


Bardzo lubię sprytne i szybkie przepisy, szczególnie takie dzięki którym mogę w prosty sposób przygotować kolorowy obiad dla całej rodziny. I ten przepis właśnie taki jest. Przygotujemy solidny posiłek w jednej brytfance, a faktycznej roboty będzie dosłownie kilka minut. Ten sposób przygotowania sprawia, że z jednej strony mięso i warzywa będą pięknie upieczone, wręcz skarmelizowane, z drugiej zaś soki wyciekające z warzyw utworzą gęsty sos, który uchroni mięso przed wysuszeniem. To jest genialny sposób na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Szybko, sprawnie i bez bałaganu.
W pierwszej kolejności piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę skrop oliwą z oliwek.
Ułóż na niej mięso z udek kurczaka (mogą być duże kawałki).
Kolorową paprykę pokrój w spore kawałki. Czerwoną cebulę pokrój na ćwiartki i dłońmi rozdziel na pojedyncze warstwy. Bakłażan pokrój w talarki, a pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa dodaj na blachę.
To wszystko przypraw sporą ilością ziół prowansalskich, kuminem, słodką czerwoną papryką i sokiem z cytryny, dodaj obrane i rozgniecione ząbki czosnku, a także sól i pieprz do smaku. Jeszcze odrobina oliwy na wierzch.
Z pomocą dłoni dokładnie wymieszaj składniki na blaszce.
Piecz kurczaka z warzywami bez przykrycia przez 50–60 minut, do czasu aż mięso pięknie się zrumieni, a w środku będzie miękkie i soczyste.
Po upieczeniu wystarczy, że dodasz świeżych ziół np. mięty lub bazylii.