Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

4.33 (Ilość ocen: 6)


Do tej potrawy użyjesz:
Racuchy na kefirze zrobisz w kilka minut, a nakarmisz nimi całą rodzinę! Są lekkie, puszyste, a wykonane z jabłkami – dodatkowo pożywne i zdrowe. Świetnie smakują z cukrem pudrem lub syropem klonowym.

Składniki

300 g mąka pszenna
400 ml kefir
2–3 szt. jajko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
1 łyżeczka cukier puder
2 szt. jabłko
do smażenia olej
do dekoracji syrop klonowy, mięta, owoce sezonowe

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
439.5 kcal
Tłuszcz
9.6 g
Węglowodany
69.5 g
Błonnik
17.55 g
Białko
3.5 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotuj wszystkie składniki. Mąkę przełóż do większej misy, dodaj cukier puder, proszek do pieczenia oraz kefir wywieszany z żółtkami.

Krok 2

Zblenduj wszystko przy użyciu blendera z rózgą na jednolitą masę.

Jabłka pokrój w drobną kawałki dodaj do ciasta, wymieszaj ręcznie. Białka zmiksuj na sztywną pianę i delikatnie połącz je z ciastem.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Racuchy smaż na średniej mocy płyty grzewczej z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączaj je z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z syropem klonowym, owocami i listkami mięty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.33, Ilość ocen: 6
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Klasyczne, smaczne racuchy, smak dzieciństwa.
KatarzynaCh
Wyszły super wyrośniete i miękkie
Paulina24
Wyszły raczej takie placuszki jabłkowe, wcale nie wyrosły. Dla mnie racuszki tylko z drożdżami.
Małgorzata
Pyszne, na kolację, śniadanie lub przekąskę. Puszyste i wilgotne. U nas zawsze z cukrem pudrem.
MiszelPiszel
U mnie w wersji z jagodami. Wyśmienite!
Toporkiewicz
Idealne z owocami
juliabergg
Racuchy idealne na śniadanie <3
bsylvia
Zdecydowanie najlepsze racuchy jakie jadłam - polecam!
Marzenna
Puszyste racuchy na podwieczorek przy herbatce.