Wegetariańskie sushi
4 porcje
75 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Wegetariańskie sushi
Wegetariańskie sushi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż wrzuć do sita i opłucz pod bieżącą wodą, odsącz. Ryż zalej wodą i gotuj pod przykrywką na małej mocy płyty grzewczej przez 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie ryż zestaw z kuchenki i pozostaw w garnku pod przykrywką na kolejne 10 minut, aby dojrzał. Po upływie tego czasu dodaj szczyptę soli i ocet ryżowy, dobrze wymieszaj.
Ogórek i awokado obierz. Z papryki usuń gniazda nasienne. Warzywa pokrój w długie paski.
Porada
Z części składników możesz przygotować uramaki, czyli rodzaj maki-sushi, w którym ryż znajduje się na zewnątrz wodorostów nori. Matę do sushi wyłóż folią spożywczą. Nori ułóż błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie palcami rozłóż na całym arkuszu ryż, posyp ziarnami sezamu. Delikatnie przewróć algę na drugą stronę, tak aby ryż był pod spodem, na środku algi rozłóż składniki i ostrożnie zwiń rolkę.
Na małą bambusową matę połóż płat nori, rozsmaruj ugotowany ryż na około połowie jego powierzchni. Na ryż układaj paski przygotowanych warzyw oraz serek Philadephia.
Podnieś matę od brzegu z ryżem i używając jej zawijaj płatek nori w rulon, mocno dociskając a jednocześnie starając się, aby rulon uzyskał kształt walca. Koniec nori bez ryżu delikatnie zwilż wodą, aby skleić rulon.
Po zrolowaniu wszystkich arkuszy pokrój zwilżonym nożem na mniejsze kawałki.
Podawaj z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Komentarze