Kurczak pieczony z warzywami
4 porcje
75 min
Łatwe
Składniki
Kurczak pieczony z warzywami
Kurczak pieczony z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W pierwszej kolejności piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę skrop oliwą z oliwek.
Ułóż na niej mięso z udek kurczaka (mogą być duże kawałki).
Kolorową paprykę pokrój w spore kawałki. Czerwoną cebulę pokrój na ćwiartki i dłońmi rozdziel na pojedyncze warstwy. Bakłażan pokrój w talarki, a pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa dodaj na blachę.
To wszystko przypraw sporą ilością ziół prowansalskich, kuminem, słodką czerwoną papryką i sokiem z cytryny, dodaj obrane i rozgniecione ząbki czosnku, a także sól i pieprz do smaku. Jeszcze odrobina oliwy na wierzch.
Z pomocą dłoni dokładnie wymieszaj składniki na blaszce.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Piecz kurczaka z warzywami bez przykrycia przez 50–60 minut, do czasu aż mięso pięknie się zrumieni, a w środku będzie miękkie i soczyste.
Po upieczeniu wystarczy, że dodasz świeżych ziół np. mięty lub bazylii.
Komentarze