Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb

Składniki

Kopytka:
400 g puree z dyni
500 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
200 g mąki pszennej + do podsypywania
1 jajko
po 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, imbiru i kurkumy
1/2 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz do smaku

Sos grzybowy:
300 g grzybów leśnych (np. borowiki, podgrzybki, kurki)
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml śmietanki 30%
sól, świeżo zmielony kolorowy lub czarny pieprz do smaku
kilka gałązek natki pietruszki

Opis wykonania

W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.

Z ciasta uformuj wałek i krój na ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.

Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Przygotuj sos – grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.

Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1–2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając przez około 5 minut.

Zmniejsz moc płyty grzewczej i duś grzyby do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Kopytka serwuj polane sosem grzybowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych