Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pasteryzacja w piekarniku

Pasteryzacja w piekarniku
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Co to jest pasteryzacja?
  2. Na czym polega pasteryzacja ,,na sucho”?

Przetwory najlepiej robić wtedy, kiedy dojrzewają owoce i warzywa - pierwsze zrobisz już w maju, a ostatnie nawet w październiku. Takie domowe wyroby zawierają najwięcej witamin i mikroelementów oraz są najsmaczniejsze.

Wykorzystuj więc rodzime produkty – truskawki, maliny, jagody, jabłka, porzeczki, pomidory czy ogórki. Przygotowując przetwory samodzielnie, masz pewność, co do ich składu – nie ma w nich sztucznych barwników, konserwantów i substancji zagęszczających. Aby przetwory na długo zachowały swoją świeżość, niezbędna jest pasteryzacja.

Co to jest pasteryzacja?

Pasteryzacja to nic innego jak jeden z etapów przygotowania domowych przetworów. Jest to sposób konserwowania, który zastępuje użycie sztucznych konserwantów. Polega na podgrzaniu produktu do określonej temperatury (zazwyczaj 70 - 100 stopni) i szybkim ochłodzeniu. Znajdujące się w produktach drobnoustroje lub enzymy, które przyczyniają się do ich psucia zostają zniszczone. Jednocześnie zachowasz smak i wartości odżywcze przetworów. Wyróżniamy dwa rodzaje pasteryzacji w warunkach domowych:

  • gotowanie słoików z domowymi wyrobami w garnku to pasteryzowanie przetworów „na mokro”

  • pasteryzowanie w piekarniku to tzw. pasteryzacja ,,na sucho”

Na czym polega pasteryzacja ,,na sucho”?

Przetwory zapakowane do słoików pasteryzowane są w piekarniku na blaszce wyłożonej ściereczką. Słoiki ułóż tak, aby nie stykały się ze sobą, ani nie dotykały ścian piekarnika. Ostudzone przetwory wkładaj do zimnego piekarnika, a jeszcze gorące do już nagrzanego piekarnika.

Temperatura w piekarniku powinna wynosić 130 stopni i czas pasteryzacji (ok. 30 minut) powinien być liczony od osiągnięcia przez piekarnik wymaganej temperatury.

Do przeprowadzenia tego typu pasteryzacji, a także różnego rodzaju wypieków kulinarnych, warto posiadać piekarnik z wieloma różnorodnymi funkcjami, perfekcyjnie dopasowanymi do danej czynności. Czy wiesz, że funkcja PerfectChef automatycznie ustawi optymalną temperaturę, rodzaj grzania i czas dla niezliczonej ilości różnych potraw? Korzystanie z piekarnika jeszcze nigdy nie było tak proste!

Po wyłączeniu piekarnika, pozostaw w nim przetwory jeszcze na ok. 30 minut, aby przestygły. Gotowe przetwory odstaw w chłodne miejsce. Cały proces to nic trudnego, a dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem owoców lata czy aromatycznych warzyw przez cały rok.