Risotto z trawą cytrynową
4 porcje
Średnie
Przepis na wegetariański ryż risotto z trawą cytrynową.
Składniki
szalotka
ząbki czosnku
3 łyżka oliwy z oliwek
250 g ryżu risotto
50 g trawy cytrynowej w kawałkach
100 ml białego wina
500-600 ml gorącego bulionu warzywnego
20 g masła
50 g sera parmezan
sól, biały pieprz
Risotto z trawą cytrynową
Risotto z trawą cytrynową
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania włożyć pokrojone szalotki, czosnek, ryż risotto, trawę cytrynową, wlać oliwę z oliwek, białe wino i gorący bulion warzywny. Wszystko starannie wymieszać i gotować, jak podano poniżej. Po upływie ok. połowy czasu gotowania zamieszać. Po ugotowaniu domieszać masło i starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać.
Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 30-35 minut.
Wariant: zamiast trawy cytrynowej można również użyć drobno pokrojonych warzyw (marchwi, selera, pora), suszonych borowików, drobno pokrojonej sałaty radiccio lub suszonych pomidorów.
Wskazówka: risotto można również przygotować używając programu "Produkty zbożowe" "Risotto". Ustawić wagę całkowitą.
Komentarze