Prosty i szybki obiad dla całej rodziny. Zielone warzywa to samo zdrowie!
Zapiekanka to ciekawy sposób na podanie zwykłych składników.
Opis przygotowania:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj. Brokuła umyj i podziel na różyczki.
- Mleko przelej do garnka i lekko podgrzej. Następnie dodaj brokuła, przyprawy oraz ¾ ilości mozzarelli. Cały czas mieszaj, aż do rozpuszczenia się sera.
- Dno naczynia żaroodpornego posmaruj niewielka ilością sosu i ułóż na nim surowy makaron i odsączonego tuńczyka. Całość zalej sosem, a wierzch zapiekanki posyp mozzarellą i parmezanem.
- Zapiekankę piecz około 25 -30 minut w 200 stopniach. Ustaw piekarnik na termoobieg, a na około 10 minut do końca przestaw na grzanie od góry.
TIP
- Jeśli chcesz skrócić czas pieczenia, to do zapiekanki wykorzystaj ugotowany wcześniej makaron.
- Aby podkręcić smak dania zastąp część mozzarelli serem cheddar oraz dodaj płatki chili.