Drobiowe gołąbki na parze z aksamitnym sosem z boczniaków
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Drobiowe gołąbki na parze z aksamitnym sosem z boczniaków
Drobiowe gołąbki na parze z aksamitnym sosem z boczniaków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
rdzeń kapusty usuwam za pomocą noża tak by nie uszkodzić liści. Delikatnie ściągam 6 liści które duszę pod przykryciem przez ok, 10-15 min.Piersi z kurczaka mielę. W misce wyrabiam mięso z jednym jajem i przyprawami ( czosnek,szczypta soli,pieprzu,papryki wędzonej,ziół prowansalskich oraz gałki).Natkę pietruszki siekam drobno i dorzucam do farszu. Liście odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. W trakcie zabieram się za sos. Dymkę kroję w drobną kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucam 1 łyżkę masła klarowanego,dodaję cebulę,szklę ją przez chwilę.Dodaję Umyte Boczniaki które moczyłam godzinę wcześniej.Wody z namoczenia nie wylewam. Podsmażam je do uzyskania zarumienienia się składników, Doprawiam solą,pieprzem.Wlewam wodę z namaczania boczniaków ( 200-250 ml). Duszę sos pod przykryciem aż grzyby będą w pełni miękkie. Jogurt hartuję w miseczce z 2 łyżkami gorącego sosu.Wlewam do środka. Zdejmuję z ognia. Farsz zawijam w liście kapusty i gotuję Moje gołąbki w garnku na parze. Gołąbki podaję polane sosem z boczniaków z dodatkiem kaszy owsianej oraz surówki z ogórka kiszonego.
Komentarze