FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe
10 porcje
150 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Czas na zdrową przekąskę!
Składniki
5 dużych jabłek
3 łyżki ksylitolu
Sok z 1 cytryny
Opcjonalnie cynamon lub inna korzenna przyprawa
FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe
FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Chipsy wcale nie muszą być synonimem niezdrowych przekąsek. Wystarczy, że przygotujesz je samodzielnie z warzyw lub owoców np. jabłek.
Opis przygotowania:
- Z jabłek usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w plastry (proponuję około 2 - 3 mm, można użyć specjalnego „falowanego” nożyka) i przełóż do naczynia z wodą i sokiem z cytryny.
- Osusz owoce i ułóż je na papierze do pieczenia. Ksylitol zmiel na pył i posyp nim jabłka (jeśli chcesz dodać cynamon - zrób to teraz), a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120 stopni.
- Uchyl drzwiczki i susz jabłka przez około 90 minut. Jeszcze lepiej niż piekarnik sprawdzi się urządzenie do suszenia grzybów.
Komentarze