Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Zielone warzywa to samo zdrowie!

Składniki

300 g makaronu penne
1 brokuł
2 puszki tuńczyka w wodzie
1 szklanka mleka
1 szklanka tartej żółtej mozzarelli
1 łyżka parmezanu
1-2 ząbki czosnku
1 łyżka oregano
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Zapiekanka to ciekawy sposób na podanie zwykłych składników.

Opis przygotowania:

  1. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Brokuła umyj i podziel na różyczki.
  2. Mleko przelej do garnka i lekko podgrzej. Następnie dodaj brokuła, przyprawy oraz ¾ ilości mozzarelli. Cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia się sera.
  3. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj niewielka ilością sosu i ułóż na nim surowy makaron i odsączonego tuńczyka. Całość zalej sosem, a wierzch zapiekanki posyp mozzarellą i parmezanem.
  4. Zapiekankę piecz około 25 -30 minut w 200 stopniach. Ustaw piekarnik na termoobieg, a na około 10 minut do końca przestaw na grzanie od góry.

TIP

  • Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, to do zapiekanki wykorzystaj ugotowany wcześniej makaron.
  • Aby podkręcić smak dania zastąp część mozzarelli serem cheddar oraz dodaj płatki chili.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych