Krem z dyni z pomarańczą
![Krem z dyni z pomarańczą](https://akademiasmaku.pl/storage/7450/conversions/krem-z-dyni-z-pomarancza-4619-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z dyni z pomarańczą
Krem z dyni z pomarańczą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9031/conversions/0Ch5p6HcMaEn3Y-thumb.webp)
Dynię obieramy ze skórki i dokładnie oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy ją w kostkę o wymiarach 2x2 cm.
Wyciskamy sok z pomarańczy. Szalotkę obieramy i kroimy w grubą kostkę.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9032/conversions/rVnuq8bjRfL0Cj-thumb.webp)
Do garnka wkładamy masło, dodajemy szalotkę i dynię. Wszystko podsmażamy na złoty kolor. Zmniejszamy ogień i podlewamy sokiem z pomarańczy. Dodajemy sól, pieprz, goździki i gałkę muszkatołową.
Całość przykrywamy pokrywką i dusimy przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka. Po 20 minutach stopniowo podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9033/conversions/dk0gB18ilIXEH1-thumb.webp)
Studzimy zupę i miksujemy ją blenderem na gładką masę.
Na koniec dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9034/conversions/3DLtwMykkCwRkz-thumb.webp)
Zupę podajemy z grzankami lub prażonymi pestkami z dyni.
Komentarze