Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka - klasyczny przepis

Opis wykonania

80 min
Łatwe
dla 12 osób

Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami.

W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na szarlotkę, czyli najbardziej klasyczne z ciast z jabłkami w roli głównej. Szarlotka na kruchym spodzie z duża porcją jabłek, dodatkiem cynamonu i kruszonki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie dobrej herbaty, ale świetnie pasować będzie np. gałka lodów waniliowych.





Opis przygotowania:



  1. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kostkę.

  2. Miksuj na średnich obrotach do uzyskania grudkowatej masy.

  3. Następnie dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.

  4. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.

  5. Obrane jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego.

  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.

  7. Formę posmaruj masłem. Chłodne ciasto zetrzyj przy pomocy robota kuchennego lub na tarce, wsyp je na blachę i leciutko ugnieć.

  8. Pierwszą warstwę wstaw do piekarnika na 8-10 minut.

  9. Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłóż jabłka, a na wierzchu wyłóż drugą część ciasta.

  10. I tak przygotowana szarlotka ląduje w piekarniku na ok. 60 minut. Musisz tylko pilnować, żeby nie zrumieniła się za bardzo.


Wasza ocena

Quiz - Co wiesz o gotowaniu?

Jajko w koszulce to inaczej?

 Jajko w koszulce to inaczej?