Mus jabłkowy

6 porcje
120 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 2)
Jesień to idealna pora, by przygotować zapasy na zimę. W domowej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów. Jednym z nich jest przepyszna konfitura z jabłek – doskonały dodatek do zimowych śniadań i deserów.
Składniki
4 kg jabłek
200 g cukru
1 laska cynamonu (pokrojona na 6 części)
Sok z 2 cytryn
100 ml rumu
Mus jabłkowy
Mus jabłkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1/1 cm.
Warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Do garnka wlewamy 50 ml wody, do której dodajemy rum i cukier.
Następnie dodajemy jabłka i smażymy na płycie grzewczej przez ok. 30 minut, delikatnie mieszając.
Porada
By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).


Przekładamy usmażone, gorące jabłka do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.
Komentarze