Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sushi najczęściej kojarzone jest z owocami morza czy surową rybą, które zawijane są w wodorosty nori. W Akademii Smaku pokażę wersję wegetariańską z kolorowymi warzywami i kremowym serkiem.

Składniki

400 g ryżu do sushi
1 ogórek
½ czerwonej papryki
1 awokado
4 łyżki serka Philadelphia
2 łyżeczki czarnego sezamu
japoński chrzan wasabi
młody marynowany imbir w cienkich plasterkach
5 łyżeczek octu ryżowego do sushi lub sos do ryżu
5 sprasowanych liści alg morskich - nori
sos sojowy
sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
525 kcal
Tłuszcz
13.55 g
Węglowodany
87.18 g
Błonnik
12.63 g
Białko
4.55 g
Sól
2.5 g

Opis wykonania

Ryż wrzuć do sita i opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykrywką na małej mocy płyty grzewczej przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ryż zestaw z kuchenki i pozostaw w garnku pod przykrywką na kolejne 10 minut, aby dojrzał. Po upływie tego czasu dodaj szczyptę soli i ocet ryżowy, dobrze wymieszaj.

Ogórek i awokado obierz. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w długie paski.

Porada

Z części składników możesz przygotować uramaki, czyli rodzaj maki-sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori. Matę do sushi wyłóż folią spożywczą. Nori ułóż błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie palcami rozłóż na całym arkuszu ryż, posyp ziarnami sezamu. Delikatnie przewróć algę na drugą stronę, tak aby ryż był pod spodem, na środku algi rozłóż składniki i ostrożnie zwiń rolkę.

Bosh Logo
Bosh

Na małą bambusową matę połóż płat nori, rozsmaruj ugotowany ryż na około połowie jego powierzchni. Na ryż układaj paski przygotowanych warzyw oraz serek Philadephia.

Podnieś matę od brzegu z ryżem i używając jej zawijaj płatek nori w rulon, mocno dociskając a jednocześnie starając się, aby rulon uzyskał kształt walca. Koniec nori bez ryżu delikatnie zwilż wodą, aby skleić rulon.

Po zrolowaniu wszystkich arkuszy pokrój zwilżonym nożem na mniejsze kawałki.

Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Tu mix sushi z różnych przepisów. To wegetariańskie mega!