Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bardzo lubię sprytne i szybkie przepisy, szczególnie takie dzięki którym mogę w prosty sposób przygotować kolorowy obiad dla całej rodziny. I ten przepis właśnie taki jest. Przygotujemy solidny posiłek w jednej brytfance, a faktycznej roboty będzie dosłownie kilka minut. Ten sposób przygotowania sprawia, że z jednej strony mięso i warzywa będą pięknie upieczone, wręcz skarmelizowane, z drugiej zaś soki wyciekające z warzyw utworzą gęsty sos, który uchroni mięso przed wysuszeniem. To jest genialny sposób na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Szybko, sprawnie i bez bałaganu.

Składniki

1/2 kg filetów z udek kurczaka
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 bakłażan
4 pomidory
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Do podania świeże zioła np. mięta, bazylia

Opis wykonania

1

W pierwszej kolejności piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę skrop oliwą z oliwek.

Ułóż na niej mięso z udek kurczaka (mogą być duże kawałki).

Kolorową paprykę pokrój w spore kawałki. Czerwoną cebulę pokrój na ćwiartki i dłońmi rozdziel na pojedyncze warstwy. Bakłażan pokrój w talarki, a pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa dodaj na blachę.

2

To wszystko przypraw sporą ilością ziół prowansalskich, kuminem, słodką czerwoną papryką i sokiem z cytryny, dodaj obrane i rozgniecione ząbki czosnku, a także sól i pieprz do smaku. Jeszcze odrobina oliwy na wierzch.

Z pomocą dłoni dokładnie wymieszaj składniki na blaszce.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Piecz kurczaka z warzywami bez przykrycia przez 50–60 minut, do czasu aż mięso pięknie się zrumieni, a w środku będzie miękkie i soczyste.

5

Po upieczeniu wystarczy, że dodasz świeżych ziół np. mięty lub bazylii.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Dariaa509
Dodałam warzywa jakie miałam ale smak i tak jest świetny
Babylington
Smaczny i bardzo soczysty.