

PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM
1. Sos: Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu. 2. Ugotować kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu. 3.Przygotowanie kaczki: Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut (w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło. Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym. Smacznego !