Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Uszka z grzybami

Opis wykonania

Uszka z grzybowym farszem, koniecznie podawane z barszczem czerwonym, goszczą na niemal każdym wigilijnym stole. Szybkie w wykonaniu, miękkie ciasto i nadzienie ze szlachetnych grzybów, z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Zobacz prosty przepis na wigilijne uszka z grzybami i zaproś smak świątecznej tradycji do swojego domu.

  1. Robienie wigilijnych uszek zacznij od przygotowania farszu. 

    Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw (najlepiej na całą noc), aby zmiękły.

  2. Namoczone grzyby dobrze wypłucz, najlepiej kilkukrotnie, aby pozbyć się ewentualnego piasku.

  3. W małym garnku umieść oczyszczone grzyby, dolej trochę wody i gotuj pod przykryciem, aż staną się miękkie. Dokładnie odcedź ugotowane grzyby, aby pozbyć się nadmiaru wody. Następnie zmiel je za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub bardzo drobno pokrój.

  4. Cebulę obierz, drobno posiekaj i przesmaż na patelni z odrobiną masła i soli. Zeszkloną cebulę połącz z grzybami, dopraw do smaku pieprzem i solą. Jeśli farsz jest za rzadki dodaj odrobinę bułki tartej, aby go zagęścić.

  5. Farsz do wigilijnych uszek gotowy. Możesz przejść teraz do zagniatania ciasta.

    Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli. Do gorącej wody dodaj 20 g masła i poczekaj aż się roztopi.

  6. Do miski z mąką wlewaj małymi porcjami wodę, jednocześnie powoli ugniatając ciasto ręką. Następnie dodaj całe jajko i wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się miękkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaj jeszcze trochę wody z masłem.

  7. Ciasto ułóż na oprószonej mąką stolnicy i dalej wyrabiaj przez około 6 minut. Z gotowego ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.

  8. Kulę z ciasta podziel na 4 części. Każdą z nich ułóż na stolnicy posypanej mąką i rozwałkuj na cienkie placki. Pamiętaj, że ciasto musi być na tyle cienkie i elastyczne, żeby z łatwością można było je formować w uszka.

  9. Przygotuj małą szklankę do wycinania kółek z ciasta (najlepiej taką o średnicy literatki).

  10. Każdy wycięty kawałek rozciągnij delikatnie w palcach, na środek ułóż po łyżeczce farszu i złóż na pół dokładnie zlepiając brzegi. Następnie złącz ze sobą oba końce.

  11. Do dużego garnka wlej wodę, odrobinę posól i zagotuj. Do wrzącej wody wkładaj partiami uszka i gotuj na średnim ogniu mieszając je drewnianą łyżką. Kiedy uszka wypłyną na wierzch odczekaj jeszcze około 2-3 minuty. Czas gotowania zależy od grubości ciasta. Wyjmij jednego pierożka i sprawdź czy jest już miękki. Jeśli tak, możesz wyłowić pozostałe uszka i wypłukać w zimnej wodzie. Tak samo należy postąpić z kolejnymi partiami uszek.