Szarlotka – klasyczny przepis
12 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami.
Składniki
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/2 kostki masła
6 żółtek
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
Nadzienie:
8 jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
482 kcal
Tłuszcz
25.2 g
Węglowodany
55.8 g
Błonnik
7.1 g
Białko
3.6 g
Sól
0 g
Szarlotka – klasyczny przepis
Szarlotka – klasyczny przepis
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na szarlotkę, czyli najbardziej klasyczne z ciast z jabłkami w roli głównej. Szarlotka na kruchym spodzie z duża porcją jabłek, dodatkiem cynamonu i kruszonki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie dobrej herbaty, ale świetnie pasować będzie np. gałka lodów waniliowych.
Opis przygotowania:
- Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kostkę.
- Miksuj na średnich obrotach do uzyskania grudkowatej masy.
- Następnie dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
- Obrane jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
- Formę posmaruj masłem. Chłodne ciasto zetrzyj przy pomocy robota kuchennego lub na tarce, wsyp je na blachę i leciutko ugnieć.
- Pierwszą warstwę wstaw do piekarnika na 8–10 minut.
- Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłóż jabłka, a na wierzchu wyłóż drugą część ciasta.
- I tak przygotowana szarlotka ląduje w piekarniku na ok. 60 minut. Musisz tylko pilnować, żeby nie zrumieniła się za bardzo.
Komentarze