Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Połączenie pora i suszonej gruszki to mistrzowska inspiracja na lekką, letnią zupę-krem.

Składniki

700 g - pora (młodych, bez zielonych części)
150 g - ziemniaków
100 g - szalotek
400 g - gruszek
1 l - bulionu warzywnego lub drobiowego
100 ml - śmietany 18%
- sól, pieprz do smaku
0,5 pęczka - tymianku (same listki bez łodyg)
0,25 łyżeczki - gałki muszkatołowej
1 łyżka - masła

Opis wykonania

Gruszki obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry. Układamy na blaszce i suszymy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 80 stopni.

Pory dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1x1 cm.

Szalotki kroimy w drobną kostkę.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

W garnku roztapiamy masło, dodajemy szalotki, pokrojone pory i szklimy.

Dodajemy bulion, pokrojone ziemniaki, przyprawy i gotujemy do miękkości przez ok. 30 minut.

Zdejmujemy zupę z płyty grzewczej, dodajemy suszoną gruszkę i dokładnie miksujemy blenderem na gładką masę.

Dodajemy śmietanę, przyprawiamy do smaku.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych