Gęś pieczona z jabłkami, pigwa i żurawiną
6 porcje
180 min
Średnie
Składniki
Gęś pieczona z jabłkami, pigwa i żurawiną
Gęś pieczona z jabłkami, pigwa i żurawiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Świeżą i wypatroszoną gęś dokładnie myjemy. Następnie nacieramy solą i zostawiamy na dwie godziny. Pieprz, koper, rozmaryn i kminek rozdrabniamy w moździerzu. Do utartych ziół dodajemy musztardę i dokładnie łączymy składniki .Dokładnie nacieramy mięso od zewnątrz i od środka. Potem świeżym sokiem z jabłek polewamy cała gęś.
Zostawiamy ją w chłodnym miejscu na 24 godziny przykrywając folia spożywczą, aby się zmacerowała. Po tym czasie do środka gęsi wkładamy pokrojone ćwiartki jabłek i pokrojoną w ósemki pigwę., a także żurawinę .W międzyczasie włączamy piekarnik i nastawiamy go na 220 stopni. Na blaszce rozkładamy duży arkusz folii spożywczej, a na niej kładziemy gęś, którą zaszywamy lub zamykamy wykałaczkami. Bierzemy strzykawkę i napełniamy ją sokiem z macerowania gęsi. Wstrzykujemy w gęsinę sok, dzięki temu będzie bardziej soczysta. Potem przykrywamy ją szczelnie folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 50-60 minut. Aby nadać skórze ładny kolor, wyciągamy gęś co 15 minut i polewamy ją tłuszczem z pieczenia. Na 5 minut przed wyciagnięciem smarujemy gęś łyżeczka miodu, wtedy będzie miała chrupiącą skórkę.
Komentarze