Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Bardzo lubię sprytne i szybkie przepisy, szczególnie takie dzięki którym mogę w prosty sposób przygotować kolorowy obiad dla całej rodziny. I ten przepis właśnie taki jest. Przygotujemy solidny posiłek w jednej brytfance, a faktycznej roboty będzie dosłownie kilka minut. Ten sposób przygotowania sprawia, że z jednej strony mięso i warzywa będą pięknie upieczone, wręcz skarmelizowane, z drugiej zaś soki wyciekające z warzyw utworzą gęsty sos, który uchroni mięso przed wysuszeniem. To jest genialny sposób na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Szybko, sprawnie i bez bałaganu.

Składniki

1/2 kg filetów z udek kurczaka
4 kolorowe papryki
2 czerwone cebule
1 bakłażan
4 pomidory
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżka ziół prowansalskich
Sól i pieprz do smaku
Do podania świeże zioła np. mięta, bazylia

Opis wykonania

W pierwszej kolejności piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę skrop oliwą z oliwek.

Ułóż na niej mięso z udek kurczaka (mogą być duże kawałki).

Kolorową paprykę pokrój w spore kawałki. Czerwoną cebulę pokrój na ćwiartki i dłońmi rozdziel na pojedyncze warstwy. Bakłażan pokrój w talarki, a pomidory w ćwiartki. Wszystkie warzywa dodaj na blachę.

To wszystko przypraw sporą ilością ziół prowansalskich, kuminem, słodką czerwoną papryką i sokiem z cytryny, dodaj obrane i rozgniecione ząbki czosnku, a także sól i pieprz do smaku. Jeszcze odrobina oliwy na wierzch.

Z pomocą dłoni dokładnie wymieszaj składniki na blaszce.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Piecz kurczaka z warzywami bez przykrycia przez 50–60 minut, do czasu aż mięso pięknie się zrumieni, a w środku będzie miękkie i soczyste.

Po upieczeniu wystarczy, że dodasz świeżych ziół np. mięty lub bazylii.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy