Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym
Kopytka/gnocchi dyniowe z sosem grzybowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce umieść puree z dyni i ziemniaków oraz mąkę. Wbij jajko i dodaj przyprawy – sól i zmieloną gałkę muszkatołową. Następnie zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto wyłóż na stolnicę lub deskę oprószoną mąką.
Z ciasta uformuj wałek i krój na ukośne kawałki – kopytka (ok. 3 cm szerokości). W razie potrzeby podsypuj mąką.
Zagotuj osoloną wodę i wrzucaj kluski partiami na wrzątek. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Kopytka wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Przygotuj sos – grzyby dokładnie oczyść i pokrój w plastry. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i 2 łyżki masła. Dodaj drobno posiekaną cebulę i podsmaż na niedużej mocy palnika, aż cebula się zeszkli.
Na patelnię dorzuć także przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość podsmaż przez około 1–2 minuty. Dodaj łyżkę masła i przygotowane grzyby. Smaż na większej mocy palnika, mieszając przez około 5 minut.
Zmniejsz moc płyty grzewczej i duś grzyby do miękkości. Dodaj śmietanę na patelnię oraz zagotuj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sos gotuj na małej mocy palnika do momentu, aż zgęstnieje. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Kopytka serwuj polane sosem grzybowym.
Komentarze