Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy

Przetwory z jabłek: domowy ocet jabłkowy
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ocet jabłkowy jest zdrowszy i smaczniejszy niż ten spirytusowy.

Składniki

750 g skórek z jabłek
625 ml wody
1 kopiata łyżka cukru

Opis wykonania

Z łatwością przygotujesz go samodzielnie i będzie znacznie lepszy niż kupiony w sklepie.

Opis przygotowania:

  1. Przed obraniem jabłek dokładnie umyj skórki.
  2. Wodę zagotuj z cukrem i odstaw do przestudzenia.
  3. Skórki przełóż do co najmniej 2 litrowego słoika i zalej letnią wodą z cukrem. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
  4. Podczas fermentacji skórek na powierzchni powinna wytworzyć się piana. Całość mieszaj co 2-3 dni, najlepiej drewnianą łyżką. Ocet jest gotowy, kiedy przestanie się pienić.
  5. Gotowy ocet odcedź przez gazę i rozlej do butelek.

TIP

  • Przygotowanie octu można połączyć z robieniem innych przetworów z jabłek, tak aby obrane jabłka się nie zmarnowały.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych