PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM
4 porcje
Średnie
PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM
Składniki
125 g masła
200 g piersi z kaczki ze skórą
ząbki czosnku
rozmaryn
100 g kaszy jęczmiennej
200 g kurek (mrożonych)
cebula
3 łyżka masła
1/2 szklanka bulionu drobiowego
2 łyżka mąki
4 łyżka śmietany
1 szczypta natka z pietruszki
PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM
PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Sos:
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli
i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.
2. Ugotować kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.
3.Przygotowanie kaczki:
Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut
(w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć
z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym.
Smacznego !
Komentarze