Jak przechowywać żywność w lodówce?

Jak przechowywać żywność w lodówce?

Od tego, jak przechowywana jest żywność w lodówce, zależą smak, jakość i świeżość przyrządzanych przez nas potraw. Odpowiednio poukładane i zabezpieczone produkty psują się wolniej, a co za tym idzie, rzadziej lądują w koszu. Jak prawidłowo układać żywność w lodówce? W czym ją przechowywać? Jaka powinna być temperatura w lodówce, a jaka w zamrażarce? Poznaj proste zasady, dzięki którym jedzenie w lodówce zachowa pełnię smaku i wartości odżywczych.

Żywność w lodówce – ogólne zasady

Ile stopni powinno być w lodówce?

W pierwszej kolejności ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce; wyższą niż 0 stopni C, aby uchronić produkty przed zamrożeniem, ale niższą niż 5 stopni C, aby zapobiec rozwojowi bakterii odpowiedzialnych za proces gnilny. Szacuje się, że najlepsze warunki do przechowywania żywności zapewnia temperatura, która oscyluje w okolicach 2-3 stopni C.

W praktyce temperatura w poszczególnych częściach lodówki może różnić się od tej, którą ustawiono na termostacie. Dzieje się tak, ponieważ, zgodnie z prawami fizyki, zimne powietrze opada, a ciepłe unosi się. Podsumowując: im niżej położona jest półka, tym niższa temperatura.

Rozkład temperatury w lodówce kształtuje się następująco:

  • górna półka: ok. 6-7 stopni C;
  • środkowa półka: ok. 4-5 stopni C;
  • dolna półka: ok. 2 stopnie C;
  • szuflady na warzywa i owoce: ok. 7-8 stopni
  • drzwi: ok. 10-15 stopni
  • zamrażalnik: od ok. -18 do -32 stopni C

słoiki w lodówce, przetwory

Oczywiście wiele zależy od modelu lodówki i zastosowanych w niej rozwiązań. Nowe modele chłodziarko-zamrażarek są wyposażone w szereg funkcji, które służą wyrównaniu temperatury na różnych poziomach urządzenia, ułatwiają prawidłowe przechowywanie produktów, a równocześnie ograniczają zużycie prądu. Przykładowo lodówki Bosch z funkcją MultiAirflow zapewniają nieustanny obieg powietrza, który równoważy temperaturę w lodówce, minimalizuje jej wahania (powstałe np. w wyniku otwarcia drzwi) i skraca czas chłodzenia.

Z kolei nowoczesne lodówki typu No Frost odprowadzają wilgoć na zewnątrz, a tym samym zapobiegają osadzaniu się szronu na ściankach urządzenia. W ten sposób zdejmują z nas obowiązek regularnego rozmrażania chłodziarki i zamrażarki.

Przeczytaj także: Drzwi od lodówki – tablica ogłoszeniowa i kącik sentymentalny

W czym przechowujemy żywność w lodówce?

Aby spowolnić proces wysychania żywności, należy przechowywać wybrane produkty w zamkniętych pojemnikach. Szczelne opakowania na żywność mają również tę zaletę, że zapobiegają przenikaniu i mieszaniu się zapachów w lodówce.

W czym przechowywać żywność w lodówce, aby zapobiec wysychaniu produktów?

  • plastikowe pudełka i opakowania – nadają się do przechowywania większości produktów spożywczych, zwłaszcza serów, wędlin, owoców i warzyw. Ponieważ mogą być wykonane z różnego rodzaju tworzyw, przed zakupem konkretnego pudełka należy upewnić się, że użyty do produkcji surowiec jest w pełni bezpieczny dla zdrowia. Do przechowywania żywności nadają się pojemniki z tworzyw oznaczonych kodem 1, 2, 4, 5 lub ikoną widelca z kieliszkiem;

mrożone jedzenie w pojemnikach

  • opakowania szklane – mają bardzo uniwersalne zastosowanie. Podobnie jak opakowania plastikowe nadają się do przechowywania wszelkiego rodzaju produktów. Równocześnie są w pełni bezpieczne dla zdrowia, nie wchodzą w reakcje chemiczne z jedzeniem i nie zmieniają smaku potraw;
  • woreczki foliowe zamykane na strunę – znajdują zastosowanie w przypadku produktów mrożonych;
  • folia spożywcza – zabezpiecza produkty przed wysychaniem i przenikaniem zapachów. Nadaje się do pakowania suchej żywności, m.in. ciastek i serów oraz przykrywania gotowych potraw. W przypadku wilgotnych produktów, takich jak wędliny, niektóre sery, owoce i warzywa, folia może przyspieszyć proces pleśnienia, dlatego należy z niej zrezygnować;
  • pojemniki próżniowe – zachowują smak, aromat, świeżość i wartości odżywcze przechowywanych produktów. Zapobiegają wysychaniu owoców, warzyw i wędlin. Sprawdzają się doskonale w przypadku serów pleśniowych oraz innych artykułów o intensywnym aromacie;
  • papier śniadaniowy – odpowiedni do pakowania owoców i warzyw z wyjątkiem tych, które są miękkie i soczyste. W przypadku wędlin najlepiej sprawdzi się papier woskowany, który jest odporny na wilgoć i zapobiega rozwojowi bakterii;
  • pojemniki silikonowe – kolejny produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Pojemniki silikonowe mogą być używane zarówno w lodówce, jak i zamrażarce. Nadają się do zechowywania świeżych ryb, owoców oraz warzyw.

