Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe

FIT PRZEKĄSKA: Domowe chipsy jabłkowe
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Czas na zdrową przekąskę!

Składniki

5 dużych jabłek
3 łyżki ksylitolu
Sok z 1 cytryny
Opcjonalnie cynamon lub inna korzenna przyprawa

Opis wykonania

Chipsy wcale nie muszą być synonimem niezdrowych przekąsek. Wystarczy, że przygotujesz je samodzielnie z warzyw lub owoców np. jabłek.

Opis przygotowania:

  1. Z jabłek usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój je w plastry (proponuję około 2 - 3 mm, można użyć specjalnego „falowanego” nożyka) i przełóż do naczynia z wodą i sokiem z cytryny.
  2. Osusz owoce i ułóż je na papierze do pieczenia. Ksylitol zmiel na pył i posyp nim jabłka (jeśli chcesz dodać cynamon - zrób to teraz), a następnie umieść w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120 stopni.
  3. Uchyl drzwiczki i susz jabłka przez około 90 minut. Jeszcze lepiej niż piekarnik sprawdzi się urządzenie do suszenia grzybów.
Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy