Śledzie w oleju
6 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Składniki
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez około godzinę.
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub grubszą kostkę. Wymieszaj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przyprawami.
Porada
Śledzie w oleju możesz podawać w towarzystwie kiszonych ogórków lub w trakcie przygotowywania, dodać pokrojonego w drobną kostkę ogórka.
Namoczone filety pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj słoik lub głęboką salaterkę. Na dnie ułóż warstwę cebuli i zalej ją olejem, następnie ułóż warstwę śledzi, kolejną porcję cebuli i znów olej. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników pamiętając, aby na wierzchu znalazła się cebula zalana olejem.
Tak przygotowane śledzie w oleju odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem odsącz nadmiar oleju.
Komentarze