Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe pomidory faszerowane soczewicą, podane na puree z fenkuła.

Składniki

4 szt. Pomidory
250 g Zielona soczewica (waga po ugotowaniu)
1 łyżka Olej rzepakowy
1 szt. Czerwona cebula
1 łyżeczka Słodka papryka
1 łyżeczka Sól ziołowa
1 łyżeczka Pieprz ziołowy
3 łyżeczka Skórka z cytryny
1 szt. Ząbek czosnku
3 łyżka Śmietana sojowa
2 łyżka Natka pietruszki (posiekana)
2 szt. Koper włoski
2 łyżka Koperek (posiekany)

Opis wykonania

Pomidory myjemy, odcinamy górną część. Nożykiem nacinamy miąższ, a następnie wydrążamy go łyżeczką. Wnętrze pomidorów posypujemy równomiernie odrobiną soli i pieprzu (to, co zostanie dodamy do farszu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy soczewicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny (1 łyżeczkę) i przyprawy (w tym pozostałą sól i pieprz) Podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Z pomidorów wylewamy nagromadzony sok. Do każdego pomidora nakładamy farsz (4-5 łyżek), dociskamy delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Pomidory przykrywamy odciętymi wcześniej częściami, układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Fenkuły oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wystudzone fenkuły blendujemy. Dodajemy posiekany drobno koperek i pozostałą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do garnka. Pomidory podajemy ułożone na puree.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych