Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szarlotka z kruszonką

Opis wykonania

Szarlotka to klasyka wśród ciast. Uwielbiają ją wszyscy, a najlepiej smakuje w pełni sezonu na jabłka. W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami ze złocistą warstwą kruszonki.

Szarlotka z kruszonką - krok 1

Przygotuj kruche ciasto na spód - mąkę wsyp do dużej miski, zimne masło pokrój w nieduże kostki i wrzuć do mąki razem cukrem i żółtkami.

Zawartość miski najpierw wymieszaj, a potem zagnieć dłońmi aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.

Szarlotka z kruszonką - krok 2

Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś ok.15 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon i cukier – wszystko wymieszaj i odstaw jabłka do ostygnięcia.

Szarlotka z kruszonką - krok 3

W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni C (grzałka górna i dolna).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż tortownicę (standardowy rozmiar ok. 28 cm) i przy pomocy dłoni rozprowadź ciasto tak, aby wypełniło dokładnie całe dno formy. Z dodatkowej porcji ciasta wylep boki formy do połowy jej wysokości. Tak przygotowane ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ucieraj łyżką, a następnie dłonią aż do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek.

Szarlotka z kruszonką - krok 4

Upieczone ciasto wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Szarlotkę obsyp kruszonką.

Szarlotkę wstaw do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem z porcją lodów śmietankowych.