Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.86 (Ilość ocen: 7)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Uszka z mięsem i czerwonym barszczem to świetna alternatywa dla świątecznego rosołu. Delikatne ciasto i dobrze doprawiony, mięsny farsz to tajemnica przepisu na uszka. Rodzinne lepienie uszek to także świąteczna tradycja, którą warto podtrzymywać. W przedświątecznym ferworze możesz połączyć je z zabawą i zaangażować do tego starsze dzieci. One także z pewnością docenią smak własnoręcznie ulepionych uszek z mięsem i czerwonym barszczem.

Składniki

Ciasto na uszka:
300 g mąki pszennej
1 jajko
Sól
Przegotowana gorąca woda ok 150 ml
20g masła
Farsz do uszek z mięsem:
400 g ugotowanego mięsa drobiowego oddzielonego od kości (najlepiej z rosołu)
1/3 szklanki ciepłego wywaru
1 cebula
Suszony majeranek
Łyżka masła
Świeżo mielony pieprz
Sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
249.75 kcal
Tłuszcz
5.33 g
Węglowodany
28.25 g
Błonnik
21.86 g
Białko
1.29 g
Sól
0.63 g

Opis wykonania

Farsz:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Przesmaż na maśle do zeszklenia.

Ugotowane mięso i podsmażoną cebulkę zmiel za pomocą maszynki.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek. Całość wymieszaj z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby powstała jednolita masa.

Ciasto:

Z podanych składników zagnieć ciasto na uszka. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinaj kółka.

Ciasto rozciągnij delikatnie w palcach, wypełnij niewielką ilością farszu mięsnego i złóż na pół, a następnie zlep ze sobą oba końce.

Uszka gotuj partiami, w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2-3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po wyjęciu z wrzątku opłucz uszka w zimnej wodzie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.86, Ilość ocen: 7
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo smaczne i doprawione, zjadam same, jak pierożki 😁
Marta
Klasyka wigilijna, warto znać ten przepis.