Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów

4 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów
Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy połówki pomidorów, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok 2 godziny, można dłużej 2. Kiedy pomidory się suszą zalewamy bulgur 2 i 1/2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na ok 1 h 3. Następnie odcedzamy kaszę, płuczemy i znów odcedzamy 4. Migdały zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na ok 20 min, następnie obieramy z łupinek 5. Obrane migdały razem z pestkami dyni prażymy na suchej patelni 6. Kasze mieszamy z posiekanymi ziołami, uprażonymi migdałami i pestkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na wierzchu upieczone pomidory, można skropić odrobiną oliwy extra vergine
Komentarze