Faszerowane pomidory z fenkułem
2 porcje
60 min
Średnie
Doskonałe pomidory faszerowane soczewicą, podane na puree z fenkuła.
Składniki
4 szt. Pomidory
250 g Zielona soczewica (waga po ugotowaniu)
1 łyżka Olej rzepakowy
1 szt. Czerwona cebula
1 łyżeczka Słodka papryka
1 łyżeczka Sól ziołowa
1 łyżeczka Pieprz ziołowy
3 łyżeczka Skórka z cytryny
1 szt. Ząbek czosnku
3 łyżka Śmietana sojowa
2 łyżka Natka pietruszki (posiekana)
2 szt. Koper włoski
2 łyżka Koperek (posiekany)
Faszerowane pomidory z fenkułem
Faszerowane pomidory z fenkułem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pomidory myjemy, odcinamy górną część. Nożykiem nacinamy miąższ, a następnie wydrążamy go łyżeczką. Wnętrze pomidorów posypujemy równomiernie odrobiną soli i pieprzu (to, co zostanie dodamy do farszu).
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy soczewicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny (1 łyżeczkę) i przyprawy (w tym pozostałą sól i pieprz) Podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy z ognia.
Z pomidorów wylewamy nagromadzony sok. Do każdego pomidora nakładamy farsz (4-5 łyżek), dociskamy delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Pomidory przykrywamy odciętymi wcześniej częściami, układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut.
Fenkuły oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wystudzone fenkuły blendujemy. Dodajemy posiekany drobno koperek i pozostałą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do garnka. Pomidory podajemy ułożone na puree.
Komentarze