Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe

FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Czas na zdrową przekąskę!

Składniki

5 dużych jabłek
3 łyżki ksylitolu
Sok z 1 cytryny
Opcjonalnie cynamon lub inna korzenna przyprawa

Opis wykonania

Chipsy wcale nie muszą być synonimem niezdrowych przekąsek. Wystarczy, że przygotujesz je samodzielnie z warzyw lub owoców np. jabłek.

Opis przygotowania:

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w plastry (proponuję około 2 - 3 mm, można użyć specjalnego „falowanego” nożyka) i przełóż do naczynia z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Osusz owoce i ułóż je na papierze do pieczenia. Ksylitol zmiel na pył i posyp nim jabłka (jeśli chcesz dodać cynamon - zrób to teraz), a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120 stopni.
  3. Uchyl drzwiczki i susz jabłka przez około 90 minut. Jeszcze lepiej niż piekarnik sprawdzi się urządzenie do suszenia grzybów.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajny dodatek do musli, można też pochrupać przed telewizorem.
Marzenna
Chipsy jabłkowe to idealna przekąska owocowa.Są chrupiące oraz smaczne.Do śniadaniówki idealne do pracy czy szkoły.
Aleksandra J
Wciągająca przekąska 😁