


Sezon na grzyby trwa zawsze za krótko, dlatego jeśli tylko masz okazję, to staraj się nie przegapić możliwości, żeby we własnej kuchni przygotować coś z tych leśnych skarbów. W Akademii Smaku pokażę, jak zrobić pyszny sos z grzybami w roli głównej. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki.
Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój w plastry.
Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy płyty grzewczej, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.
Dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając, przez około 5 minut.
Na patelnię dodaj śmietanę, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.