Śledzie w oleju

6 porcje
20 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 4)
Składniki
Śledzie w oleju
Śledzie w oleju
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Filety śledziowe wymocz w zimnej wodzie przez około godzinę.
Obierz cebulę i pokrój ją w piórka lub grubszą kostkę. Wymieszaj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i przyprawami.
Porada
Krojenie warzyw i owoców może być naprawdę męczące. Ale perfekcyjny efekt jest w zasięgu ręki. Wystarczy wykorzystać przystawkę Kubixx do blendera ręcznego marki Bosch, która wykroi idealne kostki.

Namoczone filety pokrój na mniejsze kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów. Skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj słoik lub głęboką salaterkę. Na dnie ułóż warstwę cebuli i zalej ją olejem, następnie ułóż warstwę śledzi, kolejną porcję cebuli i znów olej. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników pamiętając, aby na wierzchu znalazła się cebula zalana olejem.
Tak przygotowane śledzie w oleju odstaw do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przed podaniem odsącz nadmiar oleju.
Komentarze