Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jabłka w słoiku

Opis wykonania

Kruche kawałki owoców do wykorzystania jesienią lub zimą. Przetwory z jabłek doskonale smakują w chłodne dni.

Przetwory z jabłek kojarzą nam się głównie z musem owocowym, w którym próżno szukać kawałków owoców. Jak przygotować jabłka do słoika, by po otwarciu delektować się ich kruchością?

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę.
  2. Do jabłek dodaj cukier, cynamon i skrop sokiem z cytryny.
  3. Składniki przełóż do garnka o grubym dnie i postaw na wolnym ogniu.
  4. Podlej odrobiną wody i smaż około 30-45 minut. Pilnuj, by jabłka się nie przypaliły – w tym celu co jakiś czas dolej odrobinę wody.
  5. Podprażone jabłka przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij.
  6. Pasteryzuj w piekarniku rozgrzanym do 130-150 stopni C przez około 20 minut lub w garnku wypełnionym do połowy wodą (15-20 minut).

TIP

  • Do tego przepisu najlepiej wykorzystaj jabłka o małej kruchości, ale za to charakteryzujące się twardością, np. ligole, championy lub papierówki. Jeśli wybierzesz kwaśną odmianę jabłek, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę cukru na słoik.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania cząstek jabłek w słoiku skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

Bosch do kuchni