Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kaczka faszerowana jabłkami

Opis wykonania

Kaczka faszerowana jabłkami świetnie sprawdzi się jako obiad na specjalną okazję.

Kaczka faszerowana jabłkami - krok 1

Kaczkę namaczamy w solance na 12 h (solanka 5 litrów wody 150 g soli).

Przed pieczeniem kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.

Kaczka faszerowana jabłkami - krok 2

Czosnek siekamy i dobrze nacieramy kaczkę od środka.

Jabłka kroimy w cząstki, doprawiamy majerankiem i pieprzem. następnie faszerujemy kaczkę.

Układamy na blaszce i dolewamy 200 ml wody.

Kaczka faszerowana jabłkami - krok 3

Pieczemy w piekarniku początkowo w temperaturze 185 stopni przez 30 min.

Później zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze przez 2 godziny.

W trakcie pieczenia podlewamy wytapiającym się tłuszczem.

Bosch do kuchni