Szarlotka z kruszonką
![Szarlotka z kruszonką](https://akademiasmaku.pl/storage/7397/conversions/szarlotka-z-kruszonka-4565-single.webp)
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8907/conversions/rs4oOBZgCNbdW1-thumb.webp)
Przygotuj kruche ciasto na spód – mąkę wsyp do miski robota kuchennego, zimne masło pokrój w nieduże kostki i wrzuć do mąki razem cukrem i żółtkami.
Zawartość miski najpierw wymieszaj, a potem wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8908/conversions/8qjEGi4jpWlIf9-thumb.webp)
Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niskiej mocy płyty grzewczej ok.15 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon i cukier – wszystko wymieszaj i odstaw jabłka do ostygnięcia.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8909/conversions/Y3AnFvpi3aTcPA-thumb.webp)
W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (grzałka górna i dolna).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż tortownicę (standardowy rozmiar ok. 28 cm) i przy pomocy dłoni rozprowadź ciasto tak, aby wypełniło dokładnie całe dno formy. Z dodatkowej porcji ciasta wylep boki formy do połowy jej wysokości. Tak przygotowane ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ucieraj łyżką, a następnie dłonią aż do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8910/conversions/ryw399j0LGpVQI-thumb.webp)
Upieczone ciasto wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Szarlotkę obsyp kruszonką.
Szarlotkę wstaw do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.
Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem z porcją lodów śmietankowych.
Komentarze