


Tradycyjne śledzie w oleju o wyrazistym smaku, z soczystą cebulką, są świetną propozycją nie tylko na wigilijny stół. Śledzie to szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna przekąska, którą możesz podać ze świeżym chlebem, niemal przy każdej okazji. Wypróbuj przepis na filety śledziowe w oleju i zaskocz rodzinę i przyjaciół.
Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez około godzinę.
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub grubszą kostkę. Wymieszaj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przyprawami.
Namoczone filety pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj słoik lub głęboką salaterkę. Na dnie ułóż warstwę cebuli i zalej ją olejem, następnie ułóż warstwę śledzi, kolejną porcję cebuli i znów olej. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników pamiętając, aby na wierzchu znalazła się cebula zalana olejem.
Tak przygotowane śledzie w oleju odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem odsącz nadmiar oleju.