Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z kaszy bulgur i pieczonych pomidorów

Opis wykonania

Doskonała, sezonowa propozycja lunchowa, kaszę bulgur można zastąpić dowolnym rodzajem kaszy.

1. Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy połówki pomidorów, oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy ok 2 godziny, można dłużej 2. Kiedy pomidory się suszą zalewamy bulgur 2 i 1/2 szklankami zimnej wody i odstawiamy na ok 1 h 3. Następnie odcedzamy kaszę, płuczemy i znów odcedzamy 4. Migdały zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na ok 20 min, następnie obieramy z łupinek 5. Obrane migdały razem z pestkami dyni prażymy na suchej patelni 6. Kasze mieszamy z posiekanymi ziołami, uprażonymi migdałami i pestkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, układamy na wierzchu upieczone pomidory, można skropić odrobiną oliwy extra vergine