Krokieciki
4 porcje
Średnie
Krokieciki z farszem z kurczaka, papryki, pieczarek i sera feta.
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
jajka
160 g mąki pszennej
1 szklanka mleka
4 łyżka oleju
szczypta soli i cukru
woda mineralna
Farsz:
duża pierś z kurczaka
zioła do marynaty (wg uznania)
5 łyżka oliwy
średnia papryka czerwona
200 g pieczarek
cebule dymki
100 g fety
100 g sera żółtego typu Gouda
1 łyżeczka klarowanego masła
sól, pieprz
Sos:
200 ml śmietany 36%
pozostała część uduszonych pieczarek
mąki pszennej
Krokieciki
Krokieciki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto naleśnikowe: mąkę, jajka, mleko, oliwę, sól i cukier zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj tyle wody, aby ciasto, spływając po łyżce, zostawiało na niej cienką powłokę. Smaż małe naleśniki na patelni o wielkości ok. 15 cm.
Farsz: kurczaka pokrój w drobną kostkę i marynuj w oliwie oraz ulubionych ziołach. Odstaw na 15 minut. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle (najlepiej w rondelku, później będziemy w nim robić sos) .Dodaj drobno posiekane pieczarki i duś razem około 5 minut. ¾ uduszonych pieczarek przełóż do wcześniej przygotowanego pojemnika. Kurczaka odsącz z nadmiaru marynaty i usmaż. Po usmażeniu dodaj do pojemnika razem z drobno pokrojoną papryką i fetą pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszaj, aby dobrze się połączyły. Na koniec dodaj żółty ser i wymieszaj.
Farsz: mąkę połącz ze śmietaną, dodaj do pieczarek i ugotuj aż do zgęstnienia sosu.
Sposób podania: na naleśnika nałóż łyżkę farszu (rozkładaj na środku) i zawijaj jak krokiety – przygotuj w ten sposób 12 sztuk krokietów. Następnie smaż je na klarowanym maśle po 2 minuty z każdej ze stron. Usmażone krokieciki wyjmij na talerz i zostaw, aby lekko przestygły. Układaj po 3 sztuki na ciepłych talerzach i polewaj łyżką świeżego sosu pieczarkowego.
Komentarze