Bożonarodzeniowe tradycyjne potrawy

W Polsce tradycyjne dania wigilijne nie tracą na popularności. Co roku, na świąteczne stoły wracają dania, które królują tam od lat w tym wyjątkowym okresie. Tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe w Polsce to przede wszystkim te rybne i postne, ale jakie konkretnie? Oto krótkie przypomnienie zawartości wigilijnego stołu naszych babć.

Postne zupy  

Zupa grzybowa oraz zupa z buraków (postny czerwony barszcz wigilijny) to dwie najpopularniejsze tradycyjne potrawy wigilijne w kategorii zup. Szczególnie grzyby są popularnym dodatkiem do postnych dań, a to dlatego, że dawniej wierzono w ich magiczne właściwości. Niektóre regiony Polski mają swoje własne tradycje dotyczące świątecznych zup. Np. na Śląsku spożywa się siemieniotkę (z siemienia lnianego) oraz zupę migdałową czy kapuśnicę grzybową.

Grzyby – podstawa Wigilii

Jak wspomnieliśmy, grzyby królują na wigilijnych stołach nie tylko w zupach. Popularne w Polsce są też dania z ich wykorzystaniem: pierogi z kapustą i grzybami, bigos z dodatkiem suszonych grzybów czy przystawka w postaci grzybów marynowanych.

Nie tylko karp

Okazuje się, że choć smażony karp to najbardziej znana świąteczna potrawa, to dawniej tradycja jedzenia ryb w Święta nie była tak popularna. Było tak głównie ze względu na panująca biedę - ryby jedli co zamożniejsi mieszkańcy kraju. Osoby biedniejsze jadły tylko śledzie, a te lepiej usytuowane: karpie, węgorze, sandacze czy flądry – to głównie na Kaszubach, słynących z ciekawych sposobów podawania ryb. Obecnie na stołach tradycyjne dania wigilijne z ryb uwzględniają smażonego karpia, pulpety rybne, sałatki ze śledziem, ryby w bakaliach czy nawet w owocach oraz marynowane, w sosie śmietanowym…

Słodkości głównie od święta

Wigilia nie byłaby tak uroczystym dniem, gdyby nie ilość słodkich dań podawanych na wieczornej kolacji. Od zawsze w Polsce zakorzeniona była tradycja spożywania kutii, klusek z makiem, makiełek, strucli czy wypieków na drożdżach. Mak symbolizował dobrobyt i bogactwo, stąd aż tak wiele tradycyjnych potraw wigilijnych charakteryzuje się dodatkiem tego składnika. W Polsce podczas Świąt spożywało się tez ogrom bakalii i miodu – były stosunkowo taniee i łatwiej dostępne niż owoce świeże, a ich słodkość zdecydowanie przewyższała słodycz owoców. Dlatego też były i są chętniej wybierane. Bakalie to nie tylko smaczna, słodka i zdrowa przekąska, ale też świetny dodatek do ryb, kapusty, klusek.

Atmosfera przede wszystkim

Czym jednak byłaby Wigilia i święta Bożego Narodzenia bez atmosfery radości, bliskości i rodzinnego ciepła. Kulinarne tradycje oczywiście mają swój urok, należy je podtrzymywać, ale w ferworze świątecznych przygotowań nie wolno zapominać i tym, co w tych dniach najistotniejsze – o ludziach.