Jak widać przechowywanie świeżych produktów, zwłaszcza owoców i warzyw, nie jest zadaniem prostym. Na szczęście z pomocą przychodzą lodówki Bosch wyposażone w funkcję VitaFresh, czyli specjalną komorę świeżości, które zapobiega utracie wilgoci. Umieszczone w niej warzywa i owoce zachowują idealny smak, aromat i pełnię wartości odżywczych – nawet jeśli są przechowywane luzem!

Przeczytaj także: Nie musisz wyłączać lodówki na wakacje

otwarta lodówka w zabudowie

Przechowywanie żywności w lodówce – jak układać?

Ze względu na panującą w lodówce (mniejszą lub większą) różnicę temperatur, produkty spożywcze i posiłki powinny być odpowiednio pogrupowane i rozmieszczone na półkach. Jak układać żywność w lodówce, aby zachowała świeżość na dłużej?

Górna półka w lodówce

Na górnej półce przechowujemy dżemy, powidła i resztę domowych przetworów. Panujące w tym miejscu warunki sprzyjają rozwojowi dobrych bakterii kwaszących, a hamują rozwój bakterii gnilnych. Dlatego to właśnie na górce półce, a nie na drzwiach lodówki, powinny znajdować się produkty mleczne, takie jak mleko, kefiry, jogurty czy śmietana.

Środkowe półki w lodówce

Środkowa półka znajduje się na wysokości naszego wzroku. Dzięki temu stanowi najlepsze miejsce do przechowywania produktów z krótką datą ważności, m.in. wędlin i twarogów, a także uprzednio przetworzonych potraw, takich jak zupy czy pozostałości z wczorajszego obiadu. Aby jedzenie zachowało świeżość jak najdłużej, przechowuj je w plastikowych lub szklanych pojemnikach ze szczelnym zamknięciem.

Dolne półki w lodówce

Dolna półka to najchłodniejsze, a zarazem najwilgotniejsze miejsce w lodówce. Zapewnia optymalne warunki do przechowywania surowych mięs i ryb, a także serów dojrzewających i serów w kawałkach. Jeśli w lodówce brakuje specjalnych szuflad na owoce i warzywa, dolna półka będzie najlepszym miejscem na tego typu produkty. Uwaga! Surowe mięsa i ryby muszą być hermetycznie zamknięte lub umieszczone z dala od innych, gotowych do spożycia artykułów. Lodówki marki Bosch rozwiązują ten problem dzięki specjalnie zaprojektowanym, oddzielnym szufladom. Osobna komora na mięso i ryby to gwarancja, że produkty będą przechowywane w optymalnych (suchych i chłodnych) warunkach, a w lodówce zmieszczą się wszystkie zakupione produkty.

Szuflady w lodówce

Wilgoć i stosunkowo wysoka temperatura w szufladach tworzą specyficzne warunki, które odpowiadają tylko wybranym produktom. W tym miejscu najlepiej czują się warzywa, niektóre gatunki owoców (m.in. cytrusy, maliny czy truskawki), a także sery dojrzewające.

Boczne półki w lodówce

Boczne półki na drzwiach to najcieplejsze miejsce w lodówce. Przechowuj na nich wyłącznie te produkty, które potrzebują delikatnego schłodzenia, na przykład olej roślinny, jajka i słoiczki z sosami.

Zamrażalnik

Do mrożenia nadaje się większość produktów – zarówno świeżych, jak i poddanych obróbce. Wyjątek stanowią artykuły i gotowe dania, które zmieniają konsystencję pod wpływem mrożenia, m.in. ugotowane ziemniaki, warzywa bogate w wodę, miękkie sery, ugotowany ryż i makaron. Pamiętaj również, że raz rozmrożonego jedzenia nie wolno zamrażać ponownie.

tort w lodówce

Przechowywanie żywności w lodówce – o czym pamiętać?

Korzystając z lodówki, pamiętaj o kilku podstawowych zasadach, dzięki którym przedłużysz świeżość produktów i gotowych dań. Po pierwsze w lodówce musi panować porządek. Zgromadzone wewnątrz produkty nie mogą być ułożone zbyt gęsto, nie powinny też przylegać do ścianek. W przeciwnym razie prawidłowa cyrkulacja powietrza w lodówce zostanie zaburzona.

Inne zasady przechowywania żywności w lodówce

O trwałości przechowywanego w lodówce pożywienia decyduje zwykła higiena. Lodówkę należy regularnie czyścić i rozmrażać (jeśli nie ma funkcji No Frost), tak by zapobiec rozwojowi bakterii. Oprócz tego radzimy systematycznie przeglądać jej zawartość pod kątem przydatności do spożycia. Jeśli zauważysz jakiekolwiek oznaki zepsucia i pleśni na wybranym produkcie, natychmiast wyrzuć go i przemyj miejsce, w którym się znajdował.

W przypadku zamrażarki obowiązuje prosta zasada: przed włożeniem produktu do środka, należy opatrzyć go datą. Wyrabiając w sobie ten nawyk, łatwo utrzymasz porządek w zapasach i za każdym razem szybko skontrolujesz zawartość urządzenia.

Aby utrzymać w lodówce odpowiednią temperaturę, a przy okazji ograniczyć rachunki za prąd, należy szczelnie zamykać drzwi urządzenia i otwierać lodówkę tylko wtedy, gdy jest to konieczne. Pamiętaj również, aby nie wkładać do środka ciepłej żywności. Zanim umieścisz ją w lodówce, odczekaj aż wystygnie. Przestrzegając powyższych wskazówek, zapewnisz urządzeniu prawidłowo działanie, a przyrządzanym posiłkom – doskonałą świeżość i perfekcyjny smak.