Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM

PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM

Opis wykonania

Średnie
dla 4 osób

PIERŚ Z KACZKI PODANA NA KASZY Z SOSEM KURKOWYM

1. Sos:
Na maśle podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać drobno pokrojone kurki, dodać bulion drobiowy i dusić około 10 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką, natkę z pietruszki, doprawić do smaku szczyptą soli
i pieprzu. Całość wymieszać i gotować do uzyskania konsystencji sosu.

2. Ugotować kaszę jęczmienną według instrukcji na opakowaniu.

3.Przygotowanie kaczki:
Pierś z kaczki umyć pod zimną wodą, oczyścić ewentualne szypułki pozostałe po pierzu. Osuszoną pierś przyciąć tak aby skóra zakrywała całe mięso, i naciąć skórę w taki sposób żeby nie naruszyć fileta. Następnie położyć skórą na zimnej patelni i smażyć na małym ogniu tak aby wytopić tłuszcz (wytopiony tłuszcz systematycznie odlewać). Smażyć do momentu aż skóra piersi będzie twarda, brązowa i chrupiąca. Następnie pierś odwrócić i smażyć około 6 minut
(w zależności od grubości piersi). Na koniec wrzucić masło, rozgnieciony czosnek i rozmaryn, pierś polewać roztopionym masłem. Mięso z kaczki zdjąć
z patelni i położyć w ciepłym miejscu na około 5 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie pokroić pierś na plastry, ułożyć na kaszy i polać sosem kurkowym.
Smacznego !
Ewelina Pędzikowska
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Co wiesz o kaszach i makaronach?

Kasza widoczna na zdjęciu jest znana z swoich wyjątkowych zdrowotnych właściwości. Jak się nazywa?

 Kasza widoczna na zdjęciu jest znana z swoich wyjątkowych zdrowotnych właściwości. Jak się nazywa?