


Uszka z mięsem i czerwonym barszczem to świetna alternatywa dla świątecznego rosołu. Delikatne ciasto i dobrze doprawiony, mięsny farsz to tajemnica przepisu na uszka. Rodzinne lepienie uszek to także świąteczna tradycja, którą warto podtrzymywać. W przedświątecznym ferworze możesz połączyć je z zabawą i zaangażować do tego starsze dzieci. One także z pewnością docenią smak własnoręcznie ulepionych uszek z mięsem i czerwonym barszczem.
Ugotowane mięso i podsmażoną cebulkę zmiel za pomocą maszynki.
Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek. Całość wymieszaj z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby powstała jednolita masa.
Ciasto:
Z podanych składników zagnieć ciasto na uszka. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinaj kółka.
Ciasto rozciągnij delikatnie w palcach, wypełnij niewielką ilością farszu mięsnego i złóż na pół, a następnie zlep ze sobą oba końce.
Uszka gotuj partiami, w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2-3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po wyjęciu z wrzątku opłucz uszka w zimnej wodzie.
Farsz:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Przesmaż na maśle do zeszklenia.