


Sushi najczęściej kojarzone jest z owocami morza czy surową rybą, które zawijane są w wodorosty nori. W Akademii Smaku pokażę wersję wegetariańską z kolorowymi warzywami i kremowym serkiem.
Ryż wrzuć do sita i opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykrywką na małej mocy płyty grzewczej przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ryż zestaw z kuchenki i pozostaw w garnku pod przykrywką na kolejne 10 minut, aby dojrzał. Po upływie tego czasu dodaj szczyptę soli i ocet ryżowy, dobrze wymieszaj.
Ogórek i awokado obierz. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w długie paski.
Na małą bambusową matę połóż płat nori, rozsmaruj ugotowany ryż na około połowie jego powierzchni. Na ryż układaj paski przygotowanych warzyw oraz serek Philadephia.
Podnieś matę od brzegu z ryżem i używając jej zawijaj płatek nori w rulon, mocno dociskając a jednocześnie starając się, aby rulon uzyskał kształt walca. Koniec nori bez ryżu delikatnie zwilż wodą, aby skleić rulon.
Po zrolowaniu wszystkich arkuszy pokrój zwilżonym nożem na mniejsze kawałki.
Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.