Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

By ciasto nie nawilgło od owoców

By ciasto nie nawilgło od owoców
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij
  1. Czy rozmrażać owoce do ciasta? Niekoniecznie – sprawdź dlaczego
  2. Mrożone owoce do ciasta – czy rozmrażać truskawki, maliny albo arbuza?
  3. Jakie ciasto z mrożonymi owocami warto zrobić?

Macie w lodówce mrożone owoce i zastanawiacie się, jak je wykorzystać? A może chcecie przygotować szybki deser z wcześniej zamrożonymi owocami? Pokażemy Wam prosty i smaczny sposób – wystarczy dodać je do ciasta. Dzisiaj dowiecie się, jakie ciasta z mrożonymi owocami przyrządzić i jak przygotować do wypieków zamrożone wcześniej owoce.

Czy rozmrażać owoce do ciasta? Niekoniecznie – sprawdź dlaczego

Mrożone owoce to świetna alternatywa, którą możemy wykorzystać przy przygotowywaniu deserów, np. ciasta. Dlaczego warto mrozić owoce? Jeżeli włożymy do zamrażarki zdrowe, piękne i świeżo zebrane, np. truskawki, nie stracą one żadnych wartości odżywczych. Są więc tak samo zdrowe, co ich odpowiedniki prosto z krzaczka. Dodatkowo zachowują swój dorodny kształt oraz kolor, dlatego w deserze wyglądają po prostu ładnie. Pamiętajmy również, że owoce przed zamrożeniem wymagają odpowiedniej obróbki, czyli umycia, ewentualnego obrania oraz pozbycia się wszystkich niepotrzebnych elementów. Tym sposobem, korzystając z mrożonek, mamy już gotowy produkt, co znacznie usprawnia pieczenie. 

Sprawdź: mrożone warzywa i owoce

Kiedy warto sięgnąć po mrożone owoce? Zwłaszcza jesienią oraz zimą, gdy dostęp do świeżych i pełnowartościowych produktów jest utrudniony. Często sklepy przechowują owoce w taki sposób, że tracą one wartości odżywcze. Dlatego korzystniejsze i zdrowsze dla naszego organizmu jest spożywanie zamrożonych produktów.

Mrożone owoce do ciasta – czy rozmrażać truskawki, maliny albo arbuza?

Większość owoców dobrze znosi mrożenie. Najlepiej wybrać takie, które nie zawierają w sobie zbyt dużej ilości wody, na przykład:

  • Truskawki,
  • Maliny,
  • Brzoskwinie,
  • Porzeczki,
  • Poziomki
  • Wiśnie
  • Jagody,
  • Czereśnie.

Te świetnie zniosą niskie temperatury, a po rozmrożeniu będą wyglądały tak, jak świeżo zerwane z krzaka. Jakich owoców lepiej nie poddawać zimnej obróbce? Arbuz, kiwi, winogrona i wszelkie cytrusy – zwierają w sobie duże ilości wody, a ujemne temperatury mogą przez to uszkodzić ich strukturę, co wpłynie na jędrność owocu oraz jego smak. Unikajmy również mrożenia bananów oraz awokado, ponieważ stracą one swoje piękne, intensywne kolory.

Owoce mrożone do ciasta 2

Aby jednak cieszyć się jędrnymi, zdrowymi i smacznymi owocami zimą, które będą dobrze prezentowały się na wypiekach, musimy prawidłowo przeprowadzić cały proces mrożenia. Przede wszystkim należy zacząć od przebrania ich, aby pozbyć się tych, które są lekko popsute. Następnie dokładnie myjemy i osuszamy, pozbywając się przy tym niepotrzebnych ogonków, bądź skórek. Tak przygotowane owoce przekładamy do mniejszych pojemników lub worków strunowych – teraz możemy już włożyć je do zamrażarki, w której możemy je przechowywać maksymalnie pół roku.

Sprawdź: jak mrozić warzywa i owoce.

Jeżeli nie planujemy wyłożenia owoców bezpośrednio na ciasto od razu po ich wyjęciu z zamrażarki, musimy dać im czas, aby rozmroziły się w lodówce. Zdarza się czasem, że owoce (zarówno te świeże, jak i mrożone) puszczają sok, przez co ciasto zaczyna rozmiękać. Jeżeli chcemy uniknąć tej sytuacji, możemy lekko posypać całość grysikiem, czyli kaszą manną.

Jakie ciasto z mrożonymi owocami warto zrobić?

Owoce zawsze są świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Możemy przyrządzić z nimi właściwie każdy przepis. Nie bylibyśmy jednak sobą, gdybyśmy nie podzielili się swoimi ulubionymi propozycjami.

Placek z mrożonymi jagodami, to propozycja dla osób, które lubią ciasta drożdżowe lub biszkoptowe. To ciasto przyrządza się szybko, gdyż wszystkie składniki wystarczy zmiksować, a następnie do powstałej masy dodać zamrożone jagody.

Mrożone owoce do ciasta 3

Sernik z mieszanką owocową – któż z nas nie lubi króla wśród ciast? W tej wersji zamieniamy rodzynki, które często są tematem dyskusji, na pyszne owoce. Maliny, truskawki, czy porzeczka? Każde z nich sprawdzą się wyśmienicie!

Tarta z truskawkami i kruszonką – prosty i szybki przepis na pyszną lekką tartę. Truskawki można zalać masą budyniową, bądź ubitymi białkami – dzięki temu powstanie ciekawa masa. To naprawdę dobry przepis na ciasto smaczne o każdej porze roku!

Ciasto z czereśniami – te owoce są nie tylko smakowite, ale i bardzo zdrowe. Warto więc przygotować z nimi pyszne wypieki, na przykład na kruchym cieście lub w formie tartaletki.

Zobacz: co zrobić z czereśniami?

Lato to okres, w którym przyroda obdarowuje nas pysznymi, świeżymi owocami. Pamiętajmy jednak, że warto odłożyć kilka worków soczystych truskawek, czy malin, aby zamrozić je i cieszyć się ich smakiem również jesienią i zimą. Jest to sposób na zawsze pełnowartościowe owoce oraz uniknięcie marnowania żywności – nie zawsze przecież uda się zjeść wszystkie produkty, zanim się popsują.

Wiemy już, że mrożone owoce możemy wykorzystać do przeróżnych wypieków, dlatego nie wahajmy się ani chwili, aby właśnie w ten sposób spożytkować swoje zapasy z zamrażarki.