Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.8 (Ilość ocen: 5)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na grzyby trwa zawsze za krótko, dlatego jeśli tylko masz okazję, to staraj się nie przegapić możliwości, żeby we własnej kuchni przygotować coś z tych leśnych skarbów. W Akademii Smaku pokażę, jak zrobić pyszny sos z grzybami w roli głównej. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki.

Składniki

500 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
pęczek natki pietruszki

Opis wykonania

1

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój w plastry.

2

Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy płyty grzewczej, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

Dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając, przez około 5 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelnię dodaj śmietanę, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.8, Ilość ocen: 5
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Sezon grzybowy trwa więc i sosik musi być 🙂 idealny do mięsa, makaronu albo z samym Chlebem
ewaregina
Sezon na grzyby trwa! Wspaniały przepis
Ewusia1222
Idealny sos grzybowy do mięsa albo makaronu. Ja podałam z kotletami mielonymi.
kzuzanna34
W sezonie to obowowiązek.
Aleksandra J
Idealny w sezonie grzybowym
Agunia2104
U mnie również sezon na grzyby 🙂 sos wyszedł przepyszny, idealny przepis.
lavendula
Uwielbiam! Taki sos to ukoronowanie grzybobrania!
fiziowaaa
Pycha, bardzo smaczny!
Ancyna
Idealny do placków ziemniaczanych 😊