Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Drobiowe gołąbki na parze z aksamitnym sosem z boczniaków

Drobiowe gołąbki na parze z aksamitnym sosem z boczniaków
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycja ale w oryginalnym wydaniu? Czemu nie! Soczyste,aromatyczne Gołąbki z sosem który uwiedzie każdego!

Składniki

500 g Pierś z kurczaka
2 szt. cebula dymka
75 ml jogurt naturalny gęsty
250 g Boczniaki
1 szt. jajo
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta pieprz mielony
1 szczypta papryka wędzona
1 szt. natka pietruszki pęczek
1 szt. kapusta włoska główka
1 l woda
1 szczypta zioła prowansalskie
1 łyżka masło klarowane
1 szt. czosnek ząbki
1 łyżka szczypiorek
1 szczypta gałka muszkatołowa

Opis wykonania

rdzeń kapusty usuwam za pomocą noża tak by nie uszkodzić liści. Delikatnie ściągam 6 liści które duszę pod przykryciem przez ok, 10-15 min.Piersi z kurczaka mielę. W misce wyrabiam mięso z jednym jajem i przyprawami ( czosnek,szczypta soli,pieprzu,papryki wędzonej,ziół prowansalskich oraz gałki).Natkę pietruszki siekam drobno i dorzucam do farszu. Liście odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. W trakcie zabieram się za sos. Dymkę kroję w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucam 1 łyżkę masła klarowanego,dodaję cebulę,szklę ją przez chwilę.Dodaję Umyte Boczniaki które moczyłam godzinę wcześniej.Wody z namoczenia nie wylewam. Podsmażam je do uzyskania zarumienienia się składników, Doprawiam solą,pieprzem.Wlewam wodę z namaczania boczniaków ( 200-250 ml). Duszę sos pod przykryciem aż grzyby będą w pełni miękkie. Jogurt hartuję w miseczce z 2 łyżkami gorącego sosu.Wlewam do środka. Zdejmuję z ognia. Farsz zawijam w liście kapusty i gotuję Moje gołąbki w garnku na parze. Gołąbki podaję polane sosem z boczniaków z dodatkiem kaszy owsianej oraz surówki z ogórka kiszonego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych