Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy

Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 8 osób

Ocet jabłkowy jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten spirytusowy.

Z łatwością przygotujesz go samodzielnie i będzie znacznie lepszy niż kupiony w sklepie.



Opis przygotowania:



  1. Przed obraniem jabłek dokładnie umyj skórki.

  2. Wodę zagotuj z cukrem i odstaw do przestudzenia.

  3. Skórki przełóż do co najmniej 2 litrowego słoika i zalej letnią wodą z cukrem. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.

  4. Podczas fermentacji skórek na powierzchni powinna wytworzyć się piana. Całość mieszaj co 2-3 dni, najlepiej drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić.

  5. Gotowy ocet odcedź przez gazę i rozlej do butelek.

TIP



  • Przygotowanie octu można połączyć z robieniem innych przetworów z jabłek, tak aby obrane jabłka się nie zmarnowały.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz dla mięsożerców

Antrykot to?