Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy

Opis wykonania

Ocet jabłkowy jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten spirytusowy.

Z łatwością przygotujesz go samodzielnie i będzie znacznie lepszy niż kupiony w sklepie.

Opis przygotowania:

  1. Przed obraniem jabłek dokładnie umyj skórki.
  2. Wodę zagotuj z cukrem i odstaw do przestudzenia.
  3. Skórki przełóż do co najmniej 2 litrowego słoika i zalej letnią wodą z cukrem. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
  4. Podczas fermentacji skórek na powierzchni powinna wytworzyć się piana. Całość mieszaj co 2-3 dni, najlepiej drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić.
  5. Gotowy ocet odcedź przez gazę i rozlej do butelek.

TIP

  • Przygotowanie octu można połączyć z robieniem innych przetworów z jabłek, tak aby obrane jabłka się nie zmarnowały.

Bosch do kuchni