Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pappardelle z sosem z gorgonzoli

Opis wykonania

Prosty i pyszny makaron z nietypowym, serowym sosem. Przepisy na makarony często różnią się właśnie rodzajem sosu. Jeśli nie próbowaliście jeszcze sosu z gorgonzoli, koniecznie skosztujcie makaron w tym serowym wydaniu!

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy cebulę oraz czosnek pokrojone w kostkę. Dodajemy pulpę pomidorową i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę oraz pastę z papryki i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy stary ser grana padano i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy gorgonzolę (najlepiej podzielić ją na mniejsze kawałki) również czekamy aż się rozpuści (teraz jest dobry moment, żeby wrzucić makaron do osolonej wody). Dorzucamy klika porwanych listków świeżej bazylii oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilę, aż makaron będzie gotowy. Sos mieszamy razem z odlanym makaronem. Przy podaniu ozdabiamy startym grana padano, pomidorkami cherry i listkami bazylii. Smacznego