Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szarlotka to klasyka wśród ciast. Uwielbiają ją wszyscy, a najlepiej smakuje w pełni sezonu na jabłka. W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami ze złocistą warstwą kruszonki.

Składniki

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
170 g chłodnego masła
50 g trzcinowego lub innego brązowego cukru
4 żółtka jaj

Nadzienie:
ok. 1 kg jabłek
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
50 g brązowego cukru

Opis wykonania

1

Przygotuj kruche ciasto na spód – mąkę wsyp do miski robota kuchennego, zimne masło pokrój w nieduże kostki i wrzuć do mąki razem cukrem i żółtkami.

Zawartość miski najpierw wymieszaj, a potem wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.

2

Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niskiej mocy płyty grzewczej ok.15 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon i cukier – wszystko wymieszaj i odstaw jabłka do ostygnięcia.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!



Bosh Logo
Bosh
3

W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (grzałka górna i dolna).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż tortownicę (standardowy rozmiar ok. 28 cm) i przy pomocy dłoni rozprowadź ciasto tak, aby wypełniło dokładnie całe dno formy. Z dodatkowej porcji ciasta wylep boki formy do połowy jej wysokości. Tak przygotowane ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ucieraj łyżką, a następnie dłonią aż do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek.

4

Upieczone ciasto wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Szarlotkę obsyp kruszonką.

Szarlotkę wstaw do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem z porcją lodów śmietankowych.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Absolutny sztos! Kocham!