Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na wegetariański ryż risotto z trawą cytrynową.

Składniki

szalotka
ząbki czosnku
3 łyżka oliwy z oliwek
250 g ryżu risotto
50 g trawy cytrynowej w kawałkach
100 ml białego wina
500-600 ml gorącego bulionu warzywnego
20 g masła
50 g sera parmezan
sól, biały pieprz

Opis wykonania

Szalotkę i czosnek obrać i drobno posiekać. Do nieperforowanego pojemnika do gotowania włożyć pokrojone szalotki, czosnek, ryż risotto, trawę cytrynową, wlać oliwę z oliwek, białe wino i gorący bulion warzywny. Wszystko starannie wymieszać i gotować, jak podano poniżej. Po upływie ok. połowy czasu gotowania zamieszać. Po ugotowaniu domieszać masło i starty parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem i natychmiast podawać. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze, 100⁰C, 30-35 minut. Wariant: zamiast trawy cytrynowej można również użyć drobno pokrojonych warzyw (marchwi, selera, pora), suszonych borowików, drobno pokrojonej sałaty radiccio lub suszonych pomidorów. Wskazówka: risotto można również przygotować używając programu "Produkty zbożowe" "Risotto". Ustawić wagę całkowitą.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych