Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

8 porcji

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4 (Liczba ocen: 15)


Do tej potrawy użyjesz:
Aromatyczne uszka z mięsnym farszem to gwiazda świątecznych stołów! Odkryj sekret idealnego ciasta i soczystego nadzienia. Nasz przepis krok po kroku sprawi, że przygotowanie ich będzie łatwe i przyjemne. Idealne do barszczu! Spróbuj i przekonaj się, jak smakują domowe uszka!

Składniki

Ciasto na uszka
300 g - mąki pszennej
1 szt. - jajka
- sól
150 ml - przegotowanej wody gorącej
20 g - masła
Farsz do uszek
400 g - ugotowanego mięsa drobiowego oddzielonego od kości (najlepiej z rosołu)
1/3 szklanki - bulionu ciepłego
1 szt. - cebuli
- majeranek suszony
łyżka - masła
- pieprz świeżo mielony
- sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
249.75 kcal
Tłuszcz
5.33 g
Węglowodany
28.25 g
Błonnik
21.86 g
Białko
1.29 g
Sól
0.63 g

Opis wykonania

Krok 1

Farsz

Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Przesmaż na maśle do zeszklenia. Ugotowane mięso i podsmażoną cebulkę zmiel za pomocą maszynki elektrycznej. Dopraw farsz do smaku solą i pieprzem, dodaj suszony majeranek. Całość wymieszaj z niewielką ilością ciepłego wywaru, aby powstała jednolita masa.

Ciasto

Z podanych składników zagnieć ciasto na uszka. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na 4 porcje. Rozwałkuj na cienkie placki i za pomocą szklanki wycinaj kółka. Ciasto rozciągnij delikatnie w palcach, wypełnij niewielką ilością farszu mięsnego i złóż na pół, a następnie zlep ze sobą oba końce.

Uszka gotuj partiami, w osolonej wodzie. Kiedy wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2–3 minuty co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po wyjęciu z wrzątku opłucz uszka w zimnej wodzie.

Przeczytaj także: 12 tradycyjnych potraw wigilijnych na polskim stole

Porada

Obawiasz się, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki! 



Bosh Logo
Bosh

Tipy i wskazówki

  • Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Jeśli się klei – dodaj odrobinę mąki. Zawsze przykrywaj je ściereczką lub folią, gdy odpoczywa i podczas wałkowania, aby nie wyschło. Suche ciasto pęka podczas sklejania i gotowania.
  • Ciasto powinno być rozwałkowane na grubość około 1–2 mm. Zbyt grube uszka będą twarde i ciężkie. Wałkuj małymi partiami, a niewykorzystaną część trzymaj pod przykryciem
  • Przed nakładaniem farsz musi być całkowicie wystudzony. Gorący lub ciepły farsz rozmiękczy ciasto, a uszka rozejdą się podczas gotowania. Nadzienie nie może być też zbyt rzadkie – dobrze odciśnij je z nadmiaru płynu.
  • Dokładnie zlep brzegi, dociskając je palcami, a następnie formując uszko. Zwróć szczególną uwagę, aby w środku nie zostawić powietrza, które podczas gotowania spowoduje pęknięcie uszka. Używaj minimalnej ilości wody, by skleić brzegi, jeśli ciasto jest zbyt suche.

Sprawdź również inne przepisy na tradycyjne świąteczne dania:

Najczęściej zadawane pytania

Dlaczego moje ciasto jest twarde i nie chce się wałkować?

Prawdopodobnie dodałeś za dużo mąki lub ciasto za krótko odpoczywało. Po wyrobieniu powinno ono poleżeć przykryte w cieple przez co najmniej 30 minut, aby gluten się rozluźnił. Upewnij się też, że woda użyta do ciasta była odpowiednio ciepła, ale nie gorąca.

Ile farszu nakładać do jednego uszka?

Nakładaj nie więcej niż pół małej łyżeczki. Ważne jest, aby było go na tyle mało, by można było bez problemu i szczelnie skleić brzegi ciasta. Przeładowane uszka pękną podczas gotowania!

Dlaczego uszka pękają podczas gotowania?

Może to być wynik nieszczelnego sklejenia (woda dostaje się do środka), zbyt dużej ilości farszu, lub zbyt cienkiego ciasta (zwłaszcza w miejscu sklejenia). Upewnij się, że uszka są szczelnie zamknięte i że nie ma w nich pęcherzyków powietrza.

Jak długo gotować uszka?

Uszka wrzucaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj od momentu wypłynięcia na powierzchnię przez około 2–3 minuty. Nie przeciągaj tego czasu, by ciasto się nie rozgotowało.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4, Liczba ocen: 15
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo smaczne i doprawione, zjadam same, jak pierożki 😁
Marta
Klasyka wigilijna, warto znać ten przepis.
PatrycjaK
Zrobiła uszka na wigilie i wszystkim smakowały. Zawsze kupowaliśmy gotowe ze sklepu, a teraz w końcu zrobione własnoręcznie. Przepis bardzo łatwy.
roberto
Pyszne. Moja żona zrobiła je na wigilię i wszystkim smakowały. Pomagałem kleić uszka, bardzo przyjemne doświadczenie :)
sweek
Polecam uszka z mięsem do podania z rosołem. Przepis na uszka bardzo prosty i w miare szybko do zrobienia
NatPab
produkcja w toku
ewaregina
Obowiązkowo robione własnoręcznie na święta. Ciasto bardzo elastyczne
yummyyum
Domowe najlepsze!
annaolejarz
Moje ulubione! Mogłabym je jeść codziennie. Polecam
MasiaKasia
Domowe uszka zawsze najlepsze! Wyszło mi trochę za grube ciasto, ale środek pyszka
annaolejarz
pyszne są, polecam