Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym

Opis wykonania

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym - krok 1

W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie zagnieć jednolite ciasto.

Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym - krok 2

Z ciasta uformuj wałek i krój na ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.

Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym - krok 3

Przygotuj sos – grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.

Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1–2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając przez około 5 minut.

Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym - krok 4

Zmniejsz moc płyty grzewczej i duś grzyby do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Kopytka serwuj polane sosem grzybowym.

Bosch do kuchni