Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wegetariańskie sushi

Opis wykonania

Sushi najczęściej kojarzone jest z owocami morza czy surową rybą, które zawijane są w wodorosty nori. W Akademii Smaku pokażę wersję wegetariańską z kolorowymi warzywami i kremowym serkiem.

Wegetariańskie sushi - krok 1

Ryż wrzuć do sita i opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykrywką na małym ogniu przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ryż zestaw z kuchenki i pozostaw w garnku pod przykrywką na kolejne 10 minut aby dojrzał. Po upływie tego czasu dodaj szczyptę soli i ocet ryżowy, dobrze wymieszaj.

Wegetariańskie sushi - krok 2

Ogórek i awokado obierz. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w długie paski.

Wegetariańskie sushi - krok 3

Na małą bambusową matę połóż płat nori, rozsmaruj ugotowany ryż na około połowie jego powierzchni. Na ryż układaj paski przygotowanych warzyw oraz serek Philadephia.

Podnieś matę od brzegu z ryżem i używając jej zawijaj płatek nori w rulon, mocno dociskając a jednocześnie starając się, aby rulon uzyskał kształt walca. Koniec nori bez ryżu delikatnie zwilż wodą, aby skleić rulon.

Wegetariańskie sushi - krok 4

Po zrolowaniu wszystkich arkuszy pokrój zwilżonym nożem na mniejsze kawałki.

Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.