Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem

Drożdżowe racuchy z jabłkami i cynamonem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty przepis na puszyste racuchy drożdżowe z jabłkami.Racuchy z jabłkami to doskonała propozycja zarówno na drugie śniadanie, jak i słodki obiad.

Składniki

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
40 g drożdży lub 20 g drożdży suszonych
2 jabłka
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
½ laski wanilii

Opis wykonania

Z połowy ilości mleka, 2 łyżek mąki, łyżki cukru oraz drożdży przygotuj zaczyn. Mleko powinno być ciepłe. Całość wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobne kawałki.

Porada

Obawiasz się, że usmażone racuchy nasiąkną tłuszczem? Babciny sposób to dodatek kieliszka spirytusu do gotowego ciasta.



Bosh Logo
Bosh

Do zaczynu dodaj jajka, jabłka, wanilię, cynamon. Całość wymieszaj stopniowo i naprzemiennie dodawaj mleko i mąkę.

 Gotowe ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję i nie przywierać do łyżki.

Racuchy nakładają na patelnię łyżką i smaż na niewielkiej ilości oleju roślinnego aż będą złociste.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Smak dzieciństwa, pysznie smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Patrycja Lewandowska
Pyszny deser z dzieciństwa
MiszelPiszel
Wracają wspomnienia z dzieciństwa! Smakują obłędnie!
Babeczka
Przepyszne gorąco polecam
Babeczka
Najlepsze są z kwaśnymi jabłkami jak np szara reneta
Monka
Smaki z domu mojej Babci
Pafwvcio
Wspaniałe racuszki :D !
DS
jak u babci :)
PaniG
Smak dzieciństwa, moja babcia robiła takie jak też z tego przepisu!
Marzenna
Smak dzieciństwa takie racuchy drożdżowe.Są puchate i wilgotne.
zielone_obloczki
Bardzo dobre racuchy. Polecam 😁
bsylvia
Smak dzieciństwa - bardzo polecam!