Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

12 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami.

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 kostki masła
6 żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

Nadzienie:
8 jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu

Opis wykonania

W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na szarlotkę, czyli najbardziej klasyczne z ciast z jabłkami w roli głównej. Szarlotka na kruchym spodzie z duża porcją jabłek, dodatkiem cynamonu i kruszonki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie dobrej herbaty, ale świetnie pasować będzie np. gałka lodów waniliowych.

Szarlotka - klasyczny przepis - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kostkę.
  2. Miksuj na średnich obrotach do uzyskania grudkowatej masy.
  3. Następnie dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.
  4. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
  5. Obrane jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  7. Formę posmaruj masłem. Chłodne ciasto zetrzyj przy pomocy robota kuchennego lub na tarce, wsyp je na blachę i leciutko ugnieć.
  8. Pierwszą warstwę wstaw do piekarnika na 8–10 minut.
  9. Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłóż jabłka, a na wierzchu wyłóż drugą część ciasta.
  10. I tak przygotowana szarlotka ląduje w piekarniku na ok. 60 minut. Musisz tylko pilnować, żeby nie zrumieniła się za bardzo.

Szarlotka - klasyczny przepis - zdjęcie 2


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Klasyczne,pyszne ciacho!