Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przetwory z owoców egzotycznych

Przetwory z owoców egzotycznych
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Przetwory z owoców – dlaczego warto je jeść?
  2. Przetwory z owoców egzotycznych, czyli nowość w Twojej spiżarni
  3. Jak pasteryzować przetwory?
  4. Przetwory z owoców egzotycznych – przepisy

Orzeźwiają latem i przypominają jego smak zimą. Przetwory z owoców egzotycznych to nie tylko powiew tropików zamknięty w słoiku, ale też źródło witamin, flawonidów i nie lada łakocie, urozmaicające nasze menu o każdej porze roku.

Przetwory z owoców – dlaczego warto je jeść?

Coraz częściej zwracamy uwagę na to co jemy, a z półek wybieramy te produkty, które mają najprostszy skład. Przetwory owocowe są czymś, co łatwo możemy zrobić w domowym zaciszu, mając całkowitą kontrolę nad tym, co wkładamy do słoika. To dzięki nim, owoce sezonowe zostają z nami na dłużej, zachowując swoje dobre wartości. Przetwory z owoców egzotycznych przywołają orzeźwiający smak lata, jednocześnie dostarczając nam witamin i przede wszystkim flawonidów w okresie jesienno-zimowym. Przy okazji znakomicie sprawdzą się jako dodatek do ciast, jogurtów czy nawet obiadów.

Przetwory z owoców egzotycznych, czyli nowość w Twojej spiżarni

Z owoców egzotycznych przygotujemy najróżniejsze przetwory – dżemy, konfitury, musy, marmolady, chutney – możliwości jest wiele. Konfitura z pomarańczy, dżem z kiwi, domowy dżem ananasowy – brzmi egzotycznie? W rzeczywistości możemy je postawić na półce naszej domowej spiżarni obok przetworów z owoców sezonowych, takich jak truskawki, wiśnie czy śliwki. Dlaczego? Bo niemal wszystkie owoce egzotyczne nadają się do przygotowania przetworów, a ich wyjątkowe smaki znakomicie łączą się ze sobą.

Do najpopularniejszych owoców wykorzystywanych w przetworach należy dobroczynne mango, wspomniany ananas czy kiwi, ale świetnie sprawdzą się też pomarańcze i cytryny. Łączyć je możemy z bardziej tradycyjnymi smakami, takimi jak jabłka, dynia czy brzoskwinie. Wśród najsmaczniejszych połączeń znajdziemy dżem z dyni i pomarańczy, dżem brzoskwiniowy z mango czy dżem z białej porzeczki i ananasa. Ananas dobrze łączy się również z jabłkami. Co ciekawe, do przetworów możemy wykorzystać nawet banany. Któż z nas nie lubi wdzięcznego duetu banan-kiwi?

Przygotowanie przetworów z owoców egzotycznych nie różni się zbytnio od przygotowywania tradycyjnych przetworów. Główna różnica polega na tym, że owoce egzotyczne trzeba wcześniej… pokroić! Do owoców tradycyjnie dodajemy żelatynę lub cukier żelujący, który oprócz nadania odpowiedniej konsystencji i smaku, posiada właściwości zapobiegające pleśnieniu.

Przetwory z owoców egzotycznych -zdjęcie 1

Jak pasteryzować przetwory?

Pasteryzacja przetworów w piekarniku elektrycznym i gazowym

Pasteryzacja przetworów w piekarniku to jedna z najprostszych metod i jednocześnie świetny sposób na uniknięcie bałaganu w kuchni. Co więcej, dzisiejsze piekarniki posiadają funkcje zapobiegające powstawaniu zabrudzeń – uruchamiająca się automatycznie technologia EcoClean Direct zastosowana w piekarnikach marki Bosch, zapewnia powłokę pochłaniającą tłuszcz oraz inne zanieczyszczenia, które następnie są utleniane. Dlatego pasteryzacja w piekarniku to najwygodniejsza opcja dla osób, które minimalizują liczbę kuchennych czynności.

