Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

8 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 15)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Uszka z mięsem i czerwonym barszczem to świetna alternatywa dla świątecznego rosołu. Delikatne ciasto i dobrze doprawiony, mięsny farsz to tajemnica przepisu na uszka. Rodzinne lepienie uszek to także świąteczna tradycja, którą warto podtrzymywać. W przedświątecznym ferworze możesz połączyć je z zabawą i zaangażować do tego starsze dzieci. One także z pewnością docenią smak własnoręcznie ulepionych uszek z mięsem i czerwonym barszczem.

Składniki

Ciasto na uszka:
300 g mąki pszennej
1 jajko
Sól
Przegotowana gorąca woda ok 150 ml
20g masła
Farsz do uszek z mięsem:
400 g ugotowanego mięsa drobiowego oddzielonego od kości (najlepiej z rosołu)
1/3 szklanki ciepłego wywaru
1 cebula
Suszony majeranek
Łyżka masła
Świeżo mielony pieprz
Sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
249.75 kcal
Tłuszcz
5.33 g
Węglowodany
28.25 g
Błonnik
21.86 g
Białko
1.29 g
Sól
0.63 g

Opis wykonania

Farsz:

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Przesmaż na maśle do zeszklenia.

Ugotowane mięso i podsmażoną cebulkę zmiel za pomocą maszynki.

Porada

Możesz pomieszać ze sobą mięso drobiowe i wołowe z zmiennych proporcjach.



Bosh Logo
Bosh

Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek. Całość wymieszaj z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby powstała jednolita masa.

Ciasto:

Z podanych składników zagnieć ciasto na uszka. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinaj kółka.

Ciasto rozciągnij delikatnie w palcach, wypełnij niewielką ilością farszu mięsnego i złóż na pół, a następnie zlep ze sobą oba końce.

Uszka gotuj partiami, w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2-3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po wyjęciu z wrzątku opłucz uszka w zimnej wodzie.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 15
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo smaczne i doprawione, zjadam same, jak pierożki 😁
Marta
Klasyka wigilijna, warto znać ten przepis.
PatrycjaK
Zrobiła uszka na wigilie i wszystkim smakowały. Zawsze kupowaliśmy gotowe ze sklepu, a teraz w końcu zrobione własnoręcznie. Przepis bardzo łatwy.
roberto
Pyszne. Moja żona zrobiła je na wigilię i wszystkim smakowały. Pomagałem kleić uszka, bardzo przyjemne doświadczenie :)
sweek
Polecam uszka z mięsem do podania z rosołem. Przepis na uszka bardzo prosty i w miare szybko do zrobienia
NatPab
produkcja w toku
ewaregina
Obowiązkowo robione własnoręcznie na święta. Ciasto bardzo elastyczne
yummyyum
Domowe najlepsze!
annaolejarz
Moje ulubione! Mogłabym je jeść codziennie. Polecam
MasiaKasia
Domowe uszka zawsze najlepsze! Wyszło mi trochę za grube ciasto, ale środek pyszka
annaolejarz
pyszne są, polecam