Uszka z mięsem
8 porcje
60 min
Łatwe
4.09 (Ilość ocen: 11)
Składniki
Wartości odżywcze
Uszka z mięsem
Uszka z mięsem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Farsz:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Przesmaż na maśle do zeszklenia.
Ugotowane mięso i podsmażoną cebulkę zmiel za pomocą maszynki.
Porada
Po ugotowaniu polej uszka niewielką ilością oleju, aby nie skleiły się podczas przechowywania.
Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek. Całość wymieszaj z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby powstała jednolita masa.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto na uszka. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinaj kółka.
Ciasto rozciągnij delikatnie w palcach, wypełnij niewielką ilością farszu mięsnego i złóż na pół, a następnie zlep ze sobą oba końce.
Uszka gotuj partiami, w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2-3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po wyjęciu z wrzątku opłucz uszka w zimnej wodzie.
Komentarze