Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy
8 porcje
30 min
Łatwe
Ocet jabłkowy jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten spirytusowy.
Składniki
750 g skórek z jabłek
625 ml wody
1 kopiata łyżka cukru
Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy
Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z łatwością przygotujesz go samodzielnie i będzie znacznie lepszy niż kupiony w sklepie.
Opis przygotowania:
- Przed obraniem jabłek dokładnie umyj skórki.
- Wodę zagotuj z cukrem i odstaw do przestudzenia.
- Skórki przełóż do co najmniej 2 litrowego słoika i zalej letnią wodą z cukrem. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
- Podczas fermentacji skórek na powierzchni powinna wytworzyć się piana. Całość mieszaj co 2-3 dni, najlepiej drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić.
- Gotowy ocet odcedź przez gazę i rozlej do butelek.
TIP
- Przygotowanie octu można połączyć z robieniem innych przetworów z jabłek, tak aby obrane jabłka się nie zmarnowały.
Komentarze