Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kruche kawałki owoców do wykorzystania jesienią lub zimą. Przetwory z jabłek doskonale smakują w chłodne dni.

Składniki

2-3 jabłka
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2-3 łyżki brązowego cukru (lub słodziku np. erytrytolu)
Szczypta cynamonu

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
104 kcal
Tłuszcz
0.55 g
Węglowodany
22.63 g
Błonnik
0.55 g
Białko
2.7 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Przetwory z jabłek kojarzą nam się głównie z musem owocowym, w którym próżno szukać kawałków owoców. Jak przygotować jabłka do słoika, by po otwarciu delektować się ich kruchością?

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę.
  2. Do jabłek dodaj cukier, cynamon i skrop sokiem z cytryny.
  3. Składniki przełóż do garnka o grubym dnie i postaw na wolnym ogniu.
  4. Podlej odrobiną wody i smaż około 30-45 minut. Pilnuj, by jabłka się nie przypaliły – w tym celu co jakiś czas dolej odrobinę wody.
  5. Podprażone jabłka przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij.
  6. Pasteryzuj w piekarniku rozgrzanym do 130-150 stopni C przez około 20 minut lub w garnku wypełnionym do połowy wodą (15-20 minut).

TIP

  • Do tego przepisu najlepiej wykorzystaj jabłka o małej kruchości, ale za to charakteryzujące się twardością, np. ligole, championy lub papierówki. Jeśli wybierzesz kwaśną odmianę jabłek, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę cukru na słoik.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania cząstek jabłek w słoiku skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Moja babcia kiedyś takie robiła
Pafwvcio
Trzymałem też w plastikowym opakowaniu i było dobre! Polecam!
Ewusia1222
Uwielbiam przetwory domowe, polecam zachowywać ten smak na całą zimę :)
Aleksandra J
Pyszne jabłka idealne na zimę 😉
Marzenna
Kawałki jabłek zamknięte w słoiku są najlepsze.Przydadzą się zimą do szarlotki
Lalaxo
Wolę starte na drobno. Idealne do naleśników, ciast czy też chleba
Skaczacaowca
Super dodatek do deserów
Lalaxo
Idealne do naleśników, ciast czy placuszkow.