


Ciepła, gęsta i rozgrzewająca zupa – czego chcieć więcej w jesienne popołudnie? Gdy pobliskie stragany obfitują w dynie, warto się skusić i z jednej z nich przyrządzić krem z dodatkiem pomarańczy i goździków.
Dynię obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy ją w kostkę o wymiarach 2x2 cm.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Szalotkę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
Do garnka wkładamy masło, dodajemy szalotkę i dynię. Wszystko podsmażamy na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy sól, pieprz, goździki i gałkę muszkatołową.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Po 20 minutach stopniowo podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Studzimy zupę i miksujemy ją blenderem na gładką masę.
Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Zupę podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami z dyni.