Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruche kawałki owoców do wykorzystania jesienią lub zimą. Przetwory z jabłek doskonale smakują w chłodne dni.

Składniki

2-3 jabłka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki brązowego cukru (lub słodziku np. erytrytolu)
Szczypta cynamonu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
104 kcal
Tłuszcz
0.55 g
Węglowodany
22.63 g
Błonnik
0.55 g
Białko
2.7 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Przetwory z jabłek kojarzą nam się głównie z musem owocowym, w którym próżno szukać kawałków owoców. Jak przygotować jabłka do słoika, by po otwarciu delektować się ich kruchością?

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę.
  2. Do jabłek dodaj cukier, cynamon i skrop sokiem z cytryny.
  3. Składniki przełóż do garnka o grubym dnie i postaw na wolnym ogniu.
  4. Podlej odrobiną wody i smaż około 30-45 minut. Pilnuj, by jabłka się nie przypaliły – w tym celu co jakiś czas dolej odrobinę wody.
  5. Podprażone jabłka przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij.
  6. Pasteryzuj w piekarniku rozgrzanym do 130-150 stopni C przez około 20 minut lub w garnku wypełnionym do połowy wodą (15-20 minut).

TIP

  • Do tego przepisu najlepiej wykorzystaj jabłka o małej kruchości, ale za to charakteryzujące się twardością, np. ligole, championy lub papierówki. Jeśli wybierzesz kwaśną odmianę jabłek, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę cukru na słoik.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania cząstek jabłek w słoiku skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Moja babcia kiedyś takie robiła
Pafwvcio
Trzymałem też w plastikowym opakowaniu i było dobre! Polecam!
Ewusia1222
Uwielbiam przetwory domowe, polecam zachowywać ten smak na całą zimę :)
Aleksandra J
Pyszne jabłka idealne na zimę 😉
Marzenna
Kawałki jabłek zamknięte w słoiku są najlepsze.Przydadzą się zimą do szarlotki