Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne śledzie w oleju o wyrazistym smaku, z soczystą cebulką, są świetną propozycją nie tylko na wigilijny stół. Śledzie to szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska, którą możesz podać ze świeżym chlebem, niemal przy każdej okazji. Wypróbuj przepis na filety śledziowe w oleju i zaskocz rodzinę i przyjaciół.

Składniki

6 filetów śledziowych (najlepiej matjas)
3 cebule średniej wielkości
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Majeranek, pieprz, cukier
Sok z połówki cytryny
Szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Opis wykonania

Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie  przez około godzinę.

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub grubszą kostkę. Wymieszaj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przyprawami.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.

Bosh Logo
Bosh

Namoczone filety pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Skrop sokiem z cytryny.

Przygotuj słoik lub głęboką salaterkę. Na dnie ułóż warstwę cebuli i zalej ją olejem, następnie ułóż warstwę śledzi, kolejną porcję cebuli i znów olej. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników pamiętając, aby na wierzchu znalazła się cebula zalana olejem.

Tak przygotowane śledzie w oleju odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem odsącz nadmiar oleju.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Z porem zamiast cebuli, pyszne. Nawet córka uwielbia.
Marta
Klasyka zawsze się obroni, bardzo dobre śledzie.