Jedna z 12 wigilijnych potraw w wersji z makaronem.
Tradycyjna wersja kutii zakłada użycie ziaren pszenicy. Kutię można przygotować także z ryżem, pęczakiem i innymi dodatkami węglowodanowymi, zależnie od preferencji. Tradycja przygotowywania kutii została zapoczątkowana już we wczesnym chrześcijaństwie i od tej pory jest ona obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Choć z uwagi na fakt, że jest pełna bakalii i miodu – jest potrawą kaloryczną. Jednak okres poszczenia przed Wigilią z pewnością sprawi, że porcja kutii nie wpłynie negatywnie na sylwetkę. Jest za to pełna substancji prozdrowotnych!
Opis przygotowania:
- Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Nasiona maku sparz wrzątkiem, odcedź i przemiel dwa razy w maszynce do mielenia.
- Mak wymieszaj z miodem, aromatem i posiekanymi bakaliami.
- Do dania dodaj makaron i delikatnie przemieszaj.
- Kutię schłodź w lodówce i podawaj także schłodzoną.
- Wierzch potrawy możesz dodatkowo ozdobić bakaliami.
TIP DIETETYCZNY
- Kutia, choć wysokokaloryczna, jest bardzo bogata w składniki odżywcze i prozdrowotne składniki mineralne. Bakalie pełne są błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawierają także ogrom prozdrowotnych pierwiastków i związków o działaniu biologicznym, między innymi cynk, miedź, żelazo.