Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Prosty i pyszny makaron z nietypowym, serowym sosem. Przepisy na makarony często różnią się właśnie rodzajem sosu. Jeśli nie próbowaliście jeszcze sosu z gorgonzoli, koniecznie skosztujcie makaron w tym serowym wydaniu!

Składniki

średnia cebula
ząbki czosnku
350 g pulpa pomidorowa
3 łyżeczka oliwa extra virgine
100 g śmietana 30%
50 g grana padano
120 g gorgonzola
świeża bazylia
1 szczypta suszone oregano
1 szczypta sól
1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
pomidorki cherry do dekoracji
makaron pappardelle
2 łyżeczka pasta z papryki lub ajwar

Opis wykonania

Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, następnie podsmażamy cebulę oraz czosnek pokrojone w kostkę. Dodajemy pulpę pomidorową i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy śmietankę oraz pastę z papryki i dokładnie mieszamy. Następnie wrzucamy stary ser grana padano i czekamy, aż się rozpuści. Dodajemy gorgonzolę (najlepiej podzielić ją na mniejsze kawałki) również czekamy aż się rozpuści (teraz jest dobry moment, żeby wrzucić makaron do osolonej wody). Dorzucamy klika porwanych listków świeżej bazylii oraz oregano. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilę, aż makaron będzie gotowy. Sos mieszamy razem z odlanym makaronem. Przy podaniu ozdabiamy startym grana padano, pomidorkami cherry i listkami bazylii. Smacznego

Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych