


Racuchy na kefirze zrobisz w kilka minut, a nakarmisz nimi całą rodzinę! Są lekkie, puszyste, a wykonane z jabłkami – dodatkowo pożywne i zdrowe. Świetnie smakują z cukrem pudrem lub syropem klonowym.
Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę przełóż do większej misy, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz kefir wywieszany z żółtkami.
Zblenduj wszystko przy użyciu blendera z rózgą na jednolitą masę.
Jabłka pokrój w drobną kawałki dodaj do ciasta, wymieszaj ręcznie. Białka zmiksuj na sztywną pianę i delikatnie połącz je z ciastem.
Racuchy smaż na średniej mocy płyty grzewczej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączaj je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z syropem klonowym, owocami i listkami mięty.