Krem z dyni z pomarańczą
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z dyni z pomarańczą
Krem z dyni z pomarańczą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy ją w kostkę o wymiarach 2x2 cm.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Szalotkę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Do garnka wkładamy masło, dodajemy szalotkę i dynię. Wszystko podsmażamy na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy sól, pieprz, goździki i gałkę muszkatołową.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Po 20 minutach stopniowo podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Studzimy zupę i miksujemy ją blenderem na gładką masę.
Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami z dyni.
Komentarze