Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 4)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tradycyjne śledzie w oleju o wyrazistym smaku, z soczystą cebulką, są świetną propozycją nie tylko na wigilijny stół. Śledzie to szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska, którą możesz podać ze świeżym chlebem, niemal przy każdej okazji. Wypróbuj przepis na filety śledziowe w oleju i zaskocz rodzinę i przyjaciół.

Składniki

6 filetów śledziowych (najlepiej matjas)
3 cebule średniej wielkości
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Majeranek, pieprz, cukier
Sok z połówki cytryny
Szklanka oleju słonecznikowego lub rzepakowego

Opis wykonania

Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie  przez około godzinę.

Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub grubszą kostkę. Wymieszaj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przyprawami.

Porada

Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.



Bosh Logo
Bosh

Namoczone filety pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Skrop sokiem z cytryny.

Przygotuj słoik lub głęboką salaterkę. Na dnie ułóż warstwę cebuli i zalej ją olejem, następnie ułóż warstwę śledzi, kolejną porcję cebuli i znów olej. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników pamiętając, aby na wierzchu znalazła się cebula zalana olejem.

Tak przygotowane śledzie w oleju odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem odsącz nadmiar oleju.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Z porem zamiast cebuli, pyszne. Nawet córka uwielbia.
Marta
Klasyka zawsze się obroni, bardzo dobre śledzie.
Ewusia1222
Śledzik bardzo dobry na kolację :)
zielone_obloczki
Klasyczne śledzie. Super przepis 😊
Dariaa509
Śledzie przepyszne😊
Lalaxo
u mnie z karmelizowaną cebulką ;p
fiziowaaa
Pycha, polecam, super śledzie
Lalaxo
Dobre sledziki