Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sushi najczęściej kojarzone jest z owocami morza czy surową rybą, które zawijane są w wodorosty nori. W Akademii Smaku pokażę wersję wegetariańską z kolorowymi warzywami i kremowym serkiem.

Składniki

400 g ryżu do sushi
1 ogórek
½ czerwonej papryki
1 awokado
4 łyżki serka Philadelphia
2 łyżeczki czarnego sezamu
japoński chrzan wasabi
młody marynowany imbir w cienkich plasterkach
5 łyżeczek octu ryżowego do sushi lub sos do ryżu
5 sprasowanych liści alg morskich - nori
sos sojowy
sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
525 kcal
Tłuszcz
13.55 g
Węglowodany
87.18 g
Błonnik
12.63 g
Białko
4.55 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

1

Ryż wrzuć do sita i opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykrywką na małej mocy płyty grzewczej przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ryż zestaw z kuchenki i pozostaw w garnku pod przykrywką na kolejne 10 minut, aby dojrzał. Po upływie tego czasu dodaj szczyptę soli i ocet ryżowy, dobrze wymieszaj.

2

Ogórek i awokado obierz. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w długie paski.

Porada

Z części składników możesz przygotować uramaki, czyli rodzaj maki-sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori. Matę do sushi wyłóż folią spożywczą. Nori ułóż błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie palcami rozłóż na całym arkuszu ryż, posyp ziarnami sezamu. Delikatnie przewróć algę na drugą stronę, tak aby ryż był pod spodem, na środku algi rozłóż składniki i ostrożnie zwiń rolkę.



Bosh Logo
Bosh
3

Na małą bambusową matę połóż płat nori, rozsmaruj ugotowany ryż na około połowie jego powierzchni. Na ryż układaj paski przygotowanych warzyw oraz serek Philadephia.

Podnieś matę od brzegu z ryżem i używając jej zawijaj płatek nori w rulon, mocno dociskając a jednocześnie starając się, aby rulon uzyskał kształt walca. Koniec nori bez ryżu delikatnie zwilż wodą, aby skleić rulon.

4

Po zrolowaniu wszystkich arkuszy pokrój zwilżonym nożem na mniejsze kawałki.

Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Tu mix sushi z różnych przepisów. To wegetariańskie mega!
Pafwvcio
Całkiem spoko mi to wyszło :D
Ewusia1222
Sushi bardzo smaczne :) Bardzo lubię robić :)
Maria Izabela
Trochę czasochłonne ale warto zrobić
Testerka84
Córki nauczyły mnie jeść, ale one robią
fiziowaaa
Super, pyszne sushi