Krem z pora i suszonej gruszki
6 porcje
120 min
Łatwe
Składniki
Krem z pora i suszonej gruszki
Krem z pora i suszonej gruszki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Układamy na blaszce i suszymy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.
Pory dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.
Szalotki kroimy w drobną kostkę.
Porada
Aby warzywa z wody nie strzelały, gdy dodajesz je do tłuszczu, wystarczy dodać do niego odrobinę soli.
W garnku roztapiamy masło, dodajemy szalotki, pokrojone pory i szklimy.
Dodajemy bulion, pokrojone ziemniaki, przyprawy i gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.
Zdejmujemy zupę z płyty grzewczej, dodajemy suszoną gruszkę i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.
Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku.
Komentarze