Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos grzybowy

Opis wykonania

Sezon na grzyby trwa zawsze za krótko, dlatego jeśli tylko masz okazję, to staraj się nie przegapić możliwości, żeby we własnej kuchni przygotować coś z tych leśnych skarbów. W Akademii Smaku pokażę, jak zrobić pyszny sos z grzybami w roli głównej. Najbardziej aromatyczny sos otrzymasz z borowików, ale świetnie sprawdzą się także podgrzybki, kurki, kanie czy maślaki.

Sos grzybowy - krok 1

Grzyby dokładnie oczyść, opłucz z piasku i innych zanieczyszczeń. Następnie pokrój w plastry.

Sos grzybowy - krok 2

Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oliwy i jedną łyżkę masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużym ogniu, aż cebula się zeszkli i nabierze złotego koloru.

Dodaj łyżkę masła i pokrojone grzyby. Smaż na większym ogniu mieszając przez około 5 minut.

Sos grzybowy - krok 3

Na patelnię dodaj śmietanę, zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.