Świąteczne przepisy: kutia wigilina z makiem i makaronem
4 porcje
60 min
Łatwe
Jedna z 12 wigilijnych potraw w wersji z makaronem.
Składniki
1 szklanka makaronu pełnoziarnistego np. świderków
1 szklanka niebieskiego maku
4 łyżki miodu pszczelego
1 garść migdałów
1 garść rodzynków
1 garść suszonych owoców np. fig, daktyli, śliwek
Kilka kropli aromatu migdałowego lub arakowego
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
471.3 kcal
Tłuszcz
19.5 g
Węglowodany
55.1 g
Błonnik
14.5 g
Białko
12.6 g
Sól
0 g
Świąteczne przepisy: kutia wigilina z makiem i makaronem
Świąteczne przepisy: kutia wigilina z makiem i makaronem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tradycyjna wersja kutii zakłada użycie ziaren pszenicy. Kutię można przygotować także z ryżem, pęczakiem i innymi dodatkami węglowodanowymi, zależnie od preferencji. Tradycja przygotowywania kutii została zapoczątkowana już we wczesnym chrześcijaństwie i od tej pory jest ona obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Choć z uwagi na fakt, że jest pełna bakalii i miodu – jest potrawą kaloryczną. Jednak okres poszczenia przed Wigilią z pewnością sprawi, że porcja kutii nie wpłynie negatywnie na sylwetkę. Jest za to pełna substancji prozdrowotnych!
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Nasiona maku sparz wrzątkiem, odcedź i przemiel dwa razy w maszynce do mielenia.
- Mak wymieszaj z miodem, aromatem i posiekanymi bakaliami.
- Do dania dodaj makaron i delikatnie przemieszaj.
- Kutię schłodź w lodówce i podawaj także schłodzoną.
- Wierzch potrawy możesz dodatkowo ozdobić bakaliami.
TIP DIETETYCZNY
- Kutia, choć wysokokaloryczna, jest bardzo bogata w składniki odżywcze i prozdrowotne składniki mineralne. Bakalie pełne są błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawierają także ogrom prozdrowotnych pierwiastków i związków o działaniu biologicznym, między innymi cynk, miedź, żelazo.
Komentarze