Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gęś pieczona z jabłkami, pigwa i żurawiną

Gęś pieczona z jabłkami, pigwa i żurawiną
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczona gęś to cudowne smaki dzieciństwa,wspomnienie świątecznych i rodzinnych chwil.

Składniki

750 ml sok jabłkowy
2200 g świeża gęś
1-2 łyżka sól
1 łyżeczka kminek
1 łyżeczka rozmaryn
1 łyżeczka koper
pieprz
1 łyżka musztarda
żurawina
1 szt. pigwa
3 szt. jabłka

Opis wykonania

Świeżą i wypatroszoną gęś dokładnie myjemy. Następnie nacieramy solą i zostawiamy na dwie godziny. Pieprz, koper, rozmaryn i kminek rozdrabniamy w moździerzu. Do utartych ziół dodajemy musztardę i dokładnie łączymy składniki .Dokładnie nacieramy mięso od zewnątrz i od środka. Potem świeżym sokiem z jabłek polewamy cała gęś.

Zostawiamy ją w chłodnym miejscu na 24 godziny przykrywając folia spożywczą, aby się zmacerowała. Po tym czasie do środka gęsi wkładamy pokrojone ćwiartki jabłek i pokrojoną w ósemki pigwę., a także żurawinę .W międzyczasie włączamy piekarnik i nastawiamy go na 220 stopni. Na blaszce rozkładamy duży arkusz folii spożywczej, a na niej kładziemy gęś, którą zaszywamy lub zamykamy wykałaczkami. Bierzemy strzykawkę i napełniamy ją sokiem z macerowania gęsi. Wstrzykujemy w gęsinę sok, dzięki temu będzie bardziej soczysta. Potem przykrywamy ją szczelnie folią aluminiową.

Wkładamy do piekarnika. Po godzinie obniżamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze około 50-60 minut. Aby nadać skórze ładny kolor, wyciągamy gęś co 15 minut i polewamy ją tłuszczem z pieczenia. Na 5 minut przed wyciagnięciem smarujemy gęś łyżeczka miodu, wtedy będzie miała chrupiącą skórkę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych