Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na wegetariański ryż risotto z trawą cytrynową.

Składniki

szalotka
ząbki czosnku
3 łyżka oliwy z oliwek
250 g ryżu risotto
50 g trawy cytrynowej w kawałkach
100 ml białego wina
500-600 ml gorącego bulionu warzywnego
20 g masła
50 g sera parmezan
sól, biały pieprz

Opis wykonania

Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania włożyć pokrojone szalotki, czosnek, ryż risotto, trawę cytrynową, wlać oliwę z oliwek, białe wino i gorący bulion warzywny. Wszystko starannie wymieszać i gotować, jak podano poniżej. Po upływie ok. połowy czasu gotowania zamieszać. Po ugotowaniu domieszać masło i starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 30-35 minut. Wariant: zamiast trawy cytrynowej można również użyć drobno pokrojonych warzyw (marchwi, selera, pora), suszonych borowików, drobno pokrojonej sałaty radiccio lub suszonych pomidorów. Wskazówka: risotto można również przygotować używając programu "Produkty zbożowe" "Risotto". Ustawić wagę całkowitą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych