


W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.
Z ciasta uformuj wałek i krój na ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.
Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Przygotuj sos – grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1–2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając przez około 5 minut.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i duś grzyby do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Kopytka serwuj polane sosem grzybowym.