Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Jesień to idealna pora, by przygotować zapasy na zimę. W domowej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów. Jednym z nich jest przepyszna konfitura z jabłek – doskonały dodatek do zimowych śniadań i deserów.

Składniki

4 kg jabłek
200 g cukru
1 laska cynamonu (pokrojona na 6 części)
Sok z 2 cytryn
100 ml rumu

Opis wykonania

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1/1 cm.

Warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

Do garnka wlewamy 50 ml wody, do której dodajemy rum i cukier.

Następnie dodajemy jabłka i smażymy na płycie grzewczej przez ok. 30 minut, delikatnie mieszając.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Przekładamy usmażone, gorące jabłka do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych