Jak wyczyścić piekarnik?
Czyszczenie piekarnika może przysporzyć wielu problemów. Zwłaszcza jeśli urządzenie zostało mocno zaniedbane, a na jego ściankach osiadła gruba warstwa przypalonego tłuszczu. Jak wyczyścić piekarnik z trudnych do usunięcia zabrudzeń? Czym zastąpić silne środki czyszczące, które mogą przenikać do jedzenia, szkodzić zdrowiu i rysować powłokę piekarnika? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.
Piekarnik – informacje ogólne
Rodzaje piekarników
Mycie piekarnika może okazać się mniej lub bardziej skomplikowane, w zależności od rodzaju urządzenia. Popularne piekarniki elektryczne (zarówno tradycyjne, jak i parowe) są wyposażone w szereg przydatnych funkcji, które ułatwiają pieczenie, a coraz częściej również utrzymanie czystości. Piekarniki gazowe, zasilane gazem ziemnym, nie mają tego typu udogodnień. Podejmując próbę ich wyczyszczenia, musimy polegać wyłącznie na własnych siłach.
Dowiedz się, jaki piekarnik wybrać z artykułu Doroty Szelągowskiej, w których znajdziesz mnóstwo przydatnych informacji i inspiracji.
Jak wyczyścić zabrudzony piekarnik?
Przyczyny zabrudzeń piekarnika
Większość z nas popełnia ten sam błąd: nie dba o piekarnik na co dzień. Tymczasem łatwiej usunąć świeże zabrudzenia niż pozbyć się tych starych i zaschniętych. Osad, plamy z tłuszczu i zapieczone resztki jedzenia, których przybywa wraz z upływem czasu, intensywnością i sposobem pieczenia, tworzą coraz grubszą i trudniejszą do zdarcia powłokę. W skrajnych przypadkach jej doczyszczenie może okazać się niemożliwe.
Funkcja samoczyszczenia piekarnika
Codzienne mycie piekarnika wyda się błahostką, jeśli wybierzesz urządzenie z funkcją samoczyszczącą. Na rynku dostępnych jest kilka rozwiązań, które różnią się sposobem i skutecznością działania.
Piekarniki z funkcją czyszczenia parowego są wyposażone w pojemnik na wodę. Po uruchomieniu programu zawartość zbiornika zostaje podgrzana, aby wytworzyć parę wodną i w ten sposób rozmiękczyć warstwę tłuszczu i spalenizny. Niestety, na tym nie koniec. Po zakończeniu pracy piekarnika wszystkie pozostałe zabrudzenia należy usunąć ręcznie.
Nieco większą wygodę oferują piekarniki z funkcją katalizy. Zastosowane w nich panele katalityczne mają porowatą powierzchnię, która absorbuje tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia, ograniczając powstawanie zabrudzeń. Komora zostaje oczyszczona samoistnie po nagrzaniu piekarnika powyżej 200°C – tłuszcz i niewielkie resztki jedzenia ulegają spaleniu na popiół, który wystarczy wymieść. Użytkownicy zwracają jednak uwagę na dwa kluczowe problemy: czyszczenie katalityczne jest niedokładne, a panele w piekarniku trzeba regularnie wymieniać.
Świetną alternatywą dla tego rozwiązania są piekarniki marki Bosch z technologią EcoClean Direct. Dzięki specjalnej powłoce z mikrocząsteczkami ceramicznymi, która pochłania i neutralizuje tłuszcz poprzez utlenienie, piekarnik czyści się automatycznie przy każdym pieczeniu. W przeciwieństwie do wkładów katalitycznych, funkcja EcoClean działa przez cały okres eksploatacji.
Jeśli szukasz urządzenia, które wyręczy Cię w sprzątaniu w 100%, wybierz piekarnik z pyrolizą. Po włączeniu programu drzwi piekarnika zostaną zablokowane, jego wnętrze rozgrzeje się do 500°C, a po zabrudzeniach zostanie garstka popiołu. Czyszczenie pyrolityczne działa tak skutecznie, że niepotrzebne są żadne poprawki. W wybranych piekarnikach z pyrolizą marki Bosch do samoczyszczenia przystosowane są nawet prowadnice, blachy i ruszty, więc nie musisz wyjmować ich z komory na czas działania programu. Przed zastosowaniem pyrolizy, należy jednak upewnić się, czy blachy, znajdujące się w piekarniku, rzeczywiście są przystosowane do tego typu czyszczenia – w przeciwnym wypadku skończymy z zadymionym mieszkaniem i blachą, nadającą się jedynie do wyrzucenia.
