Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe pomidory faszerowane soczewicą, podane na puree z fenkuła.

Składniki

4 szt. Pomidory
250 g Zielona soczewica (waga po ugotowaniu)
1 łyżka Olej rzepakowy
1 szt. Czerwona cebula
1 łyżeczka Słodka papryka
1 łyżeczka Sól ziołowa
1 łyżeczka Pieprz ziołowy
3 łyżeczka Skórka z cytryny
1 szt. Ząbek czosnku
3 łyżka Śmietana sojowa
2 łyżka Natka pietruszki (posiekana)
2 szt. Koper włoski
2 łyżka Koperek (posiekany)

Opis wykonania

Pomidory myjemy, odcinamy górną część. Nożykiem nacinamy miąższ, a następnie wydrążamy go łyżeczką. Wnętrze pomidorów posypujemy równomiernie odrobiną soli i pieprzu (to, co zostanie dodamy do farszu). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy soczewicę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, starty czosnek, posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny (1 łyżeczkę) i przyprawy (w tym pozostałą sól i pieprz) Podsmażamy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dodajemy śmietanę. Mieszamy i odstawiamy z ognia. Z pomidorów wylewamy nagromadzony sok. Do każdego pomidora nakładamy farsz (4-5 łyżek), dociskamy delikatnie, żeby pomidory się nie rozpadły. Pomidory przykrywamy odciętymi wcześniej częściami, układamy na blaszce i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 15 minut. Fenkuły oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy 15 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Wystudzone fenkuły blendujemy. Dodajemy posiekany drobno koperek i pozostałą skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do garnka. Pomidory podajemy ułożone na puree.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych