Kruche kawałki owoców do wykorzystania jesienią lub zimą. Przetwory z jabłek doskonale smakują w chłodne dni.
Przetwory z jabłek kojarzą nam się głównie z musem owocowym, w którym próżno szukać kawałków owoców. Jak przygotować jabłka do słoika, by po otwarciu delektować się ich kruchością?
Opis przygotowania:
- Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i pokrój jabłka w kostkę.
- Do jabłek dodaj cukier, cynamon i skrop sokiem z cytryny.
- Składniki przełóż do garnka o grubym dnie i postaw na wolnym ogniu.
- Podlej odrobiną wody i smaż około 30-45 minut. Pilnuj, by jabłka się nie przypaliły – w tym celu co jakiś czas dolej odrobinę wody.
- Podprażone jabłka przełóż do wyparzonego słoika i szczelnie zamknij.
- Pasteryzuj w piekarniku rozgrzanym do 130-150 stopni C przez około 20 minut lub w garnku wypełnionym do połowy wodą (15-20 minut).
TIP
- Do tego przepisu najlepiej wykorzystaj jabłka o małej kruchości, ale za to charakteryzujące się twardością, np. ligole, championy lub papierówki. Jeśli wybierzesz kwaśną odmianę jabłek, możesz dodać jeszcze jedną łyżkę cukru na słoik.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania cząstek jabłek w słoiku skorzystaj z niskich poziomów mocy: 1-3.