Sezon na jabłka w pełni, warto więc sięgnąć po receptury na wypieki właśnie z tymi owocami.
W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na szarlotkę, czyli najbardziej klasyczne z ciast z jabłkami w roli głównej. Szarlotka na kruchym spodzie z duża porcją jabłek, dodatkiem cynamonu i kruszonki. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła w towarzystwie dobrej herbaty, ale świetnie pasować będzie np. gałka lodów waniliowych.
Opis przygotowania:
Do misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier i masło pokrojone w kostkę.
Miksuj na średnich obrotach do uzyskania grudkowatej masy.
Następnie dodaj żółtka, kwaśną śmietanę i wyrabiaj całość na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na dwie części, zawiń w folię i odstaw do lodówki na mniej więcej godzinę.
Obrane jabłka pokrój na nieduże kawałki, a następnie lekko podsmaż z dodatkiem cynamonu i cukru trzcinowego.