Tatar
Tatar to idealne danie na każde przyjęcie, ważne, by był dobrze schłodzony i opuścił lodówkę tuż przed zjedzeniem – surowe składniki nie powinny długo stać na stole. Tradycyjnie przygotowuje...
Czytaj więcej
Tatar to idealne danie na każde przyjęcie, ważne, by był dobrze schłodzony i opuścił lodówkę tuż przed zjedzeniem – surowe składniki nie powinny długo stać na stole. Tradycyjnie przygotowuje się go z mięsa mielonego, ale doskonale smakuje także wersja wegetariańska i rybna.
Tatar wołowy
Drobno siekane mięso wołowe lub mielone z dodatkiem siekanej cebulki, surowego żółtka jaja, oliwy, soli, pieprzu i maggi oraz opcjonalnie drobno posiekanych ogórków konserwowych lub marynowanych grzybów to jedna z ulubionych przekąsek mięsożerców, którzy akceptują surowe składniki. Tatar to danie, w którym i jajko i mięso podaje się w wersji surowej. Wprawdzie składniki tatara są ogólnodostępne, a samo danie łatwe w przygotowaniu, jego tajemnica tkwi w jakości produktów.
Tatar z łososia
Tatara z łososia przygotujesz z surowej ryby pokrojonej w drobniutką kosteczkę (zmielony surowy łosoś nie prezentuje się atrakcyjnie, także lepiej smakuje drobno posiekany) z dodatkiem kaparów, cebulki szalotki i grzybów marynowanych (mogą być pieczarki) lub konserwowego ogórka pokrojonych w drobniutką kosteczkę. Efektownie uformujesz tatara umieszczając składniki warstwami w opłukanej zimną woda filiżance, które umieścisz po odwróceniu filiżanki na talerzykach.
Tatara można przygotować także z łososia wędzonego. Zamiast łososia możesz użyć również surowego tuńczyka. Psurowa ryba do tatara nie może być wcześniej zamrożona.
Tatar wegetariański
Wegetariański tatar to przysmak nie tylko dla wielbicieli kuchni roślinnej, idealnie nadaje się na grilla z dodatkiem bagietki – w przeciwieństwie do mięsnych tatarów może być serwowany także na ciepło. Przygotujesz go z posiekanych drobno suszonych pomidorów z dodatkiem grillowanej cukinii, bakłażana i papryki doprawionych octem balsamicznym i kaparami. Wegetariański tatar dobrze smakuje także podawany z żółtkiem tak jak klasyczny wołowy.