Szarlotka z kruszonką
4 porcje
120 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Szarlotka z kruszonką
Szarlotka z kruszonką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj kruche ciasto na spód – mąkę wsyp do miski robota kuchennego, zimne masło pokrój w nieduże kostki i wrzuć do mąki razem cukrem i żółtkami.
Zawartość miski najpierw wymieszaj, a potem wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wstaw na 30 minut do lodówki.
Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe, płaskie kawałki. Wrzuć je do garnka, podlej kilkoma łyżkami wody i duś na niskiej mocy płyty grzewczej ok.15 minut, aż będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon i cukier – wszystko wymieszaj i odstaw jabłka do ostygnięcia.
Porada
Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę!
W międzyczasie nastaw piekarnik na 200 stopni (grzałka górna i dolna).
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, wyłóż tortownicę (standardowy rozmiar ok. 28 cm) i przy pomocy dłoni rozprowadź ciasto tak, aby wypełniło dokładnie całe dno formy. Z dodatkowej porcji ciasta wylep boki formy do połowy jej wysokości. Tak przygotowane ciasto nakłuj wielokrotnie widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Kiedy ciasto się piecze, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i ucieraj łyżką, a następnie dłonią aż do uzyskania dużej ilości niewielkich grudek.
Upieczone ciasto wypełnij przygotowanymi wcześniej jabłkami. Szarlotkę obsyp kruszonką.
Szarlotkę wstaw do piekarnika (200 stopni) na 30 minut.
Ciasto podawaj posypane cukrem pudrem z porcją lodów śmietankowych.
Komentarze