Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szarlotka to klasyka wśród ciast. Uwielbiają ją wszyscy, a najlepiej smakuje w pełni sezonu na jabłka. W Akademii Smaku poznacie sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami ze złocistą warstwą kruszonki.

Składniki

Kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
170 g chłodnego masła
50 g trzcinowego lub innego brązowego cukru
4 żółtka jaj

Nadzienie:
ok. 1 kg jabłek
50 g brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Kruszonka:
100 g mąki
50 g masła
50 g brązowego cukru

Opis wykonania

Przygotuj kruche ciasto na spód – mąkę wsyp do miski robota kuchennego, zimne masło pokrój w nieduże kostki i wrzuć do mąki razem cukrem i żółtkami.

Zawartość miski najpierw wymieszaj, a potem wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.

Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niskiej mocy płyty grzewczej ok.15 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon i cukier – wszystko wymieszaj i odstaw jabłka do ostygnięcia.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!

Bosh Logo
Bosh

W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (grzałka górna i dolna).

Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż tortownicę (standardowy rozmiar ok. 28 cm) i przy pomocy dłoni rozprowadź ciasto tak, aby wypełniło dokładnie całe dno formy. Z dodatkowej porcji ciasta wylep boki formy do połowy jej wysokości. Tak przygotowane ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.

Kiedy ciasto się piecze, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ucieraj łyżką, a następnie dłonią aż do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek.

Upieczone ciasto wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Szarlotkę obsyp kruszonką.

Szarlotkę wstaw do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.

Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem z porcją lodów śmietankowych.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Absolutny sztos! Kocham!