Sam proces pasteryzacji polega na włożeniu słoików do zimnego piekarnika, a następnie nagrzaniu go do temperatury 130 stopni. Po ok. 30-40 minutach wyłączamy i uchylamy piekarnik, pozwalając słoikom przez kolejne pół godziny spokojnie ostygnąć. Na koniec ustawiamy słoiki na ściereczce i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ważne: do tego typu pasteryzacji nie używamy słoików typu „weck”, które nie lubią suchej atmosfery piekarnika.

Pasteryzowanie przetworów w garnku 

Z pasteryzacją w garnku z wodą jest trochę więcej zachodu niż z pasteryzacją w piekarniku. Sprawdzi się jednak, gdy chcemy użyć słoików typu „weck”, posiadających gumkę, która nie nadaje się do podgrzewania w piekarniku. Niemniej, tą metodą można pasteryzować każdy rodzaj słoików. Ważne, by były wyparzone, suche i niewybrudzone – wraz z nakrętkami.

Jak gotować słoiki? 

Słoiki należy ustawić w dużym garnku tak, by nie stykały się ze sobą ani z bocznymi ściankami naczynia. Woda powinna mieć temperaturę pokojową i zakryć słoiki mniej więcej w 2/3 ich wysokości, by nie zmoczyć nakrętek. Garnek przykrywamy przykrywką i podgrzewamy go. Czas pasteryzacji liczy się od momentu zawrzenia wody. Gdy tylko woda się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i czekamy tak długo, jak wskazuje dany przepis. Następnie studzimy słoiki, pozostawiając je w garnku do dnia następnego lub delikatnie wyciągając je z naczynia i ustawiając do góry dnem na ściereczce. Ważne: słoiki oraz nakrętki nie mogą być uszkodzone, a wkładając do nich zawartość, zostawiamy min. 2 cm miejsca od góry.

Przetwory z owoców egzotycznych – przepisy 

Dżem z dyni i pomarańczy

Dżem z dyni i pomarańczy to jeden z najsmaczniejszych dżemów urozmaicających nasze jesienne menu. Do jego przygotowania wykorzystujemy twardą część miąższu dyni, którą zagotowujemy w wodzie do miękkości, oraz sok z pomarańczy, dodawany po zblendowaniu dyni. Całość mieszamy z substancją żelującą i gotujemy przez 3 minuty. Voilà! Dżem można „podkręcać” na różne sposoby, na przykład dodając do niego odrobinę chilli.

To połączenie można także zastosować, przygotowując krem z dyni z pomarańczą. Z kolei przetworem równie smacznym i bogatym w witaminę C będzie dżem z pomarańczy.

Przetwory z owoców egzotycznych - zdjęcie 2

Dżem z kiwi

Dziecinnie prosty, a jednocześnie pyszny i zdrowy! Wszak kiwi to cenne źródło witaminy C. Do jego przygotowania najlepiej sprawdzą się mocno dojrzałe owoce. Pokrojone w kostkę kiwi wrzucamy do garnka, dodajemy trochę soku z cytryny i gotujemy. Do dżemu z kiwi możemy dodać również banana – możliwe, że dzięki słodyczy dojrzałych kiwi i bananów, nie trzeba będzie dodawać w ogóle cukru.

Konfitura z brzoskwiń i mango

Konfitura tym różni się od dżemu, że podczas jej przygotowywania gotuje się duże kawałki owoców w syropie z cukru. Możemy ją jednak przygotować w wersji bez cukru, gotując owoce kilkakrotnie, tak by uzyskać pożądaną konsystencję. W przypadku konfitury z brzoskwiń i mango wystarczy pokroić owoce na większe kawałki. Przed gotowaniem dodajemy sok z cytryny i opcjonalnie cukier. Proste i naprawdę smaczne.

Wypróbuj także przepis na smoothie z mango!

Przetwory z owoców egzotycznych - zdjęcie 3

Różnorodność i coraz większa dostępność owoców egzotycznych sprawia, że sięgamy po nie coraz częściej. Warto spożywać je nie tylko na surowo czy w postaci koktajli, ale także zamykać je w słoiku jako przetwory i odkrywać ich nowe, zaskakujące połączenia smakowe!