Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka – klasyczny przepis

Opis wykonania

Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami.

W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na szarlotkę, czyli najbardziej klasyczne z ciast z jabłkami w roli głównej. Szarlotka na kruchym spodzie z duża porcją jabłek, dodatkiem cynamonu i kruszonki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie dobrej herbaty, ale świetnie pasować będzie np. gałka lodów waniliowych.

szarlotka, kawałek ciasta, ciasto na talerzu, ciasto z jabłkami

Opis przygotowania:

  1. Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kostkę.
  2. Miksuj na średnich obrotach do uzyskania grudkowatej masy.
  3. Następnie dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.
  4. Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
  5. Obrane jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  7. Formę posmaruj masłem. Chłodne ciasto zetrzyj przy pomocy robota kuchennego lub na tarce, wsyp je na blachę i leciutko ugnieć.
  8. Pierwszą warstwę wstaw do piekarnika na 8–10 minut.
  9. Na podpieczony i lekko przestudzony spód wyłóż jabłka, a na wierzchu wyłóż drugą część ciasta.
  10. I tak przygotowana szarlotka ląduje w piekarniku na ok. 60 minut. Musisz tylko pilnować, żeby nie zrumieniła się za bardzo.

szarlotka, kawałek ciasta, ciasto na talerzu, ciasto z jabłkami

Bosch do kuchni