Czyszczenie piekarnika sodą
Jak wyczyścić piekarnik bez pomocy nowoczesnych funkcji samoczyszczących? Z trudnymi do usunięcia zabrudzeniami, takimi jak przypalony tłuszcz i ślady spalenizny, poradzi sobie soda oczyszczona. Z jej pomocą wyczyścisz ścianki, dno, blachy i wewnętrzną szybę piekarnika.
Zanim przystąpisz do czyszczenia piekarnika sodą, wyjmij ze środka wszystkie elementy ruchome. O ile z wyciągnięciem blach i rusztu poradzi sobie każdy, o tyle demontaż prowadnic może okazać się problematyczny. Z pomocą przychodzą piekarniki marki Bosch, w których zastosowano wymienne prowadnice teleskopowe VarioClip. Dzięki specjalnemu mocowaniu na klipsy możesz je bez trudu wyjąć, a po skończonej pracy zamontować na dowolnym poziomie.
Po wyciągnięciu zawartości piekarnika, przygotuj środek czyszczący: przesyp sodę oczyszczoną do miski i dodaj odrobinę wody, aby uzyskać konsystencję gęstej papki. Załóż gumowe rękawice ochronne i rozprowadź substancję na całej powierzchni piekarnika. Odczekaj ok. 20 minut i wyszoruj najbardziej zabrudzone miejsca za pomocą szorstkiej gąbki lub szczoteczki do zębów. Na koniec usuń resztki sody, używając czystej, wilgotnej ściereczki.
Czyszczenie piekarnika octem
Jeśli zabrudzenia na powierzchni piekarnika to przypalone resztki jedzenia, użyj octu spirytusowego, który z pewnością stoi w Twojej kuchni.
Przygotowanie preparatu jest bardzo proste: wystarczy wymieszać ocet z wodą w proporcji 1:1. W związku z tym, że jego zapach nie należy do przyjemnych, spróbuj delikatnie zneutralizować uciążliwy aromat, dodając do roztworu kroplę płynu do naczyń lub olejku eterycznego. Następnie zanurz miękką ściereczkę lub gąbkę w przygotowanej miksturze i starannie wyczyść cały piekarnik, zwracając szczególną uwagę na miejsca, w których znajdują się zaschnięte resztki jedzenia i tłuste plamy. Pozostaw roztwór na powierzchni urządzenia przynajmniej przez kilkanaście minut – czas ten może wydłużyć się nawet do kilku godzin, w zależności od stopnia zabrudzenia sprzętu. Gdy uznasz, że efekt jest zadowalający, namocz czystą ścierkę w ciepłej wodzie i dokładnie przemyj urządzenie raz jeszcze.
Specjalistyczne środki czyszczące
[cytat autor="Dorota Szelągowska" text="Czyszczenie piekarnika sodą i octem nie przyniosło oczekiwanych rezultatów? Sięgnij po specjalistyczne środki myjące, które radzą sobie z większością zabrudzeń. Wybór preparatów do czyszczenia piekarników jest tak duży, że na pewno znajdziesz rozwiązanie dla siebie. Zawsze stosuj preparat zgodnie z zaleceniami producenta, które znajdują się w karcie produktu lub na etykiecie."]
WAŻNE! Zanim użyjesz wybranego środka, zajrzyj do instrukcji obsługi piekarnika i upewnij się, że nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań.
Dbanie o piekarnik na co dzień
Czyszczenie piekarnika na bieżąco
Jak już wspominaliśmy – piekarnik należy czyścić na bieżąco. Wystarczy szybkie przetarcie powierzchni po każdym użyciu, aby pozbyć się tłuszczu i resztek jedzenia. Raz na kilka miesięcy warto przeprowadzić gruntowne czyszczenie piekarnika, używając pyrolizy, pasty na bazie sody lub innego z wymienionych wyżej sposobów. Zabieg powinien zostać powtórzony w okresie intensywnej eksploatacji, zwłaszcza po świętach. Czyszcząc piekarnik, pamiętaj o umyciu wszystkich elementów, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz urządzenia.