i duszonych mięs – odmienią smak znanej potrawy.