Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami.Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i słodki obiad.

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
40 g drożdży lub 20 g drożdży suszonych
2 jabłka
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
½ laski wanilii

Opis wykonania

Z połowy ilości mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotuj zaczyn. Mleko powinno być ciepłe. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne kawałki.

Porada

Płyty indukcyjne Bosch z sensorami smażenia gwarantują perfekcyjne rezultaty za każdym razem.



Bosh Logo
Bosh

Do zaczynu dodaj jajka, jabłka, wanilię, cynamon. Całość wymieszaj stopniowo i naprzemiennie dodawaj mleko i mąkę.

 Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie przywierać do łyżki.

Racuchy nakładają na patelnię łyżką i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego aż będą złociste.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Smak dzieciństwa, pysznie smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Patrycja Lewandowska
Pyszny deser z dzieciństwa
MiszelPiszel
Wracają wspomnienia z dzieciństwa! Smakują obłędnie!
Babeczka
Przepyszne gorąco polecam
Babeczka
Najlepsze są z kwaśnymi jabłkami jak np szara reneta
Monka
Smaki z domu mojej Babci
Pafwvcio
Wspaniałe racuszki :D !
DS
jak u babci :)
PaniG
Smak dzieciństwa, moja babcia robiła takie jak też z tego przepisu!
Marzenna
Smak dzieciństwa takie racuchy drożdżowe.Są puchate i wilgotne.
zielone_obloczki
Bardzo dobre racuchy. Polecam 😁
bsylvia
Smak dzieciństwa - bardzo polecam!