Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Jesień to idealna pora, by przygotować zapasy na zimę. W domowej spiżarni nie może zabraknąć różnego rodzaju przetworów. Jednym z nich jest przepyszna konfitura z jabłek – doskonały dodatek do zimowych śniadań i deserów.

Składniki

4 kg jabłek
200 g cukru
1 laska cynamonu (pokrojona na 6 części)
Sok z 2 cytryn
100 ml rumu

Opis wykonania

1

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1/1 cm.

Warto skropić je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały.

2

Do garnka wlewamy 50 ml wody, do której dodajemy rum i cukier.

Następnie dodajemy jabłka i smażymy na płycie grzewczej przez ok. 30 minut, delikatnie mieszając.

Porada

By zwiększyć ilość soku z jednej cytryny, włóż ją na minutę do mikrofali (250 stopni – 1 min).



Bosh Logo
Bosh
3

Przekładamy usmażone, gorące jabłka do wyparzonych słoików i pasteryzujemy przez 25 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Robię podobnie, tylko nie pasteryzuję. Nakładam gorące, odwracam do góry denkiem i gotowe.
Marzenna
Gęsty i pyszny mus do naleśników czy placuszków.
Ewusia1222
Mus idealny na dziecięcy brzuszek
Iza
Właśnie jestem w trakcie pracy. Co za cudowny zapach. Że ja wcześniej nie wpadłam na to żeby do jabłek dodać cynamon. Pyszności. Tylko ze względu na dzieci rezygnuje z rumu.
zielone_obloczki
Ja pominełabym rum🙈
Aleksandra J
Super dodatek do naleśników i gofrów 😊
MBrozek
Pyszny . Przechowuję w lodówce i używam do szarlotki
fiziowaaa
Pycha, polecam!

Powiązane przepisy