Kaczka faszerowana jabłkami
4 porcje
210 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kaczka faszerowana jabłkami
Kaczka faszerowana jabłkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaczkę namaczamy w solance na 12 h (solanka 5 litrów wody 150 g soli).
Przed pieczeniem kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
Czosnek siekamy i dobrze nacieramy kaczkę od środka.
Jabłka kroimy w cząstki, doprawiamy majerankiem i pieprzem. następnie faszerujemy kaczkę.
Układamy na blaszce i dolewamy 200 ml wody.
Porada
Aby pozbyć się intensywnego zapachu mięsa lub sera z lodówki, wystarczy na jedną noc włożyć do niej koskę węgla w tetrowym ręczniku kuchennym.
Pieczemy w piekarniku początkowo w temperaturze 185 stopni przez 30 min.
Później zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.
W trakcie pieczenia podlewamy wytapiającym się tłuszczem.
Komentarze