Krokieciki
 
                                            4 porcje
Średnie
                    Krokieciki z farszem z kurczaka, papryki, pieczarek i sera feta. 
                
                Składniki
Ciasto naleśnikowe:
                                                            jajka
                                                            160 g mąki pszennej 
                                                            1 szklanka mleka
                                                            4 łyżka oleju
                                                            szczypta soli i cukru
                                                            woda mineralna
                                                            Farsz:
                                                            duża pierś z kurczaka 
                                                            zioła do marynaty (wg uznania) 
                                                            5 łyżka oliwy
                                                            średnia papryka czerwona 
                                                            200 g pieczarek
                                                            cebule dymki 
                                                            100 g fety
                                                            100 g sera żółtego typu Gouda 
                                                            1 łyżeczka klarowanego masła
                                                            sól, pieprz
                                                            Sos:
                                                            200 ml śmietany 36% 
                                                            pozostała część uduszonych pieczarek 
                                                            mąki pszennej
                                                    Krokieciki
Krokieciki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Ciasto naleśnikowe: mąkę, jajka, mleko, oliwę, sól i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj tyle wody, aby ciasto, spływając po łyżce, zostawiało na niej cienką powłokę. Smaż małe naleśniki na patelni o wielkości ok. 15 cm.
Farsz: kurczaka pokrój w drobną kostkę i marynuj w oliwie oraz ulubionych ziołach. Odstaw na 15 minut. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle (najlepiej w rondelku, później będziemy w nim robić sos) .Dodaj drobno posiekane pieczarki i duś razem około 5 minut. ¾ uduszonych pieczarek przełóż do wcześniej przygotowanego pojemnika. Kurczaka odsącz z nadmiaru marynaty i usmaż. Po usmażeniu dodaj do pojemnika razem z drobno pokrojoną papryką i fetą pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, aby dobrze się połączyły.  Na koniec dodaj żółty ser i wymieszaj.
Farsz: mąkę połącz ze śmietaną, dodaj do pieczarek i ugotuj aż do zgęstnienia sosu.
Sposób podania: na naleśnika nałóż łyżkę farszu (rozkładaj na środku) i zawijaj jak krokiety – przygotuj w ten sposób 12 sztuk krokietów. Następnie smaż je na klarowanym maśle po 2 minuty z każdej ze stron.  Usmażone krokieciki wyjmij na talerz i zostaw, aby lekko przestygły. Układaj po 3 sztuki na ciepłych talerzach i polewaj łyżką świeżego sosu pieczarkowego.
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
                     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze