Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z połowy ilości mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotuj zaczyn. Mleko powinno być ciepłe. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne kawałki.
Porada
Obawiasz się, że usmażone racuchy nasiąkną tłuszczem? Babciny sposób to dodatek kieliszka spirytusu do gotowego ciasta.
Do zaczynu dodaj jajka, jabłka, wanilię, cynamon. Całość wymieszaj stopniowo i naprzemiennie dodawaj mleko i mąkę.
Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie przywierać do łyżki.
Racuchy nakładają na patelnię łyżką i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego aż będą złociste.
Komentarze