Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne przepisy: kutia wigilina z makiem i makaronem

Świąteczne przepisy: kutia wigilina z makiem i makaronem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jedna z 12 wigilijnych potraw w wersji z makaronem.

Składniki

1 szklanka makaronu pełnoziarnistego np. świderków
1 szklanka niebieskiego maku
4 łyżki miodu pszczelego
1 garść migdałów
1 garść rodzynków
1 garść suszonych owoców np. fig, daktyli, śliwek
Kilka kropli aromatu migdałowego lub arakowego

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
471.3 kcal
Tłuszcz
19.5 g
Węglowodany
55.1 g
Błonnik
14.5 g
Białko
12.6 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Tradycyjna wersja kutii zakłada użycie ziaren pszenicy. Kutię można przygotować także z ryżem, pęczakiem i innymi dodatkami węglowodanowymi, zależnie od preferencji. Tradycja przygotowywania kutii została zapoczątkowana już we wczesnym chrześcijaństwie i od tej pory jest ona obowiązkowym elementem wigilijnego stołu. Choć z uwagi na fakt, że jest pełna bakalii i miodu – jest potrawą kaloryczną. Jednak okres poszczenia przed Wigilią z pewnością sprawi, że porcja kutii nie wpłynie negatywnie na sylwetkę. Jest za to pełna substancji prozdrowotnych!

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Nasiona maku sparz wrzątkiem, odcedź i przemiel dwa razy w maszynce do mielenia.
  3. Mak wymieszaj z miodem, aromatem i posiekanymi bakaliami.
  4. Do dania dodaj makaron i delikatnie przemieszaj.
  5. Kutię schłodź w lodówce i podawaj także schłodzoną.
  6. Wierzch potrawy możesz dodatkowo ozdobić bakaliami.

TIP DIETETYCZNY

  • Kutia, choć wysokokaloryczna, jest bardzo bogata w składniki odżywcze i prozdrowotne składniki mineralne. Bakalie pełne są błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawierają także ogrom prozdrowotnych pierwiastków i związków o działaniu biologicznym, między innymi cynk, miedź, żelazo.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Wyszło naprawdę smacznie.
Pafwvcio
Biały mak również dobry!