Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Liczba ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na grzyby trwa zawsze za krótko, dlatego jeśli tylko masz okazję, to staraj się nie przegapić możliwości, żeby we własnej kuchni przygotować coś z tych leśnych skarbów. W Akademii Smaku pokażę, jak zrobić pyszny sos z grzybami w roli głównej. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki.

Składniki

500 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki

Opis wykonania

1

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój w plastry.

2

Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy płyty grzewczej, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

Dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając, przez około 5 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelnię dodaj śmietanę, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Liczba ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Sezon grzybowy trwa więc i sosik musi być 🙂 idealny do mięsa, makaronu albo z samym Chlebem
ewaregina
Sezon na grzyby trwa! Wspaniały przepis
Ewusia1222
Idealny sos grzybowy do mięsa albo makaronu. Ja podałam z kotletami mielonymi.
kzuzanna34
W sezonie to obowowiązek.
Aleksandra J
Idealny w sezonie grzybowym
Agunia2104
U mnie również sezon na grzyby 🙂 sos wyszedł przepyszny, idealny przepis.
lavendula
Uwielbiam! Taki sos to ukoronowanie grzybobrania!
fiziowaaa
Pycha, bardzo smaczny!
Ancyna
Idealny do placków ziemniaczanych